Másodpercekig Orbán Viktor azt se tudta, fiú-e, vagy lány

  • narancs.hu
  • 2015. január 23.

Hírnarancs

Ilyennek még sohasem láttuk a magyar kormányfőt. Ilyen szerencsétlennek. És ki hisz Hiszékenynek? A hétvége pedig pokoli lesz, legalábbis az időjárás szempontjából. Pénteki híreink.

Nehéz eldönteni, pontosan mi is történt Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor között Brüsszelben. Ezen a felvételen az látható, hogy egy sajtótájékoztató végén az Európai Bizottság elnöke maga után húzza Orbánt, akinek láthatóan fogalma sem volt arról, hogy kéne ezt a helyzetet lereagálni. Zavarba ejtő felvétel, annyi szent!

Így kezdődött

Így kezdődött

Fotó: MTI

 

Reggelre a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő ellen, a hivatalos megfogalmazás szerint vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt írta a hvg.hu. A vád szerint 2013 januárjában Hiszékeny Dezső XIII. kerületi alpolgármesterként közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért azért, hogy egy vállalkozónak juttassa egy önkormányzati üzlethelyiség bérleti jogát. A korábbi hírek szerint egy olyan, használaton kívüli üzlethelyiségről volt szó, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg. Az Országgyűlés tavaly szeptemberben felfüggesztette Hiszékeny Dezső mentelmi jogát, miután ő ezt maga kérte, illetve kérte a legfőbb ügyész is.

Hiszékeny az ügyben ma sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: az egész eljárást politikai indíttatásúnak, koncepciósnak, azaz előre eltervezettnek és megtervezettnek tartja, amelynek során manipulatív eszközökkel is éltek. Mint mondta, az ügyészség 2013 januárja óta gyakorlatilag minden rendelkezésére álló eszközt bevetett az ügyben. Több hónapon át lehallgatták a telefonját, az irodáját és három további helyiséget, köztük egy éttermet, elrendelték a személyi megfigyelését – ismertette. Közölte, volt olyan eset, hogy hat ember figyelte meg, és titkos vagy fedett nyomozót is alkalmaztak az eljárás során. Hangfelvételek úgy készültek – folytatta –, hogy a fedett nyomozó folyamatosan provokálta. Kérdésre válaszolva a volt alpolgármester közölte, a fedett nyomozó vidéki vállalkozónak adta ki magát, akinek jelentős mennyiségű pénze van, és szívesen adna neki abból egy bérleményért cserébe. Hiszékeny Dezső kijelentette: a hangfelvételek nem tartalmaznak olyat, hogy ő bármit is kért volna. Ez az ügy az ügyészség állítása szerint ötmillió forintról szól, míg ennek több mint ezerszereséről szól az V. kerületi ingatlanügy, és nem lehet tudni semmit arról, hogy az ügyészség bármilyen lépést tett volna az V. kerületi ingatlanpanama ügyében – hangoztatta.

Vigyázzanak, mert viharos szélfúvás és hóesés jön szombaton! Több megyére első fokú figyelmeztetést adtak ki szombatra a havazás, illetve hófúvás veszélye miatt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szombattól a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. Részletek itt.

Meghalt a szaúdi király. A kilencvenegy éves Abdallah bin Abdel-Aziz 2005 óta állt az olajban gazdag szunnita vezetésű ország élén. Csütörtök éjjel érte a halál, írja az MTI. Abdallah király az Egyesült Államok szövetségese volt, támogatta az al-Káida nemzetközi terrorhálózattal szembeni harcot és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíciót. Uralkodása alatt azonban Szaúd-Arábia továbbra is ultrakonzervatív ország maradt, noha Abdallah nevéhez több – megfigyelők szerint nyugati szemmel óvatosnak tűnő, szaúdi mércével mérve viszont jelentősnek mondható – reformkezdeményezés is fűződött. Abdallah uralkodása idején engedélyezték a nőknek, hogy – meglehetősen szigorú feltételek teljesülése esetén – autót vezessenek. Az uralkodó fontosnak tartotta a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a felzárkóztatást, többek közt az oktatás területén. Abdallah halálával a trón Szalman bin Abdel-Aziz hercegre, az elhunyt uralkodó 79 éves fivérére szállt. Szalman herceg egészségi állapota sokakban aggodalmat kelt, nemrég ugyanis agyvérzése volt, ami miatt nem tudja mozgatni egyik karját. Az új uralkodó pénteken bejelentette, hogy egyik fivérét, Mukram herceget nevezte ki trónörökösnek.

Figyelmébe ajánljuk