Lehet-e bokszkesztyűben lopni?

  • narancs.hu
  • 2015. március 6.

Hírnarancs

A miniszterelnök ismét harcot hirdet, ami biztos jele annak, hogy momentán elvesztette a fonalat. Aztán: brókerek első és második rész. Pénteki híreink.

ORBÁN HARCOL

Az a gyanúnk, Orbán rádióinterjúit is úgy kell fogyasztani, mint valami erős gyógyszert: ha egy alkalom kimarad (mint a múlt heti, az amúgy tartalmas évértékelője miatt), akkor sem szabad legközelebb kettőt bevenni.  Pedig ma reggel a mi miniszterelnökünk kettő helyett is beszélt, nincs is itt helyünk felsorolni az összes okosságot, mely elhagyta arany száját. Először is megtudhattuk, hogy míg az előző négyéves ciklus belpolitikai értelemben aránylag kényelmes volt, ami nagyon szép eufemizmus egy nyaktörő iramú ámokfutásra, addig a mostani négy év „sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal”, amelyekbe „bele kell állni”. Sajnos, legutóbb a Fidesz inkább a földbe állt bele, de hát annak is megvan a maga oka: a választóik (mert látnivalóan csak két szavazói kategóriát ismer a miniszterelnök: a hűséges fideszest meg a kiábrándultat) egy része nem elégedett velük.  De hogy miért, azt nem akarja érteni miniszterelnökünk, inkább találgat, ám magyarázatai sajnos kioltják egymást. Egyrészt valószínűsíti, hogy több egyeztetést, lassabb döntéseket várnak a választók, másrészt több durva belemenést, hiszen Orbán szavaival szólva még fel sem vették a kesztyűt, s a fideszes választók vélhetően úgy látják: nem harcolnak elég jól. Most tehát Orbán kiadja az új jelszót (tessék megtanulni, holnap kikérdezzük!): jobban kell harcolni! Levonhatjuk a következtetést: ezentúl bokszkesztyűs kézzel fognak „egyeztetni” – a többit Árpi és a többi észkombájn kitalálja. Orbán, pártja vezetőedzőjeként több harcosságot vár a csapattól – „minden egyes bennünket ért támadásra egyenes, világos választ várnak tőlünk” –, majd a harcosság jegyében ismét belengette kurdisztáni katonai szerepvállalásunk ügyét, amihez már most sincs meg a kétharmaduk, se hadseregük, s nagyon reméljük, hogy később sem lesz.

BRÓKEREK 1.

Bár Orbán szerint alap, hogy munkából jobb élni, mint segélyből (más munkájából meg pláne jobb, tennénk hozzá), de azért némely szakmákkal komoly bajok vannak. Itt vannak ezek a brókerek: habár buzgón nyomogatják a gombokat egész nap, munkájuknak mégis férges a gyümölcse. Itt van a megoldás, s ehhez elég ismét csak a mi bölcs miniszterelnökünkre hallgatnunk: az interjújában a Buda-Cash-ügyre is kitérő Orbán szerint sürgősen körül kell nézni az összes brókercégnél, mindent ellenőrizni kell, és ki kell takarítani ezt az istállót. Tárgyalnak a bankszövetséggel és a jegybankkal arról, hol kell szigorítani az ellenőrzés rendszerét – de a legfontosabb kérdés: „Hol az emberek pénze?” A másik remek kérdést, hogy csaknem ötévnyi, mindent fenekestül felforgató Fidesz-kormányzás után hogy van arcuk elmúltnyolcévezni egy ilyen, zömmel a jelenben és a közelmúltban zajló történetben, inkább fel sem tennénk.  
Ezen a ponton azután kitör Orbánból a nép kérlelhetetlen ítélete: ha az igazságszolgáltatást irányíthatnám (hadd legyek ilyen szerénytelen), akkor már mind börtönben lenne. Majd észbe kap: ja, tényleg, a kormány nem irányíthatja az igazságszolgáltatást, vagy legalábbis illik úgy tennie, mintha.
A Buda-Cash-ügy miatt bajba került önkormányzatok kapcsán meg az jut eszébe: logikus lenne, ha a helyhatóságok inkább az államkincstárban vezetnék a számláikat, ezért fel kell gyorsítani a kincstár korszerűsítését, jelenlegi formájában ugyanis (tesszük hozzá magunk) határidős ügyletekre, shortolásra még kevéssé alkalmas.

