Orbán nekimegy a Jobbiknak, miközben Vona óvodásokkal cukiskodik

  • narancs.hu
  • 2015. május 29.

Hírnarancs

Megvolt az ötéves kormányzást értékelő nagy Orbán-beszéd, előválasztási stratégiát dolgozott ki a Republicon Intézet, ma a szociális szféra dolgozói tüntettek, sztrájkra készül a BKV, Vona Gábor meg Mátyás királlyal riogat gyerekeket. Végre péntek!

Csak fújom a dalt...

Az ötéves kormányzást értékelő beszédét tartotta meg ma a miniszterelnök a Budapesti Történeti Múzeumban, amelyre a Balog Zoltán vezette Fidesz-pártalapítvány, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kérte fel. Az eseményen az immár szokásos fideszes kitiltósdi játszódott le, már ami a sajtó tudósítóit illeti; ezúttal – ki nem találtuk volna – a Népszava kiküldött embere nem volt kívánatos az eseményen, bár kaptak meghívót, regisztrációjukat elutasították, de gyakorlatilag így járt a 444.hu, a Klubrádió és a Hócipő is, amely médiumok tudósítóinak megjelenését már helyhiányra hivatkozva utasították vissza, amely cirkusz miatt a Népszabadság szolidaritásból nem küldött újságírót az eseményre. (A nol.hu egyébként összeszedte, mikor nem bírt magával az elmúlt öt évben a Fidesz, mely események mentén volt kedve egy kis cenzúrához.)

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor előtt, mintegy ráhangolódás gyanánt Balog Zoltán, az Emmi minisztere, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója és Matolcsy György jegybankelnök mondott beszédet. Majd csak ezután következett a várva-várt Orbán-beszéd, amely az Index tudósítása alapján egész szolidra sikerült. Látszólag semmi újat nem mondott a miniszterelnök, ellenben késznek mutatkozott a lehető legőszintébb önkritikára.

Egyelőre csak egy elemét emelnénk ki a beszédének, a Jobbik komolyan vételét, vagyis annak a belátását, hogy a fő ellenfél jelenleg a jobboldalon található.

Előválasztás?

Hogyan változtasson ezen a helyzeten a baloldal? A Republikon Intézet kidolgozott  egy előválasztási koncepciót (blogbejegyzésükben pedig ki is fejtik), azzal a nem titkolt céllal, hogy bebizonyítsa: lehet, sőt kell is, hogy 2018 előtt Magyarországon a magát „demokratikusnak” nevező oldal ne zárt ajtók mögötti tárgyalásokkal, hanem a választók minél szélesebb körét bevonva válassza ki jelöltjeit – így miniszterelnök-jelöltjét is. Íme, öt érv, miért lenne jó és miért lehetséges egy vélhetően 2017-ben tartandó előválasztás.

Becsapva és kisemmizve

Újabb tüntetést szerveztek a szociális szféra dolgozói. Ma délután is több ezren vonultak a szolidáris szakszervezetiesekkel együtt Budapest belvárosában a Kodály köröndtől a Parlamentig, ágazati béremelést követelve a botrányosan alacsony fizetések helyett. A demonstrálók ezúttal is fekete pólót viseltek, zöld kendő jelezte elégedetlenségüket, karjukra pedig úgynevezett szociális szelfit tűztek, amely jelzi, mi a végzettségük, hány éve dolgoznak és mennyit keresnek. A vonuláson ott voltak az egészségügyben dolgozók is, miután korábban a szociális szféra tagjai is képviseltették magukat, szolidaritást vállaltak az egészségügyisekkel.

false

 

Fotó: MTI

Sztrájk lesz!

Akár tömegek is összeverődhetnek a megállókban, ha tényleg megtartják a június 11–12-re meghirdetett BKV-sztrájkot. Előreláthatólag állítólag a járművek egyharmada nem közlekedik majd, vagyis nagyobb káosz várható, mint a legutóbbi munkabeszüntetéskor, ám a fővárost ez mit sem érdekli, egyelőre hajthatatlan, Tarlós fenyeget...

Nem cuki!

Kiskutyák helyett ezúttal gyerekek között látható Vona Gábor. A Jobbik elnöke péntek délelőtt Ózdon – saját Facebook-bejegyzése szerint – a Mogyorósvölgyi Óvodában olvasott fel Mátyás király-meséket a kicsiknek. Mára számtalan példa mutatja, hogy politikusok miként használják fel kampánycélokra a kicsi gyerekeket, amely visszataszító gesztushoz persze minden alkalommal akad olyan felnőtt, aki asszisztál.

false

 

Fotó: Facebook/Vona Gábor

A Népszabadság megkereste ma az óvoda illetékeseit, de véletlenül épp semmilyen vezető nem tartózkodott már az intézményben, így megmaradt a kérdés, hogy a jobbikos polgármester, Janiczak Dávid által vezetett településen ezentúl csak a Jobbik turnézik a gyerekek között, vagy esetleg a Betyár sereg és egyéb paramilitáris erők is képviseltetik majd magukat egy-egy „mese” erejéig.

Figyelmébe ajánljuk