Orbán röpül és viszi magával Mészárosnét

  • narancs.hu
  • 2015. március 31.

Hírnarancs

Orbán Viktor nagyot repül, Polt Péter etet, oda Tarsoly levéltitka, nőtt az antiszemitizmus Budapesten, szegény mórahalmi ovisok – és még csak kedd van.

Levelet írt Tarsoly Csaba

Majd’ egy hét időhúzás után végre sikerült a kormánynak beszkennelnie és kiraknia a honlapjára azt a levelet, amiben Tarsoly Csaba segítséget kér a miniszterelnöktől. Az egészen kivételes teljesítményre – mármint a nyilvánossá tételre – azért volt szükség, mert négy napja Giró-Szász András konkrétumok nélkül beszélt róla a tévében. Még hagyján, hogy beszélt róla, de lobogtatta is. Egy nappal előtte pedig Lázár János mondta azt a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, hogy Tarsoly leírta benne azokat a visszásságokat, amit március 10-én az MNB is bejelentett – pedig szó sincs a levélben a 150 milliárdos kamukötvényekről.

Tarsoly Csaba utazik

Tarsoly Csaba utazik

Fotó: MTI

Tarsoly külső tényezőkre hivatkozva azt írja a március 9-i keltezésű levélben, hogy „felelőtlenség” lenne a társaság finanszírozásának folytatása. Leírja, hogy már nincs pénzük felvásárolni a saját kötvényeiket. Ezért azt hazudja, hogy a kötvénykibocsátó társaság csődöt kér, de ez mint tudjuk, a mai napig nem történt meg.

Tarsoly bár elismeri felelősségét, azt is leírja, hogy a „kialakuló pánik, és a hatóságok felelősségét kereső közvéleményben feltehetően egyébként is felmerül az állami felelősség és helytállás kérdése”. A Quaestor-vezér még javaslatot is tett, hogy az állam „nyújtson hitelt/tőkét a QUAESTOR Csoportnak”. Mert ők ebből a „segítségből” államkötvényt vennének, „így a pénz azonnal visszakerül a költségvetésbe”.

300 milliárd forint elképzelt, jövőbeli értéket ajánl Tarsoly a finanszírozás fedezésére, ezek felsorolását a DunaCity nevű fantomberuházással kezdi. Ezen kívül 50 ezer megmentendő ügyfélről és 800 alkalmazottról ír, meg arról, hogy az államtól kért segítséggel „a pánik uralható” lesz. Aha.

Ám az ennél is érdekesebb rész az, hogy mit válaszolt Orbán Viktor, hát csak azt, hogy majd Varga kijelöl valakit tárgyalni.

Orbán Kazahsztánba el

Orbán Viktor csaknem 100 fős delegációval utazott ma Kazahsztánba, nem aprózták el, az osztrák légitársaságtól bérelt, interkontinentális utakra használatos repülővel mentek, az Austrian Airlines 2911-es járata Ferihegy 2A termináljáról indult Asztanába. Nem fogják kitalálni, ki utazik többek között Orbánnal. Nem, nem Habony, de majdnem, Mészáros Lőrinc – feleségével együtt –, szigorúan hivatalos okokból: cégét, a Búzakalász 66 Kft.-t képviseli.

Azt persze egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül az út…

false

Polt Péter nagyon nagyot mondott

„Egy potenciális gyanúsított nem hallgatható ki tanúként, ez minden emberi jognak ellentmondana” – jelentette ki hétfőn a parlamentben Polt Péter, méghozzá Bárándy Gergely kérdésére válaszolva, a szocialista képviselő ugyanis arra volt kíváncsi, miért késlekedtek, miért nem vették őrizetbe Tarsoly Csabát, legkésőbb akkor, amikor egy büntetett előéletű közmunkás nevére íratta a cégét?  A vádhatóság vezetőjének érveire már akkor az Országgyűlésben többen felkapták a fejüket, a jogászi szakma még inkább megdöbbent Polt szavain.

false

„Szuper hazugság” – mondta Magyar György ügyvéd a Népszavának első reakcióképp. – „Mégpedig azért szuper hazugság, mert Magyarországon ez a szakmai gyakorlat. A végtelenségig tudnám sorolni a konkrét példákat, és a kollégák is, amikor valakit tanúként idéztek be és vagy egy-két hét múlva, vagy akár ott a helyszínen, lényegében azonnal meggyanúsítottak.”

Magyar érthetetlennek és felháborítónak tartja Polt kijelentését, főként annak fényében, hogy a jogászi szakmában szinte mindenki tudja, hogy mi az igazság: gyakran használják pszichés nyomásként is a vádhatóság képviselői az ügyfelekkel szemben, hogy az igazmondásra kötelezett tanút azzal próbálják szóra bírni, hogy megfenyegetik a gyanúsítással és az őrizetbe vétellel. Aztán, ha a tanú kitálal – aki, ismételjük, igazmondásra kötelezett, míg a gyanúsítottnak már nem kell önmagára is terhelő dolgot mondania –, a végén mégiscsak gyanúsítottá válik. „Nem véletlen, hogy a Fidesz annak idején azt tervezte, hogy a tanú első kihallgatásán ne lehessen ott a védőügyvéd; pontosan ezt a trükkös gondolkodásmódot akarta a kormány érvényre juttatni, jogi lepelbe csavarni” – mondta a Népszavának az ügyvéd. „Vagyis, miközben ez a módszer – igaza van Poltnak –, ellentmond minden emberi jognak, de az általa vezetett ügyészségnél mégis ez a gyakorlat. Vagyis igen: szuper hazugság, amit a legfőbb ügyész a parlamentben mondott.”

Közben az ügyészség kiemelten kezeli a Quaestor és a Buda-Cash ügyét, s Polt szerint minden remény megvan rá, hogy ezeket „eredményesen és a társadalom számára megnyugtató módon tudják majd lezárni”. A legfőbb ügyész szerint szükség volt ennyi időre, hogy megalapozottan lehessen meggyanúsítani Tarsolyékat, és a hatóságok közben is folyamatosan gyűjtötték a bizonyítékokat.

Durva! – Nőtt a budapesti antiszemitizmus

Állítólag Budapest fele utálja a zsidókat: a magyarok egyharmada, ezen belül a jobbikosok kétharmada antiszemita – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. A Jobbik támogatóinak 69, az MSZP bázisának 24 százaléka antiszemita, a holokausztot tagadók aránya pedig eléri a 15 százalékot. A zsidógyűlölő magyar jómódú, városi és művelt. S a zsidóknál csak az arabokat meg a cigányokat utálják jobban. Kérdés?

El a kezekkel a gyerekektől!

Tegnap sokkolta az internetet a mórahalmi óvodások különlegesnek mondható produkciója. Csak pislogtunk. De úgy tűnik, a megyei kormányhivatalnak is szokatlan volt a mórahalmi ovisok műsora. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szerint nem egy művészeti pályázatra érkezett verset adtak elő az ovisok a mórahalmi kormányablak avatásán. Úgy tudják, az egyik szülő írta a verset, amit a hivatal is „szokatlan hangvételű” összeállításnak nevezett. A pedagógus-szakszervezetek vezetői szerint a műsor a Rákosi-korszakot idézte. Mórahalom polgármestere szerint viszont politikai hisztériakeltés folyik. De mi közük az ovisoknak a kormányablakhoz? Semmi. Hát akkor?

(Itt a teljes műsor. Vigyázat, sokkoló!)

Figyelmébe ajánljuk