Lázár úgy védte meg a helikopterező Rogánt, hogy burkoltan letolvajozta

  • narancs.hu
  • 2016. október 17.

Hírnarancs

Szegény propagandaminiszterbe Kóka János is páros lábbal szállt bele. Pecina hazudott egy jót a Népszabadságról, Spéder körül szorul a hurok. Hétfői hírek.

Helikopterügyi szakértők

Furcsa szöveggel vette védelmébe Rogán Antalt minisztertársa, Lázár János – írja az Index. A parlamentben az LMP-s Sallai Róbert Benedek kérdezte Rogán helikopterügyéről a miniszterelnököt, de Orbán távollétében Lázár válaszolt. A kancelláriaminiszter azt mondta, a jobboldali politikai közösségben erős az összetartás, a politikusok tudhatják, hogy politikai ügyekben társaik mögöttük állnak. „Személyes, magánéleti ügyekben azonban mindenkinek magáért kell helytállnia. Így van ez Mengyi Rolanddal, Farkas Flóriánnal és Rogán Antallal is” – tette hozzá Lázár. A felsorolás azért pikáns, mert Mengyi és Farkas Flórián ügyeiben jelenleg is nyomozás folyik, a gyanú szerint mindkét képviselő uniós támogatások lenyúlásában lehet érintett.

Szakmai egyeztetés

Szakmai egyeztetés (2015)

Fotó: MTI

Facebook-oldalán kommentálta a Rogán-ügyet Kóka János volt SZDSZ-es politikus is, akit annak idején épp Rogán Antal nevezett helikopterügyi miniszternek. A kormánnyal amúgy jó gazdasági viszonyt ápoló Kóka egyebek mellett azt írja: „Nem mindegy, hogy politikusként felvállaljuk a tisztességesen szerzett vagyonunkat, vagy permanensen hazudunk, amikor kibukik, hogy többszörösét költjük annak, amit hivatalosan keresünk. Nem mindegy, hogy mi bukunk bele a saját hülyeségünkbe, vagy az újság, amelyik meg meri írni.”

Megy tovább a kampány

Nincsenek benne a kvótakampány bő 8 milliárdos – más számítások szerint 14 milliárdos – büdzséjében a népszavazás sikerét hirdető „Megüzentük Brüsszelnek!” plakátok – tudta meg az Index. Ez a „tájékoztatás” egy új „aktuális kormányzati intézkedések bemutatására szolgáló szerződés terhére történik, és várhatóan a hónap végéig tart”. Hogy mennyibe kerül, azt még nem lehet tudni.

Beindult az alkotmányozás

Megkezdődött az Országgyűlésben az alaptörvény hetedik módosításának általános vitája. A módosítás elvileg a népszavazás eredményét hivatott jogi formába ültetni, bár sokak szerint a beterjesztett szöveg nem lesz alkalmas a menedékkérők kvóták szerinti szétosztásának megakadályozására. Az MTI szerint Orbán Viktor expozéjában arról beszélt, hogy „a Magyarországért létrejött új egység nem jobb- vagy baloldali, hanem egyszerűen magyar”. Azt is mondta, hogy „a népszavazás a migránskérdésen túlnyúlva valójában az alkotmányos identitásunkról szólt”, ami csak azért furcsa, mert az alkotmány módosításáról nem is lehetne népszavazást tartani.

Egyelőre úgy tűnik, hogy az MSZP, az LMP és a kisebb baloldali-liberális pártok nem szavazzák meg a módosítást. A Jobbik valószínűleg igen, mert bár folyamatosan ütik a kormányt az érvénytelen népszavazás miatt, holnap délután valószínűleg külön találkozik Orbán és Vona. A szövegről az előzetes menetrend szerint november 8-án szavazhatnak a képviselők.

Pecina csúsztat

PECINA

Pecina

Fotó: MTI

A magyarországi menedzsmentet és az újságírókat okolta a Népszabadság bezárásáért Heinrich Pecina, a lapot kiadó Mediaworks osztrák tulajdonosa. Pecina egy osztrák lapinterjúban azt mondta, ők hajlottak volna a Népszabadság újraindítására, de az újságírók „inkább a fizetésük, mintsem az újság jövője miatt aggódtak”. Ehhez képest a Népszabadság szerzői azt írják, ők az újraindítás fejében októberi járandóságuk jelentős részéről is lemondtak volna. Pecina egyébként azt is belengette az interjúban, hogy a közeljövőben kivonulna a Mediaworksből. Ez nem túl nagy meglepetés, hónapok óta tartja magát a pletyka, hogy a kiadóvállalat kormányközeli üzletemberekhez kerülhet.

Spéder ügyei

Legalább öt szálon nyomoznak Spéder Zoltán üzletember ügyeivel összefüggésben – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli kérdésre adott válaszából. Ugyanakkor politikusokkal folytatott megbeszélésekről készített hangfelvételeket egyelőre nem találtak Spédernél, aki a minap adta el az FHB-ban lévő részesedését, és lemondott a bank vezetéséről is.

Figyelmébe ajánljuk