Orbán Finkelsteinről, Kövér Európáról vallott – Hatalmas siker Cannes-ban

  • narancs.hu
  • 2015. május 17.

Hírnarancs

Népszavazás formájában döntöttek ma a Normafa jövőjéről a kerületiek. Orbán Viktor Finkelsteinről vallott, hidat avatott Baján, új portréja pedig szalonnából készült, míg Kövér László Bayer Zsolttal Európáról filozofált. Hatalmas siker Cannes-ban, odavannak Nemes Jeles László filmjéért, a Saul fiáért.

Mi legyen a Normafával?

„Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testületének 10/2015. (I. 27.) számú határozatában foglaltak szerint?”

Rutinos szavazó

Rutinos szavazó

Fotó: Sióréti Gábor

Erről a kérdésről szavazhattak ma helyi népszavazás keretében a XII. kerület lakosai. (Cikkünket a Normafa homályos jövőjéről itt olvashatják.) Az érdekes, Fidesz–MSZP–Együtt-összefogást szülő, Pokorni Zoltán által kezdeményezett helyi szavazás számos ellenzőre is talált, a DK, a PM és a Jobbik, valamint civilek elutasították a Normafa fejlesztését. Úgy néz ki, nem elég támogatni a Normafa rehabilitációját, ahogy nem elég csupán óvni sem a zöld területet.

(Eredmény már 20 óra után született, amely szerint a XII. kerületi választók 27,6 százaléka vett részt a Normafa újjáépítéséről szóló népszavazáson, amely így érvénytelen lett. Azonban a szavazók 81 százaléka igennel voksolt, vagyis támogatta az önkormányzat tervezetét. Így azért a Fidesz-MSZP-Együtt összefogás élén Pokorni Zoltán polgármesterrel végtére is örülhet.)

Orbán Finkelsteinről vallott

Meglepő vallomást tett pénteken Orbán Viktor az RTL Klub egyik kérdésére válaszolva. Először erősítette meg nyilvánosan a miniszterelnök, hogy kapcsolatban áll Arthur Finkelstein amerikai politikai tanácsadóval (akinek a Narancsban megjelent portréja itt olvasható), aki állítólag már a 2010-es, kétharmados győzelemhez is hozzásegítette a pártot. „Jól ismerem őt, igen, nagyon kiváló és elismert szakember” – mondta Finkelsteinről Orbán. Míg arra a kérdésre, hogy mikor dolgozott utoljára a Fidesznek, azt válaszolta, hogy „Hát velem van kapcsolatban, nagyon gyakran (találkozunk), legutóbb két napja volt nálam”.

Mindez azért érdekes, mert Lázár János csütörtökön még azt mondta, hogy ő nem is hallotta még a világszerte ismert tanácsadó nevét. Ehhez képest Habony Árpád bizonyára hallott már a világhírű politikai szakiról, akivel nemrég közös angliai céget alapított. Bár azt, hogy ki fizet Finkelstein tanácsaiért, sem a kormányfő sajtófőnöke, sem a Miniszterelnökség nem tudta megmondani. Habony „Fantom” Árpád létezése ismeretében ezen már meg sem lepődünk.

Bajai kaland – írta Orbán Viktor

Orbán Viktor Baján turnézott a hétvégén, gyalogos- és kerékpárhidat adott át, amely a Sugovicán átívelve, a Petőfi-szigetet köti össze a Nagy Pandúr-szigettel. A miniszterelnök Facebook-oldalának képes beszámolója szerint evett halászlét és túrós csuszát, sőt még egy kis gyerekriogatásban is benne volt.

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ám az MTI tudósítása szerint igen fontos beszédet is mondott. Figyeljenek csak!

„Magyarország egy nagy korszak kapujában áll, mert gazdasági eredményeink az Európai Unió élvonalába juttattak bennünket. Most még nem a fejlettségünk tekintetében, hanem a fejlődés ütemében. Ez nem egyszeri eset, hiszen a gazdasági növekedés tekintetében folyamatosan a dobogón vagy a dobogó közelében járunk.”

„Itt Baján is, de az ország szinte minden településén lehet látni, hogy évről évre és napról napra mennyit gazdagodott és épült Magyarország ahhoz képest, ahogy 2010-ben a csőd szélén átvettük az országért viselendő felelősséget.”

„Magyarország nemcsak a gazdasági növekedés dinamikájában élenjáró Európában, hanem a kerékpározásban is az elsők között van.”

„Ha a jó Isten is megsegít bennünket, akkor 2020-ig 1000–1500 kilométer kerékpárút készülhet el, mintegy 50 milliárd forintból.”

„A jugoszláv háború elkergette innen a befektetőket, most azonban, hogy a dolgok rendeződőfélben vannak, a szerb–magyar kapcsolatok régen voltak olyan jók, mint most, és ez további lehetőségeket teremt.”

Éljen a kerékpározás, na meg népünk vezetője, aki a közel négymillió nehéz sorsú polgártársunkról sem feledkezik meg sosem!

Szalonnás Orbán

Egy köbcentiméteres szalonnakockákból készült el Orbán Viktor miniszterelnök legújabb portréja. Két képzőművész, Szép Éva és Csáki László négy kilogrammnyi húsos szalonnát használtak fel, a mozaik kirakása hét órán át tartott, az eredeti mű újrahasznosult, létét fotó őrzi.

false

Nagyot mondó Kövér

Kövér László volt Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorának vendége az EchoTv-n, amelyet ezúttal az Index szemlézett, megkímélve ezzel mindenkit attól, hogy végig kelljen néznie 50 percet a Kövér–Bayer-duóból. A beszámoló szerint az első részben az európai bevándorláspolitikáról beszélgettek, majd a végére a Fidesz kommunikációjáig jutottak. Egészen remek, Coelho mélységű szentenciákat sikerült mondataikban elrejteniük, amelyek közül nekünk ezek tetszettek a legjobban:

„Szerintem Európa nem létezik. Létezik egy Európai Unió nevezetű elfuserált intézményrendszer” – jelentette ki Kövér László Európáról.

„Nem lehet, hogy Európa lelke elveszett?” – tette fel az őszinte kérdést Bayer Zsolt.

„Ideje lenne a normális emberek lázadásának, amíg még nem késő!” – mondta Kövér sokat sejtetően.

Majd a Fidesz kommunikációjáról azt mondta a házelnök, hogy „azt tanácsolnám magunknak azon túl, hogy igyekezzünk minden döntést előkészíteni kommunikációs szempontból is... ne essünk pánikba. Ne kezdjünk kommunikációs varázslásba... a saját értelmiségünknek pedig azt tanácsolnám, vagy azt kérném tőlük... hogy ne essen pánikba, és ne keltsen pánikot.”

Majd miután Bayer erősködött, hogy a Fidesz fix választó tömegei mellett nem veszíthet választást, Kövér realizálta a helyzetet: „A következő választásokat el is lehet veszíteni. Azt mondtad, hogy nem megkerülhető a Fidesz. Miért ne lenne? Például Tapolcán egészen jól megkerülhető. Egy jobbikos polgármester mellett egy szocialista alpolgármester lett.”

Kövér szerint a Jobbik kifejezetten veszélyes ellenfél, de alapvetően nem Fidesz számára, hanem az ország számára. „Erre a pártra az aranyhalaim etetését sem bíznám, nemhogy az ország vezetését” – hangsúlyozta.

Civilekre támadt az ISIS – Veszélyben Palmüra?

Huszonhárom civilt, köztük kilenc gyereket lőttek agyon pénteken az Iszlám Állam (ISIS) harcosai a szíriai Palmüra közelében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőszervezete szerint a meggyilkoltak között kormányzati alkalmazottak családtagjai is vannak. A szélsőséges iszlamista harcosok csütörtökön érkeztek Palmüra közelébe, ami azért okozott nagy aggodalmat, mert a több ezer éves város a világörökség része, és tele van különleges, több ókori civilizáció stílusát elegyítő épületekkel, az  ISIS pedig Irakban több ókori műemléket, szobrot és műtárgyat is kegyetlenül elpusztított.

false

 

Nemes Jeles Sauljáról beszél a világ

Óriási sikert aratott a Saul fia Cannes-ban. Nemes Jeles László filmjét a sajtóvetítést és a díszbemutatót követően is imádta a közönség. (A rendezővel készült interjúnkat az e heti Magyar Narancsban találják, „Budapest a reménytelenség, a barbár Kelet-Európa” címmel.)

Hatalmas – 6 percig tartó – tapsot kaptak az alkotók, és nagyon kedvező kritikák jelentek meg a nemzetközi sajtóban a filmről, míg a forgalmazók éjszakába nyúlóan licitáltak a Saul fia jogaiért. A több díjra is esélyesnek tartott filmet itthon június 11-től vetítik.

Balról a harmadik Nemes Jeles László, mellette Clara Royer társforgatókönyvíró és Röhrig Géza főszereplő

Balról a harmadik Nemes Jeles László, mellette Clara Royer társ-forgatókönyvíró és Röhrig Géza főszereplő

 

Figyelmébe ajánljuk