Orbán Viktor az iráni nukleáris programra jelentkezett

  • narancs.hu
  • 2015. november 30.

Hírnarancs

A szentgotthárdi polgármester felvételről, Orbán élőben mondott hajmeresztő dolgokat. Centiken múlt Nagy Feró élete, Felcsút megveszi Eszéket. Hétfői hírek.

Zsidózás, győzködés

„Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat, a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni, tehát ennek a tábor létesítésének semmiféle köze nem lehet a párizsi eseményekhez…” – mondta a november 16-i rendkívül képviselő-testületi ülés előtt Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, de a Nyugat.hu révén ma nyilvánosságra került hangfelvételből az is kiderül, hogy a vezetés már a rendkívüli ülés előtt közölte az illetékesekkel, hogy a város hajlandó befogadni egy menekültek ellátására szolgáló konténertábort.

Huszár Gábor díszpolgári címet adományoz

Huszár Gábor díszpolgári címet adományoz

Fotó: MTI

„Huszár a bizottsági ülésen arról győzködte a képviselőket, hogy ha nem szavazzák meg a tábor tervét, akkor a város hátrányba kerülhet, és nem együttműködőnek nyilvánítja a kormány. Ha viszont megszavazzák, akkor komoly pénzek érkeznek, ezekből több tervüket is megvalósíthatják” – írja a portál, hozzátéve, hogy „a győzködés ellenére a bizottságban szavazategyenlőség alakult ki, így nem született döntés”.

Huszárt az LMP Vas megyei szervezete lemondásra szólította fel, az izraeli nagykövetség pedig az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Huszár Gábor szavai ismételten bizonyítják azt, hogy vannak, akik nem tanulnak a történelemből, és továbbra is a zsidó államra, Izraelre és a zsidókra vonatkozó összeesküvés-elméleteket és negatív nézeteket hangoztatnak. „Az ilyen jellegű uszítás vezetett a zsidók legnagyobb tragédiájához Magyarországon is.”

Egyelőre nem tudni, mit lép a Fidesz, de emlékeztetnénk a keceli fideszes polgármester esetére. Haszilló Ferenc a „geci zsidó” liberálisok tarkón lövéséről értekezett, ami miatt kizárták a pártból, de azóta is vezeti a várost, és a Fidesz is vígan együttműködik vele. Nem hiszik el? Olvassák el ezt!

Atomjó buli Iránban

Valószínűleg az sem dobja fel az izraeli–magyar kapcsolatokat, hogy Orbán Viktor ma Teheránban „keletinyitott”. A Fidesz.hu lelkes tudósítása szerint az aktus így indult: „A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán »átvészelte« a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe. »Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk« – mondta a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források.”

false

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán délután már az Iráni Kereskedelmi és Iparkamara épületében zúzta a „mintegy 200 magyar és iráni üzletember részvételével rendezett tanácskozáson”. „Mindent, ami ma Magyarországon üzleti lehetőségként létezik, gondolkodásunknak, szellemi teljesítményünknek és fizikai munkánknak köszönhetjük” – mondta egyebek mellett, ám mondott ennél sokkal cifrábbat is: „Az iráni nukleáris programban is szeretnénk részt venni, Magyarország a szakemberképzés területén szívesen működne együtt az iráni atomtudósokkal.” Vona Gábor se mondhatta volna szebben.

Eszék–Felcsút-tengely

A Nemzeti Sport Online viszont arról számolt be, hogy horvátországi médiaértesülések szerint a Puskás Akadémia fontolgatja, hogy részesedést vásárol a pénzügyi gondokkal küzdő első osztályú horvát labdarúgócsapatban, az NK Osijekben. A Puskás Futball Club Kft. írásban jelezte érdeklődését az eszéki klubnak. A kft. tulajdonosa pedig nem más, mint az ország legtöbb közpénzt elnyelő sportszervezete, az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Ebben a magunk részéről semmi kivetnivalót nem látunk, a miniszterelnök köztudomásúlag szeret Horvátországban nyaralni, miért ne lenne neki ott is egy focicsapata. Még ha a mi pénzünkből is. Már csak az a kérdés, mikor kezdődik az Eszék–Felcsút kisvasútvonal építése.

false

 

Aláírásgyűjtés Orbán ellen. Nyugi, nem nálunk!

„Az Európai Bizottság (EB) hétfőn nyilvántartásba vette az európai polgári kezdeményezést, amely, ha sikerrel jár, arra kéri az EB-t, hogy javasolja a hetes cikk szerinti eljárás megindítását, vagyis annak a vizsgálatát, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket a munkája során” – írja az Eurológus blog, hozzátéve, hogy a „Bizottság politikai vezető testülete, a biztosok kollégiuma múlt kedden megvitatta, hogy befogadható-e a polgári kezdeményezés, és úgy döntött, hogy a nyilvántartásba vétel feltételei teljesültek”.

Ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen, „legalább hét tagállam egymillió állampolgárától kell aláírást begyűjteniük a kezdeményezőknek, amire egy évük van – jegyzi meg a hvg.hu. – A támogató nyilatkozatok ellenőrzésére további három hónap áll rendelkezésre, majd ha az aláírások hitelesnek bizonyulnak, a szervezők az Európai Bizottság elé terjeszthetik az Orbán-kormánnyal szembeni kifogásukat, illetve lehetőséget kapnak rá, hogy az Európai Parlament nyilvános meghallgatásán ismertessék a kezdeményezést”.

Az Eurológus szerint azonban az egésznek nem sok értelme van. „A hetes cikk életbe léptetéséről a Miniszterek Tanácsa dönt. Ha a miniszterek úgy látják, hogy  fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az unió alapvető értékei, egy konzultációs folyamatot indítanak be az eu-s kormányokat összefogó Tanács és Magyarország között. Évekre vagyunk tehát attól, hogy a magyar kormány elleni büntetések egyáltalán szóba kerülnének” – írják.

Beleszálltak Nagy Feróba

Az énekes kocsijába Veresegyházán hajtott bele egy főútra kikanyarodó BMW, szerencséjére csak az autó hátulját kapta el. „Csak a baleset után fogtam fel, mekkora szerencsém volt, csoda, hogy még élek! Meghalhattam volna, ha nem csak a kocsi hátulját kapja el a BMW, így viszont sértetlenül szálltam ki az autóból” – mondta Nagy Feró a Bors.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.