Orbán disznóhússal teremti meg a polgári berendezkedést

  • narancs.hu
  • 2016. február 15.

Hírnarancs

A pedagógusok kerekasztalt szerveznek, Orbán jólétet és bevándorlókat vizionál, visszakérik a pénzt, amit Farkas Flóriánnak adtak. Hétfői híreink.

Na, erre tolja rá a biciklit Balog Zoltán!

A kormány részéről mást se hallottunk a pedagógustüntetés előtt és után, mint hogy csak tárgyalással lehet, meg a nemzeti kerekasztallal, és aki nem tárgyal, az Soros bérence és így tovább… Nos, úgy tűnik, ezt a süketelést használtak fel a Tanítanék Mozgalom alapítói. A Népszabadság szerint „kedden részvételükkel összeül a Civil Közoktatási Platform, ahol az oktatás valódi szakértői és valódi szereplői egyeztetnek majd”. Pukli István, a mozgalom egyik képviselője, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a lapnak elmondta, hogy hamarosan életre hívják az Alternatív Köznevelési Kerekasztalt. „Ott mi diktáljuk a feltételeket, mi tűzzük ki a napirendeket, s mi határozzuk meg, melyek a legsürgősebb intézkedések”. Azt is hozzátette, hogy várják a kormány képviselőit is.

A kormányból persze senki nem reagált az ötletre, Orbán Viktornak az Index tudósítása szerint csupán annyi hozzáfűznivalója volt, hogy a pedagógusok "ne helyezzék a kormányt bérnyomás alá, mert ennek nem tudnak eleget tenni".

false

 

Fotó: MTI-Bruzák Noémi

 

Orbánvízió – különkiadás

Minden bizonnyal nagy, dicső, történelmi beszédre készült ma Orbán Viktor a parlamentben, mert mindjárt azzal indított, hogy „2016-ra új célt lehet megfogalmazni: a polgári berendezkedés felépítését”. De ne gondolja senki, hogy ez épp olyan üres frázis, mint amit 50 évvel ezelőtt toltak Kádárék „a szocializmus alapjainak lerakásáról”, hisz Orbán három példával is szolgált, miként lehetséges az, hogy idénmindenki léphessen egyet előre”. „Ezt három eszköz szolgálja: az adócsökkentés, az 1 százalékpontos szja-csökkentés, a sertéshús és az új lakások áfájának mérséklése” – mondta, sőt azt is mondta, hogy 2015-ben „lefektették 2016 gazdasági sikereinek alapját”. Természetesen a miniszterelnök a migránsozást sem hagyta el, sőt ez volt mondanivalójának veleje, még azt is megmondta pontosan, hányan jönnek. Az Index tudósítása szerint Orbán elmondta, hogy Irakból 3,2 millió, Szíriából 6,5 millió, Nigériából 2,1 millió, Szudánból 2,5 millió, Kongóból 3 millió, Afganisztánból 1 millió bevándorló érkezik hamarosan. Kár, hogy azt nem mondta, honnan valók ezek az adatok. (Talán Bakondi György számolta ki Nógrádi György segítségével?)

Vissza a 1,2 milliárdot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szabálytalanságok miatt felmondja 2013-ban kötött uniós támogatási szerződését az Országos Roma Önkormányzattal, mivel a kormányzati ellenőrök szerint a Farkas Flórián-féle „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet egyszerűen eltapsolta a pénzt. Most viszont az ORÖ-nek kell vissza fizetnie a szövetkezetalapításra felvett 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt, amit a vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költöttek ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

false

 

Az Index cikkéből kiderül, hogy „Farkas Flóriánék nagy igényeket támasztottak a szervezet informatikai felszerelésével szemben is, az elszámolás szerint gépekre és szoftverekre 220 milliót költöttek. Bútorokra 60 milliós keretet szántak, amelyben olyan tételek is szerepeltek, mint titkársági pult, kulcsszekrény, illetve mikrohullámú sütők külön-külön 1-1 millióért, valamint faliórák és faliképek 2,5 millióért”.

A hír nyomán a Demokratikus Koalíció rögtön kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, „az Orbán-kormány elárulta a romákat a nekik szánt EU-s pénzek ellopásával. A DK követeli, hogy ne csak a pénzt követeljék vissza, hanem vonják felelősségre a bűnösöket! A DK szerint ha már a kormány eljátszotta, hogy zavarja a nagyüzemi lopás, akkor Polt Péter is megerőltethetné magát, hogy börtönbe juttassa a milliárdos korrupciós ügy elkövetőit."

Délután Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke bejelentette, hogy lemond a posztjáról.

Elvtársak, álljunk a sorba!

Kissé megkésve – ma délelőtt – jelezte a Magyar Munkáspárt, hogy támogatja a pedagógusok „meghirdetett” tüntetését. „A szocializmustól jól működő oktatási rendszert örököltünk. A pedagógusnak volt társadalmi rangja, anyagi biztonsága, középosztálynak megfelelő életszínvonala. Biztos értékrend volt, rendes iskola, normális munkafeltételek. A kapitalizmus ezt a rendszert verte szét” – írják közleményükben.

Egyébként a Magyar Munkáspárt a hétvégén két időközi polgármesterválasztáson is megmérettette magát: jelöltjük a Baranya megyei Szemelyben 1, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszanagyfalun 2 szavazatot kapott.

Figyelmébe ajánljuk