Megetette-e Balog Zoltán a köznevelési kerekasztal résztvevőit?

  • narancs.hu
  • 2016. február 9.

Hírnarancs

Baloggal nem ártana óvatosnak lenni. Lehet, hogy Habony Árpád igazából teremőr. Új hírigazgató a TV2-nél. Kirúgták a nyíregyházi színház igazgatóját. Különös keddi hírek.

Jó lesz ez így?

"Megbeszélték, hogy mit és hogyan beszélnek majd meg" – foglalta össze találóan a hvg.hu a mai oktatási kerekasztal lényegét. Több olyan változásról döntöttek a ma reggel megtartott köznevelésiügyi kerekasztalon, amelyeket a kormány már korábban kilátásba helyezett – olvasható az Indexen. A két cikkben a programpontokról is részletesen tájékozódhatnak.

A kéthetente ülésező kerekasztal első szeánsza után az országos tiltakozást kirobbantó miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója, Madarász Péter elégedett volt: "minden fél meghallgattatott és minden fájó téma elhangzott". A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a megbeszélés legnagyobb érdemének azt nevezte, hogy a "legkényesebb kérdésben sem hangzott el az, hogy nem". Mendrey László szerint a kormányzat arra is nyitott, hogy a bizottsági munkába azokat a civileket is bevonják, akik most nem tudtak jelen lenni, mert a következő tárgyalási fordulókon pl. az állam szerepéről, az intézmények autonómiájáról és gazdasági önállóságáról is fognak beszélni.

Díszes társaság

Díszes társaság

Fotó: MTI

A kormánnyal szemben korábban erősen kritikus és gyanakvó pedagógusok fene nagy elégedettsége azért különös, mert már maga a kerekasztal összetétele is lekezelő és felháborító volt, a két fenti megszólalón kívül gyakorlatilag mindenki a kormány megbízható partnere volt. Ráadásul egyelőre csupán a problémafelvetések helyességéről döntöttek: átalakítják a súlyos adósságokkal küzdő Klik költségvetését, de nem tudni, hogyan. Valahogy módosítják, egyszerűsítik az iskolai közbeszerzéseket. Állítólag enyhülnek az adminisztrációs terhek, kifizetik a bértartozásokat, és “intézkednek” a nyugdíjas korúak foglalkoztatásáról. Egyrészt ezek messze elmaradnak a miskolci nyílt levélben, vagy a pedagógus szakszervezetek követeléslistájában szereplő tételektől, másrészt ebből még semmi nem biztos.

A legnagyobb baj éppen az, hogy korábban többször bebizonyosodott: a kormány nem tartja be az ígéreteit, a tárgyalásokkal pedig csak az időt húzza és a tüntetőket próbálja leszerelni. Reméljük, hogy ezúttal ez nem fog sikerülni.

Mendrey délután a hvg.hu-nak azt mondta, hogy természetesen felszólal a szombati tüntetésen: "Semmi okát nem látom, hogy lemondjuk a demonstrációt. Az, hogy leültünk és beszéltünk, az normális dolog, de nem oldott meg egyelőre semmit."

Eközben érdekes interjút adott a Hívatlanul-hálózat alapítója, Lázár Júlia a 24.hu-nak, aki szerint rendszerszintű változtatásra van szükség a közoktatásban, és amíg a kormányzat elzárkózik e gondolattól, nincs miért tárgyalóasztalhoz ülni, sőt egyenesen felelőtlenség.

Habony, a teremőr?

Igen, te!

Igen, te!

Fotó: Németh Dániel

Végre kiderült: 10 értékes festményt kölcsönzött a Szépművészeti a híressé vált Szerb utca 9-be. Ugyanis „a bíróság jogerős döntése nyomán a Szépművészeti Múzeum végre kiadta a sokáig titkolt adatot, hogy hol is tárolta a múzeumból kölcsönzött nagy értékű műkincseket az Andy Vajna-féle TV2 újdonsült gazdasági igazgatója, Halkó Gabriella cége” – írta az Átlátszó. A 10 darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festményt képenként havonta nettó 15 ezer Ft-ért adták kölcsön három hónapra. Ezen felbuzdulva Juhász Péter (Együtt) gyorsan írt a Szépművészetinek, mert neki is kedve támadt feldobni a nappaliját egy-két antik közkinccsel.

De a Villámnarancs szerint most talán közelebb kerültünk a ház, illetve Habony Árpád kilétének megfejtéshez. Ha ugyanis ebben a házban voltak a Szépművészeti festményei, akkor azokra vigyázni is kellett, márpedig erre a bizalmi állásra Habonynál keresve sem találhattak alkalmasabb embert. A csodás megfejtés itt olvasható.

Bulvárspecialistából kormánypárti hírigazgató?

Szalai Vivien lett az Andy Vajna-féle TV2 kinevezett hírigazgatója. A TV2 közleményben jelentette be, hogy a bulvárkönyvek szerzőjét, a Story magazin főszerkesztőjét nevezték ki Azurák Csaba helyére, aki egy naponta jelentkező esti háttérműsorral vigasztalódhat. Ám mielőtt még véletlenül (!) bárkiben felmerülne a kérdés, hogy vajon milyen szakmai kvalitásai vannak Szalainak, mindenki megnyugodhat: ha legalább olyanok, mint a kapcsolatai, nem lesz gond. A hvg.hu talált egy képet, amin Szalai Vivien Rogán Cecíliával és Kaminsky Fannival, Habony Árpád exfeleségével, Orbán Viktor Facebook-oldalának kezelőjével fotózkodik. Kérdés van?

Menesztették a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatóját

Indoklás nélkül, rendes felmondással megszüntette Schlanger András, a Móricz Zsigmond Színház Nonprofit Kft-ben betöltött ügyvezetői megbízatását Nyíregyháza polgármestere – írja a Szabolcs Online. A színész-rendező Schlanger munkája így egy évvel kinevezése, és bő fél évvel annak megkezdése után furcsa véget ért.

Zurück...

Zsótér Sándor újra Brechtet rendez, sőt visszatért a Nemzetibe, ahol a Galilei élete című előadást – a Brand után megint – Trill Zsolttal és Törőcsik Marival próbálja.

false

 

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

Figyelmébe ajánljuk