Orbán Viktor politikusként akar meghalni

  • narancs.hu
  • 2016. április 22.

Hírnarancs

Orbán a menekültkvótás népszavazás propagandáját nyomja. Balhé Zuglóban. Taxistünti lesz Budapesten. A Liget-projekt már viszi a milliárdokat. Eltemették Kertész Imrét.

Vallomás a népnek

A kormány menekültkvótás népszavazása mellett érvelt hosszasan Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a Kossuthon – olvasható a hvg.hu részletesen kivonatolt vallomásbeszámolójából. De a miniszterelnök e döntő kérdés mellett arról is beszélt, hogy szeretnék, ha Magyarország lenne Európa legmodernebb állama, és 2018-ra mindenhol lenne széles sávú internet. Hűha.

false

 

Fotó: MTI

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Orbán az élelmiszerek áfájának csökkentését ígérte. Véleménye szerint az ország évek óta felívelő korszakát éli, tovább csökkentik majd a szegénységet, viszont az egészségügyi dolgozók bérét csak korlátozott mértékben tudják majd emelni. Az oktatásnak 2017-re 130 milliárd forintos pluszforrást ígért, de azt nem mondta meg, hogy mire költenék e rengeteg pénzt. Különben a jövő évi büdzsé az adócsökkentés, az otthonteremtés költségvetése, de még is így lesz lehetőség „előrelépni” az oktatásban és az egészségügyben. S minden magyar tyúk aranyat tojik.

„ez már nem menekülés, hanem utazás”

Orbán Viktorral készített interjút a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilap. Orbán elmondta, hogy az EU kiszolgáltatott Törökországnak, főleg anyagilag, és „az ilyesmi sosem jó”, mert így egy EU-n kívüli hatalom kezébe kerül az EU biztonsága. Amúgy ő régi vágású politikusnak tartja magát, akinek a hatalom felelősséget jelent. „Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is, a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban, arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol.” Szevasz, plafon, lazsálsz?

Nem utálják őket elegen

Kedden ezer taxis akarja megbénítani Budapestet – írja a Népszabadság –, a januári százzal szemben ezúttal jóval több taxis szándékozik forgalomlassító felvonulást tartani Budapesten az Uber ellen. Várjuk nagyon.

Ultimátumot kapott a zuglói MSZP a Fidesszel kötött Liget-paktum miatt

írja az Index. Karácsony Gergely polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest projektet támogató döntése ellen. Újra fognak szavazni a határozatról. Méghozzá azért, mert a zuglói képviselő-testület csütörtökön nagy többséggel a Fidesz javaslatát fogadta el, amely kiállt a Városliget beépítése mellett. A Fidesz előterjesztése az MSZP-s képviselők szavazataival ment át, kifejezetten Karácsony Gergely PM-es polgármesterrel szemben született. A döntés értelmében a zuglói önkormányzatnak együttműködési megállapodást kell kötnie a Városliget Zrt.-vel a Városliget megújításáról. A helyi Fidesz szerint így az önkormányzatnak érdemi beleszólása lehet a projekt megvalósításába.

false

Az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával – közölte Karácsony Gergely zuglói polgármester, a PM társelnöke. Karácsony úgy feltételezi, hogy az önkormányzati ülésen egy „vaskos félreértés történt”, vétója miatt viszont újra kell tárgyalni a kérdést, és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben „nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni” azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet – tette hozzá. „Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból" – fogalmazott a zuglói polgármester.

Az Index információi szerint az MSZP fővárosi vezetése pénteken ultimátumot intézett a zuglói szervezethez, és felszólította a Tóth Csaba által irányított frakciót, hogy három napon belül csinálja vissza a párt eddigi irányvonalát felülíró döntést.

Sokba fáj már most a Liget

Még el sem kezdődött a múzeumi negyed építése, de már így is több mint tízmilliárd forintot költöttek a Liget-projektre – írja részletekbe menően az Átlátszó.

Eltemették Kertész Imrét

„A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete, a teendőinknek, amelyeket ránk hagyott a halott. Kertész Imre szövegeit újra és újra kell olvasnunk” – búcsúztatta Esterházy Péter a Nobel-díjas írót péntek délután a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Hozzátette, Kertész nagy magyar író akkor is, ha viszonya a nemzettel „nem volt éppen rózsás és dráma nélküli”.

false

 

Fotó: MTI

„A nyomasztó, kilátástalannak tűnő évtizedeken ő volt a legszabadabb ember, akit ismertem” – mondta Spiró György a búcsúztatójában.

Halottak élén

Tegnap este meghalt Prince.

Figyelmébe ajánljuk