Miért nem emberöléssel vádolják a 71 hullát hátrahagyó embercsempészeket?

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 30.

Hírnarancs

Tiltakozás Velencében és a Keletinél. Bansky és az EU-zászló. Megalkották a Személyes Határvédelmi Eszközt. Kivándorol a Berzsenyi dirije, Gulyás Márton vlogol és vége is a nyárnak.

Balhé Velencében

Magyar aktivisták egy csoportja blokád alá vette a Velencei Biennále magyar pavilonját, a demonstrálók NATO-szögesdróttal és a Fidesz-kormány menekültellenes propagandaplakátjaival zárták el az épületet. A magát #fenceforeurope-nak nevező csoport így tiltakozik az ellen, hogy a kormány kerítést épít a határon.

false

 

Fotó: Árvay Márton

Nem gyanúsítják emberöléssel a 71 menekült halálát okozó embercsempészeket

Elrendelték annak a négy gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akik felelősek lehetnek a kisteherautóban megfulladt menekültek haláláért. Három bolgár és egy afgán embercsempészt gyanúsítottak meg korábban azzal, hogy az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekülő halálát okozták. A holttesteket augusztus 27-én fedezték fel, a feltehetően szír állampolgárok halálát fulladás okozta. Miután a gyanúsítottakat őrizetbe vették, a Kecskeméti Járásbíróság augusztus 29-én elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A nol.hu információi szerint az előzetes letartóztatást az ügyészség azzal indokolta, hogy a bűncselekményt – bűnszervezetben, a sértettek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészést – 2 és16 év közötti szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény, ezért tartani lehet a szökéstől, elrejtőzéstől. Ugyanakkor a gyanú egyikük esetében sem emberölés. Az ügy kapcsán dr. Schmidt Gábor ügyészségi szóvivő és dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke sajtótájékoztatón nem árult el részleteket az ügyről.

false

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Csak elmennének

A hétvégén többször is menekültek tüntettek a Keleti pályaudvarnál a magyar hatóságok bánásmódja miatt. Tervezett úti céljukat skandálták, például azt, hogy „Engedjetek be minket Németországba” – ezzel is kifejezve, hogy eszük ágában sincs Magyarországon maradni.

Kommentár nélkül

„The European Union…” – ennyit írt Banksy, majd az alábbi képet posztolta Facebook-oldalán.

false

 

Fotó: Facebook/Banksy

Nagyvonalú kárpótlás

18, illetve 9 forintot már biztosan kap két olyan földtulajdonos, akiknek némi területe az új vasfüggöny építési útvonalába esik – derül ki az RTL Klub Híradójából. Nem vicc. A tulajdonosok kb. semmi információval nem rendelkeznek, de a gáláns hatóság az aprópénzt hamarosan utalja.

Saját határ

A Weiler Péter által kifejlesztett Személyes Határvédelmi Eszköz (Mobil Perszonálmenekült-kerítés, MPMK vagy SZHE) egyszerűbb megoldást kínál, mint az egész ország körülkerítése. Itt csupán azt kell körülkeríteni, aki úgy érzi, az ő biztonságát fenyegetik az idegenek. Remekül működik egyébként etnikai, szexuális és vallási kisebbségek, valamint eltérő politikai nézetű csoportok esetében is.

false

 

Fotó: Facebook/Litkai Gergely

Kivándorló diri

Két évvel nyugdíjazása előtt lemondott és kivándorol a Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója, Somogyi László. Elég volt, betelt a pohár. „Számomra teljesen vállalhatatlan volt, ahogy a nyugdíjasokkal bántak” – mesélte a Vasárnapi Híreknek. – „Ha akkor rögtön felálltam volna, nehéz helyzetbe hoztam volna az iskolát, de akkor határoztam el, hogy nem töltöm ki a mandátumomat. Olyan kollégákat hoztak megalázó helyzetbe, akik az életüket áldozták a tanításra és a gyerekekre, mégis nekik kellett kérvényezni, hogy tovább dolgozhassanak. Ez nagyon megviselt, de ami sokkal fontosabb, a nyugdíjas pedagógusokat is megviselte. Ilyet nem lehet csinálni emberekkel, pláne nem olyanokkal, akik hosszú évtizedek óta kiválóan végzik a munkájukat, és rajonganak értük a gyerekek. Igazából ők tesznek szívességet, hogy még tanítanak.”

Ebből az alkalomból két korábbi cikkünket idézzük föl, mindkettőnek Somogyi a főszereplője: ez az első, ez pedig a második.

Gulyás Márton vlogol.

Londoni függetlenek

Több mint 50 év után új, független színház nyílik Londonban. A brit fővárosban a független magánfinanszírozást jelent, hasonló színház utoljára 1965-ben nyílt, ez volt a New London Theatre. Bár a 70-es, 80-as években is épültek teátrumok, például a híres Barbican központ, azok állami pénzből jöttek létre. Az új független színház élén a Nemzeti Színház korábbi művészeti igazgatója, Sir Nicholas Hytner és az intézmény volt pénzügyi vezetője, Nick Starr áll majd. Ez lesz 2017-től a London Theatre Company játszóhelye. „Minden megvalósítható lesz itt” – nyilatkozta Hytner a The Timesnak –, ám az új teátrum csak az első azok közül, amelyeket Hytner Londonba tervez.

Time to say goodbye

Szeptember 20-án startol a Downton Abbey befejező évada. Kijött egy sokat el nem áruló – ámbár szomorkás – előzetes:

Figyelmébe ajánljuk