BRÓKEREK 2.

A jó közszolga természetesen előre kitalálja a főnök gondolatait, ennek jegyében a Magyar Nemzeti Bank már csütörtök este részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Egyben felügyeleti biztost rendelt ki a céghez és büntetőfeljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságon – közölte a jegybank péntek reggel a honlapján. A közlemény szerint a befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, és a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A rendőrök sem tétlenkedtek: négy embert bűnügyi őrizetbe vettek sikkasztás gyanújával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentése nyomán. Kezdetben az sem volt világos, melyik céget érintette az intézkedés, később a rendőrség is megerősítette: az eset a Hungária Értékpapírnál történt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája által folytatott nyomozás során házkutatást tartottak és iratokat is lefoglaltak. A Buda-Cash pénteken már nem kereskedhet a tőzsdén, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója március 6-i hatállyal szüntette meg a cég kereskedési jogát – közölték a BÉT honlapján csütörtökön. Ennek előzményeként  a Magyar Nemzeti Bank 2015. március 4-én visszavonta a kereskedő befektetési szolgáltatásra vonatkozó engedélyét. Ma ugyanígy járt a Hungária is.

false

 

Fotó: MTI

A nagy buzgólkodás közben nem árt figyelni a Fidesz hatásosnak szánt, ám balsikerű kommunikációs trükkjeire – mint az index cikkéből is kiderül, Rogán Antal és Varga Mihály durván csúsztattak a múlt héten (ez mondjuk nem oly szokatlan tőlük), és szörnyű bakit vétve összekevertek két Gyarmati Jánost. Márpedig akad miről terelni a figyelmet: szintén az Index derítette ki, hogy a kormánytévé szervilis híradójának állandó szakértője lehetett a Buda-Cash vezető elemzője (Tóth Gergely), aki az ügy kirobbanása óta változatlan lelkesedéssel szakért, csak most már a romantikusan hangzó Wekerle Sándor Üzleti Főiskola docenseként.

JÓ HÍREK

Végül nem is 3,5, de egyenesen 3,6 százalékkal nőtt tavaly a GDP, pontosított a KSH – eggyel több ok arra, hogy beszédeikben hamarosan négyre kerekítsék a számokat nagyvonalúbban kezelő kormánypárti rétorok. De sajnos, minden csoda két napig tart: idén alighanem lassul a növekedés, de azért legalább 2,5 százalékkal, ha nem többel nő majd a gazdaság – ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium valószínűsíti. Hozzátennénk: a tavalyi növekedés forrásainak gondos analízise nyomán lehetne csak megfontoltan prognózisokat alkotni, ennek meg nem nagyon látjuk a nyomát.

SPORTROVAT

Németh Szilárd után újabb remek, politikailag alaposan és helyes irányban beágyazott férfiú bizonyíthatja sportvezetői kvalitásait: régi kedvencünk, Kocsis Máté lehet a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. Ráadásul elődje, a szintén posszibilis Vetési Iván javasolta a posztra! (Vetési a Simicska szívéhez közel álló MKB Veszprém elnöke volt, ráadásul a Brüsszelbe száműzött Navracsics Tibor bizalmasa, pályájáról itt olvashat.) Amúgy semmi kétségünk arról, hogy Kocsis legalább annyira ért majd a kézilabdához, mint Németh Szilárd a birkózáshoz, vagy éppen miniszterelnökünk a magyar futball felvirágoztatásához.

TAVASZ

Kicsit csalóka, de minden tekintetben tipikus kora márciusi az idő odakinn: ugyan süt a nap, s már van is némi ereje, de éjjelente ismét fagy, s a szél is lassan mérséklődik. Ahogy e heti prognózisunkból is kiderül, a hétvége tökéletesen alkalmas lesz kirándulásra, és vasárnap, nőnapon is elkelhet a napszemüveg, no meg a virágcsokor.

Figyelmébe ajánljuk