Gyurcsány már az Orbán utáni időn gondolkodik

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 14., 19:09
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tanárok a Kossuth téren, neonácik a Várban. Orbán az EU ellensége, az egyházfők kibékülnek, az ókori Rómában meg verik a nőket. Hétvégi híreink.

Pedagógustüntetés

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az esős idő ellenére több tízezer embert mozdított ki otthonából szombat délelőtt a pedagógusok Parlament elé szervezett tiltakozása. A tanárok mellett több más szakszervezet (és diák, szülő, nagymama, szomszéd) is megjelent az eseményen, a színpadon ugyanúgy beszélt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné, mint a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária, a felszólalók pedig nemcsak az oktatás ügyét érintették, hanem szó esett a trafikmutyiról, a devizahitelesekről, de még a taxisokról is. Hiába igyekezett hát kedden reggel Balog Zoltán elcsitítani a tiltakozó hangokat a köznevelési kerekasztallal, hiába a látszólagos nyitottság és kompromisszumkészség, a Pedagógusok Szakszervezete nem ment el a tárgyalásra, helyette sztrájkbizottságot alakítottak, külön tárgyaltak a kormánnyal, és végül szombaton ezreket vittek a Kossuth térre.

Palkovics László oktatási államtitkárnak így kevéssé lett igaza, mikor is fél órával a demonstráció előtt tartott sajtótájékoztatóján azt találta mondani, hogy okafogyottá vált a pedagógusok tüntetése. A CÖF sem bírta ki, hogy ne eresszen el a téma kapcsán egy jó sorosozást, szerintük ugyanis „a baloldal és az újra ébredező Soros-csapatok” rátelepedtek az oktatás ügyére. A Fidesz a tiltakozás óta csak Pósán László debreceni sajtótájékoztatóján keresztül mondott véleményt az eseményről, amikor is a „pedagógustársadalom elleni tüntetésnek” nevezte a szombat délelőttöt, Klinghammer István pedig a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy a tüntetések nem oldanak meg semmit, a diákok túlterheltsége a tanárok hibája, ők meg maradjanak csak csöndben, kaptak fizetésemelést, Magyarország különben is szegény ország, itt senki (sic!) sem keres sokat. Az Index információja szerint a Lillafüreden a héten tartott kihelyezett Fidesz frakcióülésen szintén sokat foglalkoztak az oktatással: Orbán Viktor közölte, hogy 2018-ig szó sem lehet a Klik feldarabolásáról, Czunyinét pedig nem hibáztatja a helyzet kialakulásáért.

Becsület napja

Míg a pedagógusok szombat délelőtt a Kossuth teret vették birtokba, addig szélsőjobboldali szervezetek délután a Várat. A Becsület napján ugyanis azokra emlékeztek, akik Budapest 1945-ös ostroma idején (egészen pontosan február 11-én) a szovjet csapatok által körülzárt várból megpróbáltak kitörni. Voltak beszédek, egyenruhák, magyar és német himnusz (1945 előtt érvényes szöveggel), lobogók és egy maroknyi „mocskos nácikat” kiabáló ellentüntető.

Gyurcsány Magyarországa

Ferenc

Ferenc

 

Szombaton tartotta a DK a kongresszusát, ahol egy nagy ívű Gyurcsány beszéd mellett/közben a DK elfogadta és kihirdette új programját, a Sokak Magyarországát. Gyurcsány Ferenc üdvözölte a tanárok tiltakozását, megalkotta az „elmúlt hat év” kifejezését, kijelentette, hogy radikálisan mérsékelt politikára van szükség, és persze már azon gondolkodik, hogy „mit csináljunk Orbán után”.

Az „ellencsászár”

Több német lap is Orbánnal foglalkozott a hétvégén a menekültválság kontextusában. A Bild am Sonntag Orbán Magyarországát „Európa legnagyobb szégyenének és veszélyének” kiáltotta ki, a lap szerint ő váltotta ki a humanitárius válságot, amire Merkelnek és a németeknek lépniük kellett, továbbá Orbánban látják azt, aki „szétrombolhatja az EU-t”. A Welt am Sonntag ennél megengedőbb volt, ők csupán „ellencsászárnak” nevezték a magyar kormányfőt.

Egyházi találka

Péntek éjjel találkozott az 1054-es egyházszakadás óta először a római pápa és az orosz ortodox pátriárka. A havannai repülőtéren tartott találkozó eredményesnek bizonyult, Ferenc pápa és Kirill pátriárka egységes álláspontot képviselt a terrorizmus megfékezésének fontosságáról, a közel-keleti keresztények megvédelmezéséről vagy az ukrán konfliktusok felszámolásáról. A találkozó sikerességéből és a két egyház kapcsolatainak javulásából még Putyin orosz elnök is hasznot hajthat.

Véres Valentin

Február 14-e lévén áldozzunk pár szót a szerelmesekre is!

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a Valentin-nap valami Nyugatról behurcolt gejl ünnep, nézzünk bele e jeles nap történetébe. Utunk egészen az ókori Rómáig vezet, ahol anno február 13-14 között két vallásos ünnepet is tartottak: a Faunus ünnepét és a Lupercaliat (más néven Februa). Ez utóbbi tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, a gonosz, farkas alakú Lupercus isten kiengesztelésére. A papok ekkor kecskebőr szíjakkal verték a fiatalokat, különös tekintettel a nőkre.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 14., 19:09
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25
  Cyrano
  2016. február 16., kedd 15:49
  Kedves Rumata,
  yoyo minden lehetségest elírt előlem. XD.
  Tiszteletben tartva azt, hogy milyen alaposan elmélyültél az ügyben, azt gondolom, kidolgoztak mindent előre. Orbán az emlékezetes ÁFA-csalás ügyük után biztosan nem hagyott elvarratlan szálat. A bíróságon kiderült volna, hogy nem ő írta alá, hanem a portás hamisította oda a nevét....
  Ami pedig Gyurcsány programját illeti, nem olvastam és valószínűleg nem is fogom. (Ennek nagyon prózai oka van: minap vetettem számot azzal, hogy véges életemben mi mindent szeretnék még elolvasni, ami szép és jó.)

  Bár rám sütötték a Gyurcsány-fanságot, kb. én is úgy vélekedem, mint te: nem ez az álmom, de jelenleg a palettán nincs nála jobb.
 2. 24
  yoyo
  2016. február 16., kedd 15:39
  "székházlopás", "Gripen-megrendelés - Orbánnak hazaárulásért az életfogytiglan"

  még ha jogászok lennék, se valószínű, hogy ezekben a kérdésekben rendelkezhetnénk azokkal a minimálisan elégséges információkkal, amelyekre ilyen kijelentések volnának alapozhatóak.

  A jogos felháborodás, a természetes igazságérzet viszonylag kis felületen érintkezik a betű szerinti joggal. Amit adott esetben vérlázítónak, felháborítónak érzünk, az nagyon sokszor egyáltalán nem számonkérhető jogi eszközökkel, esetleg számonkérhető, de a meghozott ítéletet nem fogjuk az elkövetett disznóság súlyával mérhetőnek érezni.

  Gyanítom, hogy a múlt évezredben lezajlott székházmutyi, de tán már a grippenvásárlás ügyét is jótékonyan befedi az elévülés.

  Ha bármelyik ügy kapcsán minden feltétel adott is volna arra, hogy valamiféle vizsgálat, bírósági eljárás induljon, kizártnak gondolom, hogy azokban személyesen lenne orbán felelőssége felvethető. biztosan kellő előrelátással gondoltak arra, hogy bármelyik nagyszabású ügyben a közvetlen felelősséget jelentéktelen mellékszereplők nyakába lehessen akasztani.

  És sajnos tényleg nem zárható ki, hogy az egymással hadban álló pártok között is működik egyfajta cinkosság, bizonyos személyek, illetve bizonyos mélységű disznóságok vagy érinthetetlenek, vagy legalábbis egyfajta utánam az özönvíz akcióként vehető elő, amit nyilván mindenki próbál elkerülni.
  Az tuti, hogy a fidesz most nem egyszerű lépéselőnyben van, hanem minden ellenfele vissza van küldve a rajthoz + x dobásból ki is marad.
  Ha a fidesz elbukna egy választást, messze nem fordulna át ez a szituáció az ellenkezőjére, legalábbis egy ideig még minden nem kormányzati pozícióban ott lennének orbán emberei, és egy új kormánynak ilyen körkörös ostromállapotban biztosan nem lesz se módja, se ideje, energiája az előző hatalom prominenseit a vádlottak padjára vonszolni.

  A magam részéről ráadásul azt gondolom, hogy csak akkor lesz esély ebben az országban nagysokára a normalitás felé visszafordulni, ha kilépünk ebből a revansista adok-kapokból.
 3. 23
  Rumata
  2016. február 16., kedd 13:09
  Amúgy pedig továbbra is érdekelne az az ontopik kérdés, hogy vajon a "Sokak Magyarországa" nevű förmedvény-e a Gyurcsány által beharangozott, nyilvános megvitatásra szánt "program", vagy várható még valami olyan is, amit komolyan lehet venni.
 4. 22
  Rumata
  2016. február 16., kedd 13:06
  Kedves Cyrano,

  az, hogy az ex-fideszes jogászgyerekeknek székházügyben semmi sem jutott az eszébe, nem jelent semmit, mivel tapasztalatból tudjuk, hogy a Fidesz alapító tagjai mindig is tökhülyék voltak a joghoz, mivel kezdettől fogva politikusnak készültek.

  Pedig a székházügy rohadt egyszerű volt, mivel ott is pont elegendő írásos bizonyítékok volt.

  Azzal kezdődik a dolog, hogy Antall jogsértő módon juttatott a Fidesznek és az MDF-nek a törvényben előírt székházon FELÜL további székházat.

  És mivel az ingatlannyilvántartási bejegyzések bizonyítják, hogy a titokban juttatott székházat a Fidesz és az MDF rögtön el is adta, ezért nyilvánvaló, hogy ez a jogsértő székházjuttatás nem a nevezett pártok székházigényeinek kielégítését szolgálta, hanem a célja kizárólag csak az állami vagyon elsikkasztása volt.

  Ez pedig innentől kezdve már egyértelműen minősített bűntett.

  Orbán a sikkasztásban egyértelműen bűntárs volt. Ezért semmi sem akadályozhatta volna meg azt, hogy az elsikkasztott közvagyon sorsának tisztázása érdekében a Fideszt és Orbánt büntetőbíróság előtt számoltassák el a székház eladásából szerzett bevétel felhasználásáról.

  Ekkor pedig az is rögtön kiderülhetett volna, hogy Orbán nemcsak hogy székházat lopott a pártjának az államtól, hanem még az abból befolyt 700 milliót is ellopta a saját pártjától.

  Tehát már önmagában az ingatlannyilvántartás is bőven elegendő írásos bizonyítékot szolgáltatott volna ahhoz, hogy Orbán és Antall székházlopását bíróság elé vigyék, és Orbánt egy fél életre rács mögé dugják.

  - - -

  Hozzátenném, hogy a székházügy kiváló lehetőséget kínált volna a Horn-kormánynak arra is, hogy Antall titkos kormányhatározatainak büntetőjogi felülvizsgálatát kezdeményezze, és így az Antall-éra összes károkozását leleplezze.

  De az MSZP ezt még annak ellenére sem volt hajlandó bevállalni, hogy ennek során a saját korrupt tagjaitól is megszabadulhatott volna.
 5. 21
  Rumata
  2016. február 16., kedd 12:17
  Kedves Cyrano,

  félreértettél.

  Az ügy szempontjából tökmindegy, hogy mi zajlott a kormányülésen.

  Orbán egymaga, személyesen írta alá a Gripen-megrendelést.

  Tehát csak az számít, hogy Orbán a HM elutasító szakvéleménye és az Országgyűlés elutasító határozata ellenére rendelte meg 102 milliárdért a Gripeneket.

  És csak az számít, hogy az Orbán által megrendelt Gripenek védelmi célokra alkalmatlanok voltak, és a megrendelés előtt országgyűlési határozat állapította meg, hogy az új harci gépek megrendelését sem az ország érdekei, sem pedig a nemzetközi kötelezettségvállalásaink nem indokolják.

  Tehát egyértelmű, hogy Orbán a hivatali hatalmával visszaélve, önkényes döntéssel, rosszhiszeműen, nagy kárt okozó hűtlen kezelésben bűnös.

  És mivel a döntése jelentősen aláásta az ország védelmét és biztonságát, ezért döntése egyben nemzetellenes tevékenységnek, vagyis hazaárulásnak is minősül.

  - - -

  Orbán aláírása ott van a Gripen-megrendelésen.

  Áruld már el, hogy ezen kívül még milyen bizonyítékra volna szükséged Orbán személyes felelősségének megállapításához?
 6. 20
  Cyrano
  2016. február 16., kedd 11:39
  Kedves Rumata, figyeltem.:)

  Ugyanis arra írtam, hogy a kormányülésekről nincs jegyzőkönyv.
  A bíróságon meg csak az számít, ami le van írva, kőbe van vésve. (Mint említettem, sajnos tapasztalom. Sőt azt is, mennyit ér egy szakvélemény.)
  Orbán most már arra is figyel, hogy az országgyűlésben se legyen jelen olyan döntéseknél, amik később kínossá válhatnak. (Pl. Paks)
  Hogy a székház-üggyel mit lehetne kezdeni, fogalmam sincs róla. A "Csak a narancs volt" c.könyvben a jogász végzettségű, fideszt emiatt elhagyók sem tudtak semmi értelmes ötlettel előállni.
 7. 19
  Rumata
  2016. február 16., kedd 11:12
  Kedves Cyrano,

  nem olvastad elég figyelmesen azt, amit írtam.

  A Gripen-ügyben nem korrupció, hanem A NEMZETBIZTONSÁGOT SÚLYOSAN VESZÉLYEZTETŐ DÖNTÉSÉRT ÉS KÖZVAGYONBAN SÚLYOS KÁRT OKOZÓ HŰTLEN KEZELÉSÉRT lehetett volna Orbánt feljelenteni.

  Orbán önkényes döntése ELŐTT ugyanis

  1. A HM szakértői véleménye jelezte, hogy

  1.1. a három szóba jövő harci gép egyikének beszerzésével sem tudnánk az országnak teljes értékű légtérvédelmet biztosítani, mert nem tudunk belőle annyit venni, amennyi ehhez szükséges volna
  1.2. a harci gépek árának kb. tizedéért viszont a teljes földi légvédelmi rendszert (radarhálózatot és légvédelmi rakétaállomásokat) korszerűsíthetnénk, ami az egész ország teljes értékű légtérvédelmét képes volna biztosítani
  1.3. ezért a HM egyik harci gép beszerzését sem támogatja, hanem a földi légvédelem tizedannyiba kerülő korszerűsítését javasolja
  1.4. a kérdésre válaszolva pedig közli, hogy a szóba jövő három géptípus (MIG29 felújítás, Gripen és F16) közül messze az F16 harci gép rendelkezik a legelőnyösebb jellemzőkkel

  2. Az Országgyűlés pedig nagy többséggel arról határozott, hogy

  2.1. se az ország védelme, sem pedig az ország nemzetközi kötelezettségei nem indokolják az új harci gépek beszerzését
  2.2. az új harci gépek beszerzésének szükségességét legkorábban 2004-ben, vagyis az Unióba lépésünk után indokolt megvizsgálni

  Orbán önkényes döntése után pedig kiderült, hogy

  3.1. Orbán egy elavult, kifutó Gripen-típust rendelt meg, ami nem kompatibilis a NATO gépeivel, és nem rendelkezik megfelelő fegyverzettel és kommunikációs rendszerrel, tehát ebben a formában a magyar légtér védelmére teljesen alkalmatlan
  3.2. Orbán sokkal előnytelenebb pénzügyi feltételekkel rendelte meg a Gripeneket, mint amennyiért a svédek azokat más országoknak szállította
  3.3. A megrendelt Gripenek nemcsak hogy nem alkalmasak az ország légterének védelmére, hanem még arra sincs reális lehetőség, hogy egy ilyen kis darabszámú gépparkkal a pilótáknak a megfelelő harckészség biztosításához szükséges minimális repült órát biztosítsák.

  - - -

  Tehát a rendelkezésre álló dokumentumokból egyértelműen megállapítható, hogy

  1. Orbán a hivatali hatalmával visszaélve az ország védelmét és biztonságát súlyosan rontó önkényes döntést hozott, ami nemzetellenes tevékenységnek, vagyis hazaárulásnak minősül

  2. Orbán a hivatali hatalmával visszaélve egy hatalmas költségvetési kiadással járó indokolatlan döntést hozott, ami közvagyonban súlyos kárt okozó hűtlen kezelésnek minősül

  3. Orbán a HM előzetes elutasító szakmai álláspontját és az Országgyűlés előzetes elutasító határozatát semmibe véve, tehát nyilvánvalóan rosszhiszeműen cselekedett, és döntését mindmáig semmiféle elfogadható érvvel nem tudta indokolni.

  - - -

  Mondd, mi kellett volna még ahhoz, hogy a 2002-es kormányváltás után Orbánt hazaárulásért és hűtlen kezelésért feljelentsék?

  Vagy ha 2002-ben ezt Polt miatt nem akarták, akkor 2007-ben, a bizottság jelentése alapján, Kovács Tamás főügyészsége idején miért nem tették meg?

  - - -

  És ugyanezt a székházlopás ügyéről is elmondhatnám, ami szintén teljesen konkrét, teljes egészében dokumentált, csupán feljelentést igénylő köztörvényes bűntett volt.

  Tehát nem pusztán állampolgári engedetlenség (mint a kordonbontás), és nem is csupán hivatali befolyással való visszaélés (mint a nemtaggyűlés), hanem írásos bizonyítékokkal részletesen dokumentált 700 milliós lopás, köztörvényes bűntett.

  De ugyanúgy említhetném a 150 milliárdos kárt okozó MOL üzletrész vásárlást, vagy a 900 milliárdos várható kárral fenyegető E-On gázüzletág vásárlást.

  Ezk is önkényes és indokolhatatlan döntések voltak, és dokumentáltan hatalmas költségvetési kárt okoztak.

  - - -

  Tehát a kérdés úgy merül fel, hogy ha a DK még ellenzékben sem tudott odáig eljutni, hogy a székházlopás és a Gripen-megrendelés gyalázatos ügyét az asztalra borítsa, akkor hogy a fenébe várhatnánk tőlük a politikai közélet megtisztítását?

  Hogy a fenébe várhatnánk az Uniótól segítséget a demokrácia helyreállításához, ha mi magunk sem teszünk semmit az önkényes döntések számonkéréséért?
 8. 18
  Cyrano
  2016. február 16., kedd 08:21
  Kedves Rumata, megpróbálom érthetőbben összefoglalni, amit eddig írtam:

  1.) Az, hogy a me. egyszemélyben döntött Gripen ügyben nem lehet ok korrupció miatti feljelentésre, max. hivatali hatalommal való visszaélésre. Viszont -mivel az Orbán -kormány idején megszüntették a kormányülések jegyzőkönyvezését, semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre.
  2.) A külföldi nyomozások abban az időben még nem jutottak el vádemelési szakba, sőt a svéd vizsgálatok első körében szocialista érintettségről beszéltek (http://index.hu/belfold/2009/04/16/gripen_ugy_2001-es_mszp-s_korrupciorol_cikkeznek/ ) Ha jól látom a cikk alapján ebbe a szakaszba is csak 2009-re jutott el a svéd nyomozó-hatóság.
  3.) Mint kiderül egy nol-cikkből, megpróbáltak nyomozni a magyar hatóságok is (angol kérésre), de a nol birtokába jutott vádiratban elég kevés van ahhoz, hogy vádat emelhessen bárki ellen.(Pl. szerinted ennek alapján el lehetne ítélni Orbánt: "Nekem ezek az emberek magyaroknak és cseheknek tűntek…”?)

  Amit a szőlő-ügyről mondasz az a per az ÉS cikk miatt indult, és arra volt remek példa, hogyan lehet kiforgatni valamit. A feljelentés ugyanis nem a cikk teljes állítása miatt volt, hanem a közgyűlés tényét vitatták az ügyvédek. (Ami azért vicc, mert a közgyűlés nem feltétele annak, hogy egy cégben valamit megvalósítsanak. A cégem lapító-okirat módosításánál került pl bejegyzésre "...mivel közgyűlés nem volt, de a felek megállapodtak...." ) Tehát, ha valaki vádat emel, nemcsak a tényekre, de még a névelőkre is kínosan kell, hogy ügyeljen - különösen egy lejtős pályán. (Ma ezzel birkózom a bíróságon, de ezt hadd ne írjam le.)

  A kordon-ügyet nem látom olyan pimf ügynek, mert egész egyszerűen a jogállam lebontásának kezdetét jelentette: megteszem, mert megtehetem. Próbálj ma hasonló akcióba kezdeni...viszek neked csülkös bablevest a dutyiba. :)
 9. 17
  Rumata
  2016. február 16., kedd 00:08
  Kedves Cyrano,

  nem értem, mire célzol.

  Az osztrákok még a dokumentálatlan, és ezért szinte bizonyíthatatlan BA vesztegetési üggyel is hosszú évek óta birkóznak.

  A magyarok viszont a minden részletében teljesen dokumentált Gripen-megrendeléssel még a bűnügyi feljelentésig sem jutottak el, hanem titkosították az egész ügyet.
 10. 16
  Rumata
  2016. február 15., hétfő 23:59
  Jav.

  2001-ben Orbán 102 milliárdért önkényesen és törvénysértő módon megrendeli a megfelelő kommunikáció és fegyverzet híján védelmi célokra teljesen használhatatlan Gripeneket.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Hírnarancs

Lemaradt a napi hírekről? Ne csüggedjen! A HírNarancs minden este lakásába szállítja a legfontosabbakat.

Hírnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk