Ki ver éket Lázár és Orbán közé?

  • narancs.hu
  • 2015. május 4.

Hírnarancs

Üdítő magyarérettségi, Kövér László elhatalmasodó fegyvermániája, parlamenti abszurdok, Csányi interjúja és korán jött nyár – néha szó szerint sokkoló hírek hétfőről.

Érettségi

A maturálók először Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című könyvéből vett részletet kapták szövegértési feladat gyanánt a középszintű magyar írásbeli érettségin. A diákok az előszóból vett két és fél oldalas szövegrészletről kaptak 12 kérdést.

Amikor ezzel mindenki végzett, akkor kezdhettek neki az esszé megírásának, amire 3 órájuk volt. Három feladat közül választhattak: Az idő a miénk! címmel kellett érvelő fogalmazást írniuk (a feladatban egy Seneca-idézet is szerepel az időről, és a diákoknak is kell hivatkozniuk legalább 3-4, időről szóló irodalmi alkotásra), esetleg megválaszolhatták, milyen megoldások juttatják érvényre az elszemélytelenedett emberi kapcsolatokat Bodor Ádám Állatkert című novellájában, vagy belevághattak Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című költeményeinek összehasonlító elemzésébe is.

Bodor Ádám

Bodor Ádám

Fotó: Sióréti Gábor

Sokkoló

A téboly akkor szép, ha nem ismer korlátokat: Taser X26-os típusú, úgynevezett negyedik generációs sokkolókat kapnak a parlamenti őrök a Blikk cikke szerint. Hamarosan indul az állomány kiképzése, és rendszerbe állítják az eredetileg a felfegyverzett bűnözők és garázdák ellen kifejlesztett fegyvereket. Azután pedig nem lesz pardon a Kossuth téren: ezentúl az erőszakos és izgága képviselők is kétszer meggondolják, akarnak-e gizdáskodni: elég egy kis adag belőle, s az alany tehetetlenül csuklik össze.

A készülék elektromos stimulációval összezavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett.

Demonstrációként ajánljuk a Másnaposok című film idevágó jelenetét:

A fegyver, mely 5-6 méter távolságig hatásos, két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatás elől, ha netán nem akadna be a bőrbe a lövedék, akkor a ruhán keresztül üt. Egy bikát is leterít – igaz, halált csak ritkán okoz.

Hogy miért volt minderre szükség, azt mi magunk se tudjuk, nem volna elég a renitenseket stílszerűen rézfokossal fejbe somni?

Országház

Lám, a hétfői parlamenti ülésnapon is milyen szépen elboldogultak egymással a haza üdvei – pusztán szájjal és kézzel, sokkoló és rézfokos bevetése nélkül. A számos szép, habár tét nélküli játékelem közül kiemelnénk L. Simon államtitkár (aki a minap, szerepéből kilépve, hosszú perceken át méltatta az ország gazdasági teljesítményét) szavait, melyekkel megvédeni remélte távol időző feletteseit, s egyben megvádolta a trafikügyben felszólaló Harangozó képviselőt, hogy Orbán és Lázár közé szeretne éket verni. Úgy hisszük, a régi szép időkben a kremlinológusok ilyenkor már dörzsölték a tenyerüket – talán ma sem tesznek másként.

false

 

Fotó: MTI

Ezen felül Vona szerint Orbán lopja kedvenc témáikat (pl. halálbüntetés), Balog miniszter a Kúria minapi sajnálatos döntése felett örömködött, Rétvári államtitkár szerint pedig egyre több az édesanya az országban, amit az is bizonyít, hogy vasárnap már minden sarkon állt egy virágárus. Az azonnali kérdések során L. Simon kerek perec letagadta régészeti emlékek elpusztítását a szegedi Dóm téren, Tállai államtitkár szerint pedig annyira pörög a balatoni turizmus, hogy ott sincs szükség vasárnapi nyitva tartásra.

Csányi

Kizártnak tartja, hogy az ő kedvéért csökkenne az áfa, bár speciel jól jár vele – többek között így vélekedik Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a vs.hu-nak adott interjújában.

Csányit nem zavarja, hogy az állam bankokat vásárol, mivel egyelőre nincs nyoma annak, hogy valamilyen üzletet nem piaci módon odaterelnének. Az OTP is két hónapon belül vesz bankot külföldön, valami kisebbet, csak ne legyen ütődött. Örülünk neki, hogy kormányunk nem vette el a kedvét: továbbra is jelentős tervei vannak a mezőgazdaságban, s nem csak Magyarországon. Arra a megjegyzésre, hogy régóta rossz a kapcsolata a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, azt mondta, nem szeretne Lázár Jánosról beszélgetni. Annyit elárult, hogy aktív, de egyelőre nem túl gyümölcsöző levelezést folytat Lázár Jánossal: pár hete például írt Lázár Jánosnak, és jelezte: az OTP is szívesen csatlakozna a nemzeti pénzügyi rendszerhez, aminek a tervét mostanában lengette be a kormány.

Űrhajó

Az orosz űrkutatási szervek több napja nem közöltek hivatalos információt a Progressz teherűrhajóról, mely meghibásodott, irányíthatatlanná vált, és minden valószínűség szerint visszazuhan a Földre. Az űrhajó már aligha dokkol a nemzetközi űrállomásra, a szakemberek pedig feladták az űreszközbe vetett reményeiket, miután a kapcsolat szakadozott vele, és sehogy sem tudták visszavenni az irányítást. Egy blogbejegyzésből kiderül, hogy a Progressz M–27M űrhajóval három másodperccel a leválás előtt szakadt meg a kapcsolat, viszont a földi megfigyelés alapján a Progressz ezt követően még sikeresen levált rakétájáról. A Szojuz-rakétákat gyártó cég szakértői szerint a pályára állással azért volt probléma, mert az ehhez használt rádiós berendezés nem működött rendesen. Azt is sikerült megállapítani, hogy a Progressz pörög, erről sikerült a fedélzeti felvételt is megszerezni.

Gyámbotrány

Állami gondozott gyerekeken nyerészkedett a gelsenkircheni gyámügyi hivatal két vezetője: a német gyerekek egy részét Magyarországra küldték „speciális gondozásra”, számolt be tényfeltáró riportjában a német közszolgálati csatorna, az ARD Monitor című műsora. A gyámügy vezetői a gelsenkircheni gyermekotthon túlterheltségére hivatkozva a gyerekek egy részét a saját cégükön keresztül Magyarországon helyezték el, amiért gyerekenként 5500 eurót kaszáltak. A gyerekek közben olyan emberekhez kerültek, akik nem is beszéltek németül – viszont a kis német lurkók szókincse nyilván bővült a magyar nyelv legszebb négy-öt betűs szavaival. A visszaélések bizonyíthatóan évekkel ezelőtt történhettek, de most is gondoznak így német gyerekeket Magyarországon.

Nyár

A tizedik tavaszi héten hirtelen beköszönt a nyár – olvasható legfrissebb prognózisunkban. A júniusi meleg várhatóan szerda délutántól cseng le egy gyenge hidegfrontnak köszönhetően – de a hét hátralévő részén is még kellemes hőmérsékletű, habár már „csak” májusi időnk lesz.

Figyelmébe ajánljuk