Orbán zsebében kinyílt a bicska, na és? – Vetít a kormány

  • narancs.hu
  • 2015. március 27.

Hírnarancs

Továbbra is a Germanwings-tragédia és a Quaestor-ügy viszik a híreket, de Orbán Viktor szokásos pénteki rádióbeszédében azért rendesen színezi a helyzetet. Egyébként színházi világnap van, holnap meg szombat.

Egyre durvább

Újabb részletek derültek ki a Germanwings-tragédia lehetséges okairól. A német Bild és Spiegel lapok információi szerint Andreas Lubitz, az Airbus A320-as másodpilótája 2009-ben „súlyos depresszióban” szenvedett és pszichiátriai kezelést kapott, és azóta is „különleges és rendszeres kezelésben” részesült. Közben a német rendőrség a Franciaországban történt katasztrófa körülményeit vizsgáló francia hatóságok felkérésére házkutatást tartott Lubitz düsseldorfi lakásában és abban a montabauri házban, ahol szüleivel élt. A házkutatásokra azért volt szükség, mert a francia hatóságok feltételezése szerint a másodpilóta szándékosan vezette katasztrófába a gépet.

A Focus hírmagazin online felületén pedig már arról írt, hogy a másodpilóta lakásában különböző tárgyakat és iratokat foglaltak le, köztük „valami nagyon fontos, döntő jelentőségű” dolgot. Ezekről először nem számoltak be a hatóságok, de később kiderült, hogy a düsseldorfi ügyészség nyomozói több orvosi dokumentumot találtak Andreas Lubitz düsseldorfi lakásán, amelyek szerint a másodpilótának volt egy – közelebbről meg nem határozott – betegsége, illetve kezelés alatt is állt. Az egyik dokumentum alapján egyértelmű, hogy Lubitznak a katasztrófa napján sem lett volna szabad dolgoznia. Az ügyészség közleménye szerint Lubitz eltitkolta állapotát a felettesei és munkatársai előtt, a számára kedvezőtlen diagnózisról szóló igazolást pedig összetépte.

false

Új szabály

Közben a tragédia hatására több légitársaság is módosítja a pilótafülkére vonatkozó szabályait: soha nem fordulhat többet elő, hogy a fülkében csak egy pilóta van, ha az egyik kimegy, egy légiutas-kísérő váltja fel.

Orbán a rádióban magyarázkodott

Orbán Viktor péntek reggeli rádiós vallomásában azt mondta a Quaestor-ügyről, hogy a Buda-Cash bedőlése és sok önkormányzat pénzének „beragadása” után, valamint a terjedő pletykák alapján döntöttek úgy, hogy az állami intézményeknek ki kell venniük a közpénzeket a brókercégekből. A színjáték részeként azt is mondta, az ügytől „kinyílt a zsebében a bicska”.

Orbán szerint helyes döntés volt, hogy az első brókercég bedőlése után megtették azokat a lépéseket, amelyekkel „az emberek pénzét meg lehetett menteni” – itt a miniszterelnök feltételezhetően az ilyen helyeken tartott közpénzekről beszélt, hiszen az úgynevezett „kisemberek” pénzét aligha védték. A kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy az első brókerügy, a Buda-Cash-eset után azonnal úgy döntöttek, fel kell számolni azt a kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok. Mindez csak azért vicces, mert a Fidesz-kormánynak (is) van saját, az elmúlt öt évben alapított állami brókercége (íme a Népszabadság névjegye róla), így viszont nem egészen világos, hogy akkor most „rendkívül kockázatos” brókercégnél pénzt tartani vagy sem.

false

 

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ezt követően Orbán  megerősítette a rádióinterjúban, hogy kapott levelet a Quaestortól – ezt közvetlenül küldték neki –, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentéssel, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak. A kormányfő szerint nem voltak bennfentes információik. Talán nem meglepő, ha ez nehezen hihető.

Quaestor

Őrizetbe vették csütörtök éjjel Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát, és gyanúsítottként hallgatták ki csalás bűntette miatt – mondta az ügyvédje, Papp Gábor pénteken az MTI-nek. A védő elmondta: Tarsoly Csaba és ő is panasszal élt a gyanúsítás ellen.

false

 

Fotó: MTI

Közben kiderült, papíron alig van személyes vagyona Tarsoly Csabának és családjának, amivel felelhetne a Quaestor-károk rendezésénél  – írja a Borsonline.hu-ra hivatkozva a Portfolio. A portál szerin Tarsoly több százmilliós budai villája egy svájci cég nevén van, vagyis hiába nyújtották be a hét elején a parlamentben azt a törvényjavaslatot, amely szerint a felelősök akár személyes vagyonukkal is felelhetnének a hasonló botrányokban, ha nincs mit elvenni tőlük, akkor ez bizony nem sokat ér.

Úttörők! – Színházi világnapi üzenet

„A színház igaz mestereit a színpadtól távol a legkönnyebb megtalálni. Őket nem érdekli az olyan színház, ami gépiesen másolja a konvenciókat és termeli újra a kliséket. Ők inkább az impulzusok forrását keresik, az élő áramlatokat, amelyek gyakran elkerülik a színháztermeket és azokat, akik valamiféle világok utánzásával bajlódnak. Utánzunk, ahelyett, hogy saját elmélyült világot teremtenénk, ami a közönséggel folytatott párbeszédre és a felszín alatt áramló érzelmekre épül, sőt, mindez létezésének feltétele. Hiszen a színháznál semmi sem képes jobban megmutatni a szenvedélyeket” – írja Krzysztof Warlikowski lengyel rendező a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében, amely teljes hosszában itt olvasható.

false

„Warlikowski ma Európa egyik legfelkapottabb rendezője, aki rangos színházi fesztiválok sorának segítségével nemzetközi koprodukciókban készíti gigantikus előadásait. (…) Warlikowski feltűnésekor a konzervatív lengyel társadalom állóvizébe hatalmas sziklát hajított, amikor tabutémákról, így a holokausztról, a homoszexualitásról, identitásválságról és generációs konfliktusokról kezdett beszélni. (…) A román származású francia színház-teoretikus, Georges Banu szerint Warlikowski mindig laboratóriumokat épít színpadán, ahol aztán könyörtelenül kutatja az emberi létezés titkait…” – írta Jászay Tamás a Tiszatájban, így érthető Warlikowski markáns véleménye, amely kapcsán nem is reflektálnánk a hazai színházi helyzetre.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.