Orbán veje mindenhol ott van

  • narancs.hu
  • 2017. január 31.

Hírnarancs

Sólyom László is népszavazna az olimpiáról, hűtlen kezelés a TEK-nél, országos káosz az ónos eső miatt. Itt a legújabb tudományos felfedezés: üzenet a vizeletben.

Tiborcz már a pályázat kiírása előtt tárgyalt egy projektről

A Direkt36 nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, mely azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor veje már másfél évvel azelőtt feltűnt egy projektben, hogy a pályázatot kiírták volna. A közvilágításban utazó, akkor még Tiborcz közvetlen tulajdonában lévő Elios Zrt. 2014 májusában nyerte el a lehetőséget, hogy felújítsa Szekszárd közvilágítását, 700 millió forint értékben. Most az is kiderült, az Elios egyik munkatársa már 2012 nyarán egyeztetett a beruházásról a szekszárdi önkormányzat fideszes vezetésével. A felvételen az egyik fideszes képviselő még meg is kérdezi, hogy „Tiborcz István is ott dolgozik?”

Tiborcz, a VIP hercege

Tiborcz, a VIP hercege

Fotó: Németh Dániel

 

Sólyom László is aláírt az Olimpiáról szóló népszavazásért

A volt köztársasági elnök a Mechwart ligetnél írta alá a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő ívét, számolt be az Index, olvasóira hivatkozva. A lap kereste Solyóm hivatalát is, ahonnan egyelőre nem kommentálták a hírt. Eközben már megvan legalább 80 ezer aláírás. Ebből vasárnapig 70 ezret a Momentum gyűjtött össze, 10 ezret pedig az LMP. A népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírás kell, de a kezdeményezők biztosra akarnak menni, és 200 ezer aláírást terveznek leadni.

 

Hűtlen kezelés miatt nyomozás a TEK-nél

A Terrorelhárítási Központ egyik közbeszerzése miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség. A feljelentést még tavaly nyáron tette meg Hajdu János, a TEK főigazgatója – írja az Index. A visszaélést a TEK belső ellenőrzése tárta fel. A lap úgy tudja, hogy egy több tízmillió forintos épületfelújítással kapcsolatos ügyről van szó. A gyanú szerint a TEK gazdasági vezetésének egyik tagja fiktív munkálatokért is fizetett egy cégnek. Bár hivatalos gyanúsítottja még nincs az ügynek, az érintett gazdasági vezetőnek már felmondtak a TEK-nél.

Meglátogatnának

Meglátogatnának

 

 

Fogy az MSZP

Demeter Márta kilépett az MSZP-frakcióból. A Népszava úgy tudja, hogy a képviselő írásban mondott le, szándékáról pedig nem szól előre senkinek. Az MSZP közleményében arra kéri Demetert, hogy ha kilépett a frakcióból, parlamenti képviselőségéről is mondjon le, hiszen azt MSZP-s politikusként kapta.

 

Újabb szemétháború

A Simicska-féle Közgéppel egyezségre jutott, ám úgy tűnik, hogy most a részben siófoki tulajdonú NHSZ Zöldfok Zrt.-vel kell csatát vívnia a siófoki központú önkormányzati hulladékgazdálkodási társulásnak azért, hogy hozzáférhessen a 3,1 milliárd forint uniós támogatásból épített válogatóműjéhez. A háttérben egy állami céggel dúló vita áll. Részletek itt.

 

Piros figyelmeztetés az ónos eső miatt

A legmagasabb szintű, piros figyelmeztetés van érvényben az ország középső részén az ónos eső miatt. Ezeken a területeken szerda reggelig akár 10-15 milliméter ónos eső is eshet. Rengeteg a baleset országszerte, csak Budapesten több mint 500-szor hívták a mentőket a csúszós utak miatt, az M6-oson pedig három autó és egy kamion ütközött össze.

Az ónos eső miatt kialakult helyzet kezelésére a katasztrófavédelem központjában operatív törzs működik, de Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna megyében is területi operatív törzs dolgozik. Az országban mintegy kétezer tűzoltó és ötszáz technikai eszköz áll készenlétben, és szükség esetén a katasztrófavédelem növeli az erők és eszközök számát, írta az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján.

 

Pisivel üzennek egymásnak a halak

Minden állat másképp kommunikál. A madarak énekelnek, a macskák nyávognak, a farkasok üvöltenek. Eddig egyszerű, hiszen ezeket a jeleket az ember is könnyen észleli, de nem minden üzenetet ilyen könnyű elcsípni. Egy most megjelent kutatás szerint bizonyos fajtájú bölcsőszájúhalak a vizeletükben lévő kémiai jelekkel üzennek a rivális példányoknak – számolt be a Science. A kísérlet során azt tapasztalták a kutatók, hogy amikor egy rivális egyed felbukkant a közelben a halak nem csak elkezdtek pisilni, de vizeletük összetétele is megváltozott a nyugalmi állapothoz képest. A halak a vizeletbe kevert speciális anyaggal riasztják el a területükre betévedő másik példányt: amikor ugyanis a vizelet nem jutott el a másik halhoz, a kisebb példány meg akarta támadni a nagyobb fajtársát.

Figyelmébe ajánljuk