Orbán nagyobbat bukott, mint Gyurcsány, a KDNP fellázad

  • narancs.hu
  • 2014. december 10.

Hírnarancs

Ma Orbán bevallotta, hogy megsértette Simicskát, de úgy látszik, nemcsak legfőbb harcostársának, hanem a saját szavazóinak is elege van belőle. Hihetetlen hírek szerdán.

A zuhanás kezdete

A nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében egyetlen hónap alatt 12 százalékponttal esett vissza. Ez több mint 900 ezer potenciális szavazó elpártolását jelenti – ez áll a Medián ma publikált felmérésében, amelyet a HVG megbízásából készített. Ilyen mértékű, egyik hónapról a másikra bekövetkező zuhanásra a Medián-felmérések rendszerváltás óta tartó történetében eddig egyszer sem volt példa. A miniszterelnök népszerűsége 16 ponttal, mindenki másnál nagyobb mértékben zuhant. (További részletek itt.)

Tegye fel a kezét, aki fél!

Tegye fel a kezét, aki fél!

Fotó: MTI

Az Index rögtön hozzá is fűzte, hogy még Őszöd sem ütött ekkorát, hiszen „az MSZP népszerűsége 2006 augusztusában a közvélemény-kutatók felmérései szerint 23-25 százalékon állt, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után, szeptemberre 5-7 százalékos eséssel 18 százalék alá zuhant”.

Már a drog sem segít

Igen, te!

Igen, te!

Fotó: Németh Dániel

Ha jól értjük, ezt a katasztrofális eredményt sejtette meg a pártközpont, és ezért mozgósították a csodafegyvert, Habony Árpádot, aki a drogteszttel kívánta „tematizálni a közbeszédet”. Amelyet belengettek, mindenkit kiborítottak vele, hülyét csináltak magukból, ma pedig már visszakoztak is. Rogán frakcióvezető így szólott délelőtt: a várhatóan január végére elkészülő törvénytervezetet úgy akarják megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai drogtesztjébe. Megerősítette, hogy a gyermekeknél semmilyen jogkövetkezmény nem társulhatna a szűrés eredményéhez stb.

Fognak ők még tovább is hátrálni, kifelé ebből a tébolyból, amit a zseniális kommunikációs stratéga rájuk szabadított. Mi addig is kívánunk további eredményes munkát Habony Árpádnak, a jóisten tartsa meg őt az állásában, hiszen most már tényleg az ország érdekében dolgozik: a Fidesz mielőbbi bukásán.

Az élet megoldja

Pedig reggel még úgy tűnt, a nap legérdekesebb híre az lesz, hogy egy újságírónak hagyták, hogy kicsit, finoman megpiszkálgassa Orbánt négyszemközt. Mondott is cifrákat a miniszterelnök úr a Blikk főszerkesztőjének. A Simicska-problematikumot például így magyarázta: „Volt az utóbbi időszakban két olyan súlyos döntése a kormánynak, amely sértette üzleti csoportok érdekeit. A reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása, aminek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátoztuk. Ezekkel kapcsolatban üzletemberek, köztük az említett úr is, kifejtették az ellenvéleményüket. A kormány ennek ellenére ezeket a döntéseket meghozta. Soha nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érde­keivel. Ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért.” És hogy menthető-e még a barátság? „Az élet majd megoldja.” Informatív, bátor válasz, végtére le is köphette volna az újságírót, vagy azt is mondhatta volna, hogy trallala, trallala, kinyílott a pitypang.

Hitvita

A KDNP viszont bekeményített. Korábban elképzelhetetlen mondatok hagyták el a magyar kereszténység legfőbb támaszának ajkát. „Semjén Zsolt az Indexnek elmondta, pártja nem fog megszavazni egy olyan új egyházi törvényt, amely a német egyházi szabályozási modellre épül. A KDNP elnöke ezt egyházfelfogási alapkérdésnek tartja, ezért – mint mondta – minden eszközt bevetnek, és keresztbe fekszenek az új törvénynek.” A törvénynek, amit Orbán Viktor kormánya dolgoz ki e percekben is, lázas munkával (részletek erre). Mi lesz itt még?

Semjén Zsolt és seregei

Semjén Zsolt és seregei

Fotó: MTI

Mindeközben a világlíra

Egy ilyen napon nyilván mindenki leszarja, de amúgy ma indult el a Versum nevű online irodalmi magazin, amely lapunk rádiókritikusával, Krusovszky Dénes főszerkesztővel az élen, úgymond, a kortárs költészet nemzetközi színterére kíván ablakot nyitni. Itt nyílik az ablak, ni, mint a pitypang.

Figyelmébe ajánljuk