Putyin jön, Mészáros terjeszkedik, Matolcsy spekulál

  • narancs.hu
  • 2017. január 6.

Hírnarancs

Extrém hidegre kell felkészülni a következő napokban, miközben Matolcsy György az ország aranytartalékával spekulál. Colleen Bell távozik az országból, és az is kiderült végre, melyik a leggyakoribb születésnap.

Itt a hideg

Az extrém hideg miatt öt északkeleti megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nógrádban és Heves megyében –20 foknál is hidegebb lehet éjszaka, a maximumok –4, –10 fok körül alakulnak (folyamatosan frissülő előrejelzésünket itt olvashatják). Nyugaton nem lesz –15 foknál hidegebb, de ott, ahogy a keleti megyékben is, a szél okozhat gondot, melynek sebessége akár a 70–90-km/h-t is elérheti. A következő napokban pedig akár –24 fok is lehet az országban.
Putyin és Orbán

Putyin és Orbán

 

A Magyar Nemzet arról ír a Magyar Szociális Fórum jelentése alapján, hogy az idei télen már 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en saját lakásukban, mert nem tudtak mivel fűteni. Ez a szám kétszer akkora, mint a tavalyi időszak hasonló időszakában.
Ha valaki utcán fekvő embert lát, az hívhatja a Menhely Alapítványt éjjel-nappal [(+36) 1-338-4186], az országos diszpécserszolgálat telefonszámai itt érhetők el).
Hogy miért kemény ennyire az idei tél, arról még december elején írtunk.

Jön Putyin

Február 2-án ismét Ferihegyen landol az orosz elnök – számolt be a Blikk. A találkozóról mindössze annyit tudni, hogy Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd, de minden bizonnyal szóba kerül Paks 2, a földgázszállítás, az Oroszország elleni szankciók és az Európai Unió helyzete is. Putyin legutóbb 2015 februárjában járt Budapesten.


Megy az arany

A Magyar Nemzeti Bank az ország devizatartalékának egyötödét, mintegy hatmilliárd eurót költött el 2016-ban, írja az Index. Maradt még 24 milliárd a kasszában, de Matolcsyék az ország 110 milliós aranykészletét is felrakták játszani. A jegybank ugyanis az aranytartalék teljes egészére határidős, úgynevezett swap ügyletet kötött. Ezen akár kereshetnek is, ha az ügylet határideje alatt kedvezően alakul az arany árfolyama, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az aranytartalék valójában a családi ezüst, ami arra szolgál, hogy legyen mihez hozzányúlni, ha valóban baj van.

Terjeszkedik Mészáros

Felcsút polgármestere, Orbán Viktor gázszerelője „saját” pénzéből építene két stadiont is Horvátországban. Ez abból az interjúból derül ki, melyet Ivan Meštrović adott a horvát Jutarnjinak, és melyet a Rangadó.hu szemlézett. Meštrović 2015 végén Mészárossal közösen vásárolta meg a csőd szélén álló eszéki NK Osijek első osztályú futballcsapatát. Az interjúból kiderül, hogy Mészárosék nem csupán saját csapatuk 3500 fős stadionját húznák fel, de szívesen felépítenék az új horvát nemzeti arénát is, melyet 25-30 ezer fősre terveznek. Miközben Magyarországon közpénzből épülnek a stadionok, addig Horvátországban Mészárosék a költségek felét-kétharmadát is magukra vállalnák. 2015 óta 30 millió eurót raktak az eszéki csapatba az új tulajdonosok, akik idén akadémiát is építenek, annak költségeit 6-8 millió eurósra tervezik. Meštrović külön megköszönte Orbán Viktornak azt a 3,3 millió eurót, melyet idén kaptak a magyar kormánytól.

Megy Colleen Bell is

Ahogyan az várható volt, Donald Trump megválasztott amerikai elnök visszahívta az előző adminisztráció által kinevezett nagyköveteket, így két év után Colleen Bell is távozik Magyarországról. Ezt maga Bell jelentette be az amerikai nagykövetség Facebook-oldalán. Bell január 20-án megy el Budapestről, utódjáról még nem született döntés.

Jönnek a babák

Méghozzá szeptember 16-án. A Harvard kutatói ugyanis azt találták, hogy ezen a napon van a legtöbb születésnap – számolt be az Independent. Amitabh Chandra, az egyetem közgazdásza az 1973–1999 közötti, egyesült államokbeli születéseket vizsgálva jutott erre az eredményre. Ha egy kicsit visszaszámolunk, ebből az is kiderül, hogy december 16-a környékén, a karácsonyi készülődés közepette mi népszerű még Amerikában. A New York Times táblázatba szedte az eredményeket, így itt azt is megnézhetjük, a mi születésnapunk mennyire gyakori.

Figyelmébe ajánljuk