Most már hivatalos: tényleg „az a Pharaon” halt meg

  • narancs.hu
  • 2017. január 11.

Hírnarancs

Amerikában áll a bál, Németh Szilárd kijelölte az ellenséget, Hadházy földet keres, az I. kerület pénzt követel. Szerdai híreink.

Az új ellenség: pontosan kik?

Miután tegnap Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke ökle közölte, hogy a „Soros-birodalom álciviljeit minden eszközzel vissza kell szorítani és el kell innen takarítani”, ma már azt is elmondta, kikre is gondol egészen pontosan. Nem meglepő módon a TASZ, a Helsinki Bizottság és a Transparency International hármasára esett a választása. De hogy megmutassa, nemcsak a levegőbe beszél, hanem komoly érvei is vannak a szervezetek ellen, kifejtette, hogy azért nemkívánatosak Magyarországon, mert „mindenféle legitimációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába”. A Nyílt Társadalom Alapítványok minderre közölték, folytatják a munkájukat.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Izraeli minta

Az Átlátszó szerint a kormány Arthur J. Finkelstein tanácsai alapján kezdi üldözni a Soros-alapítványok által dotált civileket. A portál közadatigényléssel próbálta kikérni a Lázár János által tavaly év végén emlegetett tanulmányt, mely a kancelláriaminiszter szerint arról szól, a környező országokban a Soros támogatta szervezetek hogyan próbáltak befolyást szerezni, ám az Információs Hivatal „nemzetbiztonsági érdekekre és mások jogainak védelmére” hivatkozva megtagadta, így az Átlátszó beperelte a titkosszolgálatot.

Az „álcivilek”

A KDNP-s Hollik István, a szegény ember Németh Szilárdja is hozzátette a magáét a témához, amikor azt találta mondani, hogy Magyarországon ma körülbelül 56 ezer civil szervezet van, aki ezek közül valódi (mármint a kormány szerint), annak minden támogatást meg is adnak, de az „álcivilek” esetében, akik valójában politikai céljaikat kívánják megvalósítani, igenis indokolt a vagyonnyilatkozatok tétele. Kérdésre azt is elmondta, hogy a szabályozás minden civil szervezetre érvényes lenne, még a Civil Összefogás Fórumra (CÖF) is, akik egyébként egy becsületes civil szervezet, nem kapnak külföldről pénzt. (Állami pénzből viszont annál többet.)

Itt a föld, hol a föld

Dübörög a Tv2 ellenzéki politikusok elleni lejárató kampánya, a hét elején Hadházy Ákosra, az LMP társelnökére szálltak rá azzal, hogy a szülei sok hektár földet birtokolnak. Az Origo ezt még megfejelte azzal, hogy a Hadházy papa állami földek megszerzésében is segédkezett, és már egyenesen Hadházy-klánról beszélnek. A politikust természetesen egyik riporthoz sem keresték meg, így ő Facebook-oldalán reagált a vádakra: ha bármi is igaz abból, amit a Tv2 állít, és megmutatják neki, hol vannak az említett földek, lemond, és indul haza gazdálkodni.

Hadházy Ákos

Hadházy Ákos

Fotó: MTI

Drága közérdek

Majdnem 3 millió forintot kér az I. kerületi önkormányzat a Magyar Nemzettől az ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért. A lap azt kérte, mondja meg az önkormányzat, hány bérlakása van, mekkora méretűek és mennyiért adják ki azokat, illetve kikérték a jelenleg is érvényes bérleti szerződések másolatát. A kerület jegyzője arról tájékoztatta a lapot, hogy az 1500 bérleti szerződés anonimizálása és beszkennelése kollégájának 1470 munkaórájába telne, ezért 3 milliót kérnek. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint a lapnak az adatvédelmi hatóság vizsgálatát kellene kérnie, vagy a bírósághoz kellene fordulnia.

„Az a Pharaon”

Mindeddig nem volt teljesen hivatalos értesülés Ghaith Pharaon halálhíréről, most azonban vége a találgatásoknak: a hvg.hu elérte a pakisztáni Attock-csoport egyik cégét, az Attock Petroleumot, akik hivatalosan is megerősítették: Ghaith R. Pharaon, a vállalatcsoport elnöke 2017. január 6-án elhunyt. Magyarországi cégei és kastélyai az ügyvédje nevén vannak, így nem tudni, pontosan ki dönthet azoknak sorsáról.

Mindeközben Amerikában

Ma Obama megtartotta érzelemdúsra sikerült búcsúbeszédét, de a sajtó persze Trumppal volt tele. A CNN kedd este robbantott tényfeltárogatása szerint az oroszok kínos adatokat gyűjtöttek Trumpról, személyes és pénzügyi információik is lehettek róla, amire egy kétoldalas jegyzet formájában az amerikai hírszerzés fel is hívta a megválasztott elnök figyelmét múlt pénteken. A BuzzFeed nyilvánosságra hozott egy homályos eredetű, 35 oldalas dokumentumot, amely részletesen taglalja, milyen mocsokságokat szedtek össze Trumpról a jó öreg Putyin emberei. A BuzzFeedet sokan kritizálták, amiért a bevallottan számos hibát tartalmazó, egyáltalán nem ellenőrzött információkat közlő titkosszolgálati iratot kirakták. Trump később sajtótájékoztatóján tagadta, hogy együttműködött volna az oroszokkal, de azt elismerte, hogy ők álltak a hackelések mögött.

Az egész hackelési ügyről és Putyin európai terveiről itt írtunk remek összefoglalót.

Figyelmébe ajánljuk