Kövér Lászlónak is inkább az unokáival kéne foglalkoznia

  • narancs.hu
  • 2015. december 13.

Hírnarancs

30 évre előre tervez a Fidesz – derült ki a kongresszuson. Kemény párizsi klímamegállapodás, tömegtüntetés az orbánizmus ellen Varsóban, új igazgató a Nemzeti Múzeumban. Hírek.

Fidesz 2015

Vasárnap tartotta a Fidesz a párizsi merénylet miatt elhalasztott kongresszusát. Igazán formában voltak a honatyák, csak úgy sziporkáztak. Mindent megtudhat például az Index vagy a HVG percről percre tudósításaiból itt és itt, ezért magunk csak az egész napos hepaj, hát, legemlékezetesebb momentumait emeljük ki.

false

 

Fotó: MTI

Orbán Viktor miatt megszakították a köztévé Luca-napi népszokásokról szóló műsorát, hogy mindenki értesülhessen róla: 2018-ban is indul a miniszterelnöki tisztségért, viszont nem akar köztársasági elnök lenni. A miniszterelnök újból elfogadta pártelnöki jelölését, megdicsérte Schmitt Pált és Áder Jánost, meg Matolcsy Györgyöt és Kövér Lászlót különleges teljesítményeikért, a liberalizmus lezárulásáról értekezett, üzent az európai nagyhatalmaknak, meg ha már témánál volt, menekültezett egy jót, és kifejtette, milyen is az a „magyarbarát politika”, amelyet a Fidesz folytat.

Kósa Lajos, Szájer József vagy Rogán Antal is finoman kiosztotta Európát, amiért annak értékei csökkennek, templomok felújítása helyett mecseteket építenek, vagy épp „Brüsszelből zsarolnak”, pedig „mi nem vagyunk megvásárolhatóak”. Ezen a ponton állítólag hangos röhögés tört ki a sajtópáholyban.

Darkness is coming

Darkness is coming

Fotó: MTI

A kongresszus csúcspontja azonban nem Orbán, hanem Kövér László eszmefuttatása volt. „Nem akarjuk az országot férfigyűlölő nők és a nőktől rettegő feminin férfiak társadalmává tenni.” A 444.hu videóját visszanézve megvilágosodhatunk: „nem akarunk genderőrületet”. „Szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, hogy unokákat szülhetnének nekünk.” A Nőkért Egyesület fotóján a magyar nők hasonlóan kellemes időtöltést kívánnak Kövér Lászlónak az unokázáshoz, szeretnék, ha Kövér is e téren valósítaná meg igazán önmagát. Egyébként a „genderőrülethez” például itt lehet csatlakozni.

Ehhez képest Lázár János „csak” a polgári erkölcsök fontosságára és a párt utánpótlásának fejlesztésére hívta fel a Hungexpón összegyűlt küldöttek figyelmét.

„Nincs B bolygó”

Történelminek titulált megállapodással ért véget szombaton az ENSZ párizsi klímacsúcsa – írja a hvg.hu. A 195 országot érintő klímacsúcs előtt arról volt szó, hogy a párizsi tanácskozás lehet az emberiség utolsó esélye, hogy egy olyan globális megállapodás jöjjön létre, amivel sikerülhet megfékezni a klímaváltozást, és a század végéig 2 Celsius-fok alatt tartani az átlaghőmérséklet-növekedést. „Nincs B terv, ahogy nincs B bolygó sem” – hangsúlyozta a tanácskozás jelentőségét Ban Ki-Mun, az ENSZ főtitkára. (Az Index összeszedte, mit érdemes tudni a globális paktumról a nagy örömön kívül.)

Olafur Eliasson Ice Watch című performansza a Pantheon előtt

Olafur Eliasson Ice Watch című performance-a

 

A klímacsúcs végleges tervezete alapján úgy tűnik, valóban történelmi megállapodás született Párizsban. „Ez a megállapodás olyan nagy ügyeket fog szolgálni, mint az élelmezésbiztonság, a szegénység elleni küzdelem, az alapjogok és végül a béke” – mondta elérzékenyülten Laurent Fabius francia külügyminiszter, a klímacsúcs elnöke „győzelmi beszédében”, a csaknem kéthetes tanácskozás zárónapján – olvasható az összefoglalóban. François Hollande francia elnök sem fukarkodott a nagy szavakkal: „a mai egy történelmi pillanat, kulcsfontosságú dokumentum van most az asztalon, melyet ha elfogadnak az ENSZ országai, akkor először állapodnak meg egy valóban globális klímamegállapodásról, mely 2015. december 12-ét történelmi nappá teszi”.

A tervezetet nemcsak a klímacsúcs résztvevői fogadták kitörő lelkesedéssel. „A malomkerekek lassan őrölnek, de Párizsban őröltek. A szöveg egyértelműen a történelem szemétdombjára helyezte a fosszilis energiákra épülő ipart” – hangsúlyozta Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezetője. Az viszont egyelőre homályos, hogy milyen ütemben valósítják majd meg a megállapodásban megfogalmazott ambiciózus célokat.

„Ez nem Budapest, hanem Varsó!”

Tömegtüntetést szerveztek Lengyelországban az új lengyel kormány ellen. Tízezrek vonultak az utcára szombaton Varsóban: a tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy az új jobboldali kormány a saját embereit nevezi ki az alkotmánybíróságba, és ehhez az államfő is asszisztál. A tiltakozást az újonnan alakult Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szervezte, szerintük Andrzej Duda államfő az alkotmányt megsértve nevezett ki alkotmánybírákat – írja az MTI. A tüntetők azt kiabálták, hogy „Dudának mennie kell”, meg azt, hogy „Ez nem Budapest, hanem Varsó”. A demonstráción felszólaló Władysław Kosiniak-Kamysz, az előző kormány munkaügyi minisztere azt mondta, hogy „Ez nem csak az alkotmánybíróságról szól, egy jogszabálynál vagy bíró megválasztásánál több forog kockán” – hozzátéve, hogy az alkotmány minden állampolgáré, és nem egyetlen párt érdekeit szolgálja. „Az én szabadságom és mindenki más szabadsága is veszélyben van. 26 évvel ezelőtt azt hittük, hogy a kommunizmus bukásával szabadok leszünk, de kiderült, hogy a szabadság nem természetes adottság. Ismét meg kell küzdenünk érte” – nyilatkozott egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek. Míg egy másik tüntető azon aggódott, hogy Lengyelország intoleráns országgá válhat és elszigetelődhet Európában. Nos, tudnánk mesélni…

Időutazás? Nem! Egy új korszak kezdete

Először szavazhattak szombaton a nők Szaúd-Arábiában, méghozzá a helyhatósági választáson. Sőt mi több, indulhattak is nők a választáson, ami korábban elképzelhetetlen lett volna abban az államban, ahol a nőknek – többek között – az is meg van tiltva, hogy vezessenek. Összesen 978 nő regisztrált jelöltként az 5938 férfi mellett. És bár még nem megy minden „simán” a kicsit sem emancipált országban, hiszen a választási kampány alatt a nők csak a férfiaktól elkülönítve beszélhettek, vagy úgy, hogy egy férfi képviselte őket, azért ez – az eredménytől függetlenül – történelmi jelentőségű választás volt.

Először szavaz nő helyhatósági választáson Szaúd-Arábiában (2015)

Először szavaz nő választáson Szaúd-Arábiában

 

De ha már eredményt emlegetünk, az eddigiek ismeretében már az is biztos, hogy egy nőt tutira beválasztottak egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselő-testületébe.

És egy másik korszak vége

Utoljára jelenik meg teljesen meztelen női tartalommal a Playboy. Hugh Hefner, a férfimagazin 89 esztendős alapító-főszerkesztője szeptemberben fogadta el Cory Jonesnak, a lap vezető szerkesztőjének javaslatát, hogy fejezzék be a teljesen meztelen női képek közlését. A Playboy értékelése szerint manapság már nem kuriózum egy ruhátlan nő fotója, hiszen a bárki számára hozzáférhető internet tele van ilyesmivel, így inkább megmaradnak a provokatív pózokban fotózott nőknél, akiket némi textilbe csomagolnak.

Lesz-e „Kunsthalle” a Nemzeti Múzeumból?

Új igazgatója lesz a Magyar Nemzeti Múzeumnak. A Narancs információi szerint többen is kikosarazták Balog Zoltánt, akinek most két jelölt közül kell választania. De mindeközben az ország első múzeuma nem kis bajban van, mert – ahogy György Péter fogalmaz – ez az utolsó pillanat a Nemzeti Múzeum újrapozicionálására, ha ugyanis 2018–19-ben megnyílik a múzeumi negyed, a Nemzeti Múzeum annyira perifériára szorul, hogy onnan képtelenség lesz visszahozni.

Kommentár nélkül: Bodor Ádám színez

false

 

Fotó: Facebook/Bodor Ádám

Figyelmébe ajánljuk