Rogán Antal: 2015 a béremelkedés éve lesz

  • narancs.hu
  • 2014. december 23.

Hírnarancs

Már megint az útdíj, a vasárnapi nyitva tartás és a plázastop volt napirenden. A Fidesz játszótérnek tekinti az Országgyűlést, míg az MNB cáfolja, hogy nem nyúl az 5 és az 500 forintoshoz. Kusza kedd van, holnap karácsony.

Parlamenti karácsony – Sebtiben és szorosan…

Kétszer is összeült a parlament december 23-án, ám a Fidesz pofátlanul cinikus viselkedésének köszönhetően az egyik ülésnek nem sok értelme volt, a másiknak pedig nem sokan fognak örülni. Volt egy ülés reggel, amelyet az MSZP kezdeményezésére hívtak össze az útdíj miatt, amely vita arról szólt volna, miért ne legyen fizetős pl. az M0-s, de a Fidesz olyan alacsony számban képviseltette magát, hogy a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét, ezért be is rekesztették a tanácskozást.

Háttal: az ellenzék - Szemben: a kormánypárt

Háttal: az ellenzék – Szemben: a kormánypárt

Fotó: Harangozó Tamás Facebook

A második ülésen viszont azt a két törvényt fogadták el újra, amelyet Áder János államfő dobott vissza a múlt héten. (Az egyik a plázastop ügye, a másik pedig a kereskedelemről szóló törvény módosítása volt, leánykori nevén a vasárnapi zárva vagy nyitva tartás.) Ezzel végül elég rosszul jár majd például a Tesco és az Auchan, a parlament ugyanis szigorította az eredeti törvényt. (Ez itt az új, módosító javaslat.)

Az Index tudósítása szerint a képviselők végig elég hangosak voltak, Kövér László többször be is gurult, Gőgös Zoltánnak még azt is mondta, hogy duguljon el. Rogán Antal pedig bejelentette, hogy 2015 a béremelkedés éve lesz.

LMP: „Nem hagyjuk!”

Sajtótájékoztatón jelentette be a párt, hogy „nem hagyjuk annyiban!” Ha kell, az Alkotmánybíróságig viszi az LMP az M0-s és az autópálya-bevezetők ügyét, ha már „a Fidesz–KDNP láthatóan felmondta a sorsközösséget a magyar emberekkel”. (Szél Bernadett felszólalása itt tekinthető meg.)

A mai második ülésen egyébként Fónagy János személyeskedőre vette a hangot, és Szél Bernadettnek szegezte, hogy „Két gombóc fagyi árával kell hozzájárulni a költségvetéshez, ezt a budakesziek is ki fogják bírni”.

Nyilván erről van szó…

Pénzbiznisz – Majdnem eltűnt az 5 és 500 forintos

Nemcsak a bankjegyek, hanem a fémpénzek portfóliójához is hozzányúlhat a jövőben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – értesült a Napi Gazdaság. Állítólag belső egyeztetéseken az ötforintos ki- és az ötszáz forintos érme bevezetése merült fel.

false

Az ötforintos megszüntetése mellett, úgy hírlik, a költséghatékonyság szól, ugyanis annak legyártása már most többe kerül, mint a fémpénz névértéke, sőt hulladékárban (!) mérve is meghaladja annak vásárlói értékét. Mint tudjuk, 2014 és 2018 között a jelenlegi bankjegysorozat folyamatosan megújul, hiszen Matolcsy György nevének valahogy, ha máshogy nem is, fenn kell maradnia, így feltétlenül szükséges, hogy regnáló jegybankelnökként az ő aláírása szerepeljen a pénzeken. Eddig még nincs olyan terv, amely az egyes papíralapú fizetőeszközök megszüntetését célozná, de az ötszázforintos bankjegy felszámolása, illetve annak pénzérmesítése mellett a hírek szerint több gazdasági érv is felsorakoztatható: például az amortizáció ütemének csökkentése – ez persze nem a pénzromlást jelenti. Az esetleges lépés mindenesetre a Napi Gazdaság információi szerint nem okozna számottevő drágulást az előállítási költségekben, hiszen hiába olcsóbb a papíralapú pénznyomás, a bankjegyeken szereplő biztonsági jelek miatt az egységnyi ár már megközelíti a pénzérmék előállítási árát. Már csak az a kérdés, mi díszíti majd a fém ötszázast: Mickey egér, Chuck Norris vagy maga Matolcsy György, esetleg Orbán Viktor?

Közben valaki a fejéhez kaphatott az MNB-ben, mert kiadtak egy gyors közleményt, amely szerint az MNB „nem tervez változtatást a forintcímletekben”, így egyelőre úgy tűnik, megmenekült a nagy kócsag.

André Goodfriend kiutasítására készül a Fidesz?

A kedves kormánypárti politikusok lassan tényleg azt se tudják, mi a jó fenét csináljanak, csak hogy

  1. rajtunk röhögjön az egész világ,
  2. ne csak Európából iratkozzunk ki, de a világmindenségből is,
  3. és hogy végérvényesen ne vegye komolyan őket és politikájukat a kutya sem.

Ha csak egy épelméjű is lenne a Fideszben, fogna egy diplomáciai szakkönyvet, vagy keresne egy – persze nekik megfelelő – szakértőt, és elmagyaráztatná valamennyi okostojásnak, miért lehetetlen vállalkozás felelősségre vonni a saját kormányának álláspontját tolmácsoló ideiglenes amerikai ügyvivőt Magyarországon. Mert azt még a hülye is sejti, hogy Washington biztosan nem járul hozzá az eljáráshoz, nem engedélyezi Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését. A nol.hu szakértők segítségével elmagyarázza, miért lehetetlenség vagy egyszerűen csak idiotizmus ez a végtelenül nevetséges és káros erőfitogtatás.

Ok és okozat

Ok és okozat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Valaki egyébként attól tart, hogy Goodfriend »nemkívánatos személlyé« nyilvánítását, azaz kiutasítását készítik elő. Többször felszólították, hogy álljon elő a korrupció gyanúja miatt kitiltott magyarországi személyek vétkességére vonatkozó bizonyítékokkal, majd az ügyvivőt a kormányfő nyomására Vida Ildikó feljelentette, az ügyészség pedig a mentességről tudva elrendelte a nyomozást. Miután az eljárást nyilvánvalóan nem lehet befejezni, végső lépésként az következhet, hogy Magyarországon Goodfriend persona non grata lesz – véli a szakértő. Ennek viszont beláthatatlan következményei lennének…”

Girls

Lena Dunham sorozatának következő (soron következő negyedik) évada január 11-én indul, addig is kapunk egy kis ízelítőt a szereplők kommentárjával.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.