Egymás után szűnnek meg azok a szervezetek, amelyek a cigányok életét próbálták jobbá tenni

  • narancs.hu
  • 2016. szeptember 20.

Hírnarancs

Bántják a magyar kormányt a gonosz skandinávok. A franciák átnevelőtáborokat létesítenek iszlamistáknak. Colleen Bell nem megy sehova. Vége a Jolie–Pitt párosnak. Hírek.

Észak-Európa együtt ellenünk?

A pozsonyi uniós csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Finnország és Norvégia eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk bevándorlókat befogadni – derült ki Lázár János Magyar Nemzetnek adott interjújából, amelyet méltán népszerű lakossági fórumai között autókázva készített vele a lap.

Ambrózfalva apraja-nagyja

Ambrózfalva apraja-nagyja

Fotó: MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Svédország, Németország és Ausztria már jelezte, hogy vissza akarja küldeni a bevándorlókat Magyarországra, és ez annak a jele, hogy a pozsonyi uniós csúcson nem született érdemi előrelépés menekültügyben. Arról Lázár János nem közölt részleteket, hogy pontosan milyen eljárást kezdeményezett hazánk ellen a menekültek miatt a négy észak-európai ország.

Francia lépés: átnevelőtáborban deradikalizálnák saját iszlamistáikat

Átnevelőtábort, azaz Prevenciós, Integrációs és Állampolgársági Központot nyit a francia állam Tours közelében, a Pontourny-kastélyban szeptember végén, amelyben 18–30 év közötti fiatal iszlamistákat próbálnak meg deradikalizálni – közölte az AFP-re hivatkozva az MTI. Olyan fiatalokkal foglalkozunk, akik radikalizálódtak, de ki akarnak törni ebből – mondta Louis Lefranc, az intézmény vezetője. Lefranc elmondása szerint a leendő lakók megszakították a kapcsolatot barátaikkal és családjukkal, és önként döntöttek a beköltözés mellett. A bentlakók gyakorolhatják majd vallásukat, de csak a szabadidejükben, a tanórákon a kereszténységről, a történelemről és filozófiáról tanulnak majd, és szigorú menetrend szerint zajlanak mindennapjaik. A bentlakókkal szociális munkások, pszichológusok és orvosok is foglalkoznak majd. Az önként vállalkozók akkor hagyhatják el az intézményt, ha szakértők úgy ítélik meg: többé nem jelentenek problémát a társadalomra nézve, de a képzés ideje legfeljebb 10 hónap. Az intézmény vezetősége garantálja, hogy csak olyanokat vesznek fel, akiket a hatóságok nem