Széles Gábor dühbe gurult és feljelentéssel fenyegetőzik

  • narancs.hu
  • 2016. március 25.

Hírnarancs

Meghalt Pozsgay Imre. Diáksztrájk szerveződik a tanárok akciójával egy időben. Újabb rendőri akció Brüsszelben. Visszakapta elkobzott drónját Gulyás Márton és a 444.hu.

Kockás hírek

Diáksztrájk szerveződik a szerdai tanári polgári engedetlenség időpontjára. A szervezők arra buzdítják a tanulókat, hogy iskolába menet ők is álljanak meg a bejáratnál, és hagyják ki az első órát. „A március 15-én meghirdetett határidőig nem kértek bocsánatot a hatalom képviselői, és nem ültek le hiteles szereplők egyeztetni a 12 pontról a szakma képviselőivel. A tanárainktól elvették a jogszerű sztrájk lehetőségét, de ők bátorságukat összeszedve úgy döntöttek, hogy 2016. március 30-án, szerdán délelőtt 8 és 9 óra között polgári engedetlenség formájában fejezik ki a változtatás iránti igényüket és az oktatási rendszerrel szembeni ellenérzésüket. (…) Mutassuk meg közösen, hogy mi is itt vagyunk, (...) és a mi jövőnket próbálják elvenni" – írják a szervezők.

Meghalt Pozsgay Imre

false

A politikus 83 éves volt. Pozsgay 1950-ben lépett be a Magyar Dolgozók Pártjába, ami 1956-tól már MSZMP volt. 1976 és 1980 között kulturális, majd művelődési miniszter. Később a Hazafias Népfront titkára, 1988 és 1990 között államminiszter. 1980 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB), 1988 és 1989 között Politikai Bizottságának tagja volt. A rendszerváltás után többféle politikai szerepet vállalt, alapított pártot, volt az MDF képviselőjelöltje, majd 2005-ben Orbán Viktor hívta a Fidesz nemzeti konzultációs testületébe, 2010-ben pedig részt vett az új Alaptörvény megírásában. Pozsgay legutóbb az Indexnek adott kimerítő interjút, de archívumunkban is szép számmal vannak vele kapcsolatban cikkek – itt.

Salah Abdeslam vallott

Kiderült, mit mondott kihallgatásán Salah Abdeslam, a múlt héten Brüsszelben elfogott terrorista, a november 13-i párizsi merényletek egyik résztvevője. A francia BFMTV a kihallgatás jegyzőkönyvére hivatkozva azt írta, hogy az eddig is a párizsi támadások fő szervezőjének tartott Abdelhamid Abaaoudot nevezte meg fő felelősként. Abdeslam elismerte, hogy maga is részt vett a párizsi támadások logisztikai megszervezésében, elmondása szerint autókat és hotelszobákat bérelt. „Ezt mind a testvérem, Brahim kérésére tettem” – állította a támadásokban meghalt bátyjára utalva.

Balra Salah Abdeslam

Balra Salah Abdeslam

 

Az Index cikkéből részletesen kiderül, milyen kapcsolati szálakat tárt fel Abdeslam a vallomása során, ahogy az is, hogy simán csak elakadt a rendőrkapitányságon az a bizalmas jelentés, amelyet egy betegszabadságon lévő rendőr küldött a terrorelhárító szerveknek Salah Abdeslam búvóhelyének címével – ezt a La Libre Belgique írta –; a lap szerint a rendőr három héttel a párizsi merénylet után már megírta a címet, ahol csak a múlt héten fogták el az akció egyik szervezőjeként keresett férfit. A rendőrség munkáját felügyelő bizottság vizsgálatot indított az ügyben – írta az MTI.

(Urfi Péter kollégánk múlt héten épp akkor járt a brüsszeli Molenbeekben, amikor Abdeslamot elkapták, tudósítása itt olvasható.)

Megint Brüsszel

Újabb rendőri akciót hajtottak végre kora délután Brüsszel Schaerbeek városrészében – írta az Index –, a Meiser tér közelében: kommandósok ártalmatlanítottak és elfogtak egy férfit, aki nem engedelmeskedett a rendőrök utasításainak egy villamosmegállónál. Az akció elején két robbanást, majd pedig valamivel később egy harmadikat is hallani lehetett a tudósítások szerint. Bernard Clerfayt schaerbeeki polgármester elmondása szerint a tűzszerészek irányított robbantásokat hajtottak végre. A környéket lezárta a rendőrség, s a tűzszerészek is a helyszínre érkeztek. Clerfayt közölte, hogy az elfogott férfi a brüsszeli támadásokhoz köthető, délután már ki is hallgatták. A Le Figaro rendőrségi forrásai szerint viszont a mostani rendőri akció nemcsak a brüsszeli támadásokkal, hanem a csütörtök este Párizs közelében meghiúsított merénylettervvel is kapcsolatban lehet.

Még egy terrorista vezérnek annyi

Megölték az amerikaiak az ISIS második emberét. Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli a világ hatodik legkeresettebb terroristája volt, a fején 7 millió dolláros (1,9 milliárd forintos) vérdíjjal. Al-Qaduli vette volna át a terrorcsoport napi ügyeit, ha a vezér, Abu Bakr al-Baghdadi meghal vagy súlyosan megsérül egy támadásban. Elsősorban a szervezet pénzügyei tartoztak hozzá, adománygyűjtés, a harcosok kifizetése, és a toborzás egy része is.

Hurrá!

Visszakapta a rendőrségtől Gulyás Márton és a 444-es Botos Tamás is a Hatvanpusztán és Felcsúton két héttel ezelőtt elkobzott drónját.

Készülhet a következő adás

Készülhet a következő adás

Fotó: Facebook/Slejm

Pótolhatatlan?

Nem kívánja többet megbízni korábbi tárgyának oktatására a Corvinus Egyetem a botrányos Juhász-interjú által hipp-hopp hírhedtté vált Tv2-s riportert, Kunfalvi Nórát, aki korábban oknyomozó újságírást tanított. Biztos, ami biztos, a kurzust sem tervezik a jövőben elindítani – írta az Átlátszó.

Gravitáció ki, Facebook be

Széles Gábor feljelenti a Facebookot a Médiatanácsnál. Nem vicc. A gravitációt kikapcsoló média-üzletember nem tűri tovább, hogy a közösségi oldal kénye-kedve szerint „korlátozza” a szólásszabadságot. Történt ugyanis, hogy néhány napja a Magyar Hírlap és az Echo Tv tulajdonosát nyíltan rasszista, etnikai és vallási alapon uszító posztja miatt letiltotta a Facebook 24 órára. Széles Gábor meg bepipult: „Nyilván zavarja és irritálja az FB magyarországi helytartóit, ill. gondolatrendőrségét, hogy az elmúlt hónapokban jelentős növekedést ért el az oldalam, hetente 4-500 ezer ember olvassa posztjaimat és ezt próbálják megállítani bármiféle eszközzel. (…) Nem hagyom ennyiben a dolgot, a Médiatanácsnál feljelentést fogok tenni annak kivizsgálására, hogy ma Magyarországon miként működhet úgy egy közösségi portál, hogy vezetőségéről semmit nem lehet tudni, és akik kényük-kedvük vagy éppen politikai állásfoglalásuk szerint önkényesen gátolják a szólásszabadságot.”

Figyelmébe ajánljuk