Orbán Viktor nem mer Horvátországba menni, még a TEK-kel sem

  • narancs.hu
  • 2015. július 16.

Hírnarancs

Próbamászás a Nemzeti Kerítésen, Orbán Viktor kihagyja idén Horvátországot, Lázár János rájár a rúdra, egy elfelejtett népszavazás visszatér, új plakátokon röhög az ország. Tök jó hírek.

Hende Cs. egymaga képes lenne elijeszteni az összes menekülőt

Nagy erőkkel vonult ki a kormány a szerb határra, próbakerítést nézni. Pintér Sándor rendőrminiszter, Hende Csaba, a vár esze és Kovács Zoltán kormányszáj meglehetős sajtókísérettel érkezett a helyszínre, aminek meg is lett a következménye: nagyon hülye válaszok születtek viszonylag egyszerű kérdésekre. Ilyenek például: a menekültügy inkább szervezett bűnözési kérdés, mintsem emberjogi probléma (Kovács). Hende Csaba mondjuk leginkább az outfitjével keltett megrökönyödést, kémeink jelentése szerint minden kerítésnél több menekülőt rettentene el, ha egyszerűen kiállítanánk őt a zöldhatárra, s e gesztus az utóbbi időben határozottan elpimaszodó seregélyek ellen is hatásos lenne – pláne, ha a nyakába akasztaná legendás vakguggerját is. A pálmát mint annyiszor, persze most is a veterán rendőr, Pintér Sándor vitte el azon bejelentésével, miszerint most a próbaüzem következik: „Átmászásokkal fogják tesztelni a négyféle kerítést, és lemérik, hogy melyiken mennyi idő alatt lehet átjutni. Tíz nap múlva már tudni fogják, melyik kerítés tartja vissza leginkább a migránsokat…” – tudósít az index, de csak azért az index, mert Monty Python című újság nincs.

false

 

Fotó: MTI

Lázár János nekimegy Fülöp Móricnak és a spártaiaknak

Lázár Jánosba viszont a bátor Heti Válasz száll bele durván, páros lábbal, míg szerencsétlen ürge a heti kormányzati dumaszínházat tartja, olyan műsorszámokkal, hogy bűncselekmény lesz a tiltott határátlépés, ha az befelé esedékes, jah, nevezzük is mindjárt besszidálásnak. A keddi kormányülésen már ki is választják a legmegfelelőbb kerítést a szerb határra… Ez milyen? Csórikáim próbamásznak testi épségük kockáztatásával, a vezető meg megmondja, melyik a legtutibb szögesdrót – nem, majd valami hülye szakértő dönti el, hogy milyen legyen a nemzet új szimbóluma. Lázár emellett még megfenyegette a Philip Morrist és a Spart, s beszélt sátorról és táborról, meg vagy még három-négy kevésbé izgalmas dologról. Szóval dolgozott, mint az igavonó barom, s azt kapta cserébe, hogy a pártos lap (Heti Válasz) főszerkesztője elküldi a sunyiba. Régen a túl magasra kapaszkodó fideszes pojácákat (Pokorni, Áder), akik kicsinyt is veszélyeztetni látszottak Orbán királyságát, nos, álneves cikkekben nyírta ki a Magyar Nemzet. Most jön Borókai, korunk E. Fehér Pálba ojtott Szabó Lászlója, s egy pajszerral párszor fejbe somja az utóbbi időben tényleg elszabadulni látszó csikaszt hátulról (úgy kezelvén az ügymenetet, mintha Tarlós–Lázár-problematikumról lenne szó, nem pedig a gazdát kéne védeni) – ennyit a demokratikus sajtóról.

De ha még olvasna ezt-azt a tárgyban, itt és itt megteheti.

Egy elfelejtett népszavazási kezdeményezés lassan élesedni látszik

A március 15-i kormányellenes tüntetés lázában belengetett 19+9-es népszavazás, melyről oly szépeket írtunk mi is, s az egyik éceszgébere el is magyarázta nekünk, hogy mire megy ki a dolog, most végre, ha takaréklángon is, de csak üzembe áll. Szombattól lehet gyűjteni az aláírásokat a négy életben hagyott kérdésre, melyek

  1. a tankötelezettség 18 évre emelésére,
  2. a kötelező kamarai tagdíj eltörlésére,
  3. a politikusok nyugdíjának képviselőségük idején való szüneteltetésére,
  4. a gyermekétkeztetés ingyenességére vonatkoznak – idézi fel a vs.hu.

Habony beröccentette a mémműveket

A kormány önfényező szándékból indított több százmilliós új plakátkampánya annyira idióta, hogy öt perc sem kellett a nemzet mémművészeinek, hogy helyre tegyék Habony Árpád újabb szellemi torzszüleményét. Kacagjunk együtt itt és itt.

Orbán Viktor nem mer Horvátországba menni, még nyaralni sem

De ennél sokkal rosszabb hír, hogy idén bokros teendői szorításában csak pár napot engedélyez magának munka nélkül a szorgos vezető – ennek persze nyilvánvalóan az az oka, hogy idén bűnös hanyagságból nem rendeznek labdarúgó-világbajnokságot sehol. Ja, Blatter Szepi – további jó munkát, elnök úr! – mással van épp elfoglalva… Mi van, kétharmaddal sem lehetett elintézni, hogy ne négyévente legyen vb, hanem minden héten, Felcsúton?

Orbán a borsonline bennfentes információkra hivatkozó cikke szerint egyébként a Mol-botrány miatt nem mer Horvátországba menni, noha az korábban szokása volt neki mljeti viszonylatban. Biztos attól fél, hogy egy INA-kúton vizes benzint sóznának rá feláron. Mindegy, bárhová is megy, megy vele a TEK is.

Előbb-utóbb.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.