Orbán a pácban és a dongó nyergében

  • narancs.hu
  • 2014. december 15.

Hírnarancs

Újabb, ezúttal forgalomlassító demonstrációk szerte az országban, Orbánnak a dongókkal és az aerodinamikával is meggyűlik a baja, Deutsch Tamás a bíróságon harcol tovább démonaival, kötelező lesz a Petőfi Tv, fekete adventre fekete karácsony lehet a tromf – ezek a hírek hétfőn.

Törvényszéki ügyek

Újabb fejezet íródik hazánkban a korrupció elleni harc vígeposzában: a Központi Nyomozó Főügyészség nevéhez méltón nyomozást indított, mely kimondatlanul is André Goodfriend amerikai állampolgárt állítja célkeresztbe – Vida Ildikó feljelentése alapján.

false

Tanulságosak Keresztes Imre főügyész magyarázó szavai (teljes terjedelmükben itt olvashatók): „A Büntető Törvénykönyv szerint nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége valósul meg, ha valaki másról nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz. A rágalmazás bűncselekménye kapcsán fontos kiemelni, hogy az valótlan, illetve valós tények állításával is elkövethető. Így az a kijelentés, hogy valaki »korrupt«, illetve »korrupciós cselekményt követett el«, az állítás valóságtartalmától függetlenül is alkalmas lehet a becsület csorbítására.” Magunk nem tudjuk, a csorba becsülettel egyszerűbb-e elbánni, mint a hasonló módon károsodott teáscsészével (mely sajnos nem javul meg egy feljelentéstől), de Mr. Goodfriend helyében aggódnánk egy picit: csak nehogy az süljön ki a dologból, hogy miatta van korrupció az országban. Mellékesen Árok Kornél is lépett: ő speciel Orbán Viktort jelentette fel, mivel az hatalmával visszaélve feljelentésre kötelezte beosztottját, Vida Ildikót.

Demonstrációk

Ma szakszervezeti demonstrációk napja volt az országban és a fővárosban: habár lassítani sikerült a város életét, megbénítani azért nem. (A demonstrációk hátteréről itt olvashat.)

false

 

Tüntetők egy csoportja a parlamenti mélygarázst is megpróbálta lezárni (derült ki az Index tudósításából), ám őket végül rendőrök vitték el, majd honanyáink és -atyáink sajnos bejutottak, ahol csak újabb szégyent hoztak a fejükre (például ezzel a botrányos döntéssel).

Orbán-interjú

Lánglelkű miniszterelnökünk folytatja az általa (és H. Árpád rovott múltú és fényes jelenű tanácsadó szerint) kommunikációs offenzívának gondolt verbális ámokfutását: ezúttal a Bloombergnek nyilatkozott (itt az egész elolvasható).

false

Ebben a szokásos állításai (a statisztikák, amennyiben nem őt igazolják, csalókák, a közgazdászok, mármint a szakterületükhöz értők pedig tévednek, mindig Orbánnak van igaza) mellett entomológiai kérdésekbe is belemászott, s váltig állította, hogy a poszméh (népies nevén a dongó) a tudósok szerint nem is röpülhetne, azután mégis. Korunk fizikusai ugyan nem látnak semmi ördögtől valót a dongó röptében (lásd ezt a cikket), még ha elődeik a múlt század közepén ezt még nem is így gondolták. Lám, nemcsak a közgazdaság-tudományban kockázatos paratudományos magyarázatokba bonyolódni, s modernnek hazudott, de sokszor rég elavult teóriákhoz folyamodni. Arról nem is szólva, hogy hazánk biztosan nem dongó, ahogy pannon puma sem volt soha, legfeljebb girhes, kóbor kandúr fél szemmel és félig lerágott füllel.

Juhász vs. Deutsch

A napot Juhász Péter és Deutsch Tamás diakrón tévészereplése indította (egymást követő fellépésük itt megtekinthető). Juhász állítja, tanúk igazolják, hogy Deutsch nevezetes, memetizálódott nyilatkozata (mely amúgy csak megismétlése egy 11 évvel ezelőttinek) valótlanságon alapul, míg Deutsch teljes erővel beleáll az ügybe, perel, amire Juhász (akit a biztonság kedvéért le is hazugozott) rá fog faragni. Izgatottan várjuk a fejleményeket, s kissé aggódunk, hogy a mi Josef K. módjára megrágalmazott Tamásunkat, aki pedig az utóbbi napokban már elég szép helyezést ért el a virtuális Hipokrita Olimpián, le ne taszítsa valaki a dobogóról.

Nyomul az állami propagandagépezet

A képviselők előtt a törvénymódosító javaslat, melynek nyomán a digitális műsorszolgáltatók kénytelenek lennének a csatornakiosztás első hat helyére tenni a nevükre rég méltatlanná vált közszolgálatiakat, és azokat HD minőségben sugározni (lásd erről az Index cikkét). Ráadásul az általános közszolgálati feladatokat ellátó m1, a gyerekműsorokat (meg néha archív James Bond-filmeket) sugárzó m2, a kulturális és rétegtartalmat, valamint a határon túli magyarságnak szóló műsorokat favorizáló Duna és Duna World mellé bekerül a tervek szerint könnyedebb, bulvárosabb műsorral induló Petőfi Tv és a magyar érdekeltségű sportközvetítéseket favorizáló (válogatott meccsek, a jelenleg a köztévé két csatornájára szétszórt labdarúgó NB I, lengőteke grand prix, sör-virsli-ulti szpartakiádok) sporttévé. Hangsúlyoznánk: ez utóbbi kettő – átmeneti szerencsénkre – még nem létezik. Kíváncsiak vagyunk, mikor indít a kormány saját tudományos-ismeretterjesztő csatornát (csapásirányok: Széles-féle paraenergetika, harmadik típusú találkozások Pataky stílben, unortodox közgazdaságtan, sumer-magyarológia), esetleg keresztény szellemiségű felnőttfilmes műsorcsomagot, szigorúan fizetős tartalommal. Tehetnék: a médiatörvényben van egy olyan passzus, ami további két csatornát is felszabadíthat a köztévé számára, ha úgy szottyan kedvük.

Fekete advent

A héten a december névhez méltatlan, télietlen, a sokévi átlagnál melegebb idő lesz (lásd: e heti prognózisunkat). Ha pedig csapadék érkezik (ahogy kedd késő estétől másnapig, csütörtök este vagy szombat késő este), az is csak csurranni-cseppenni fog, feketén hagyva a tájat.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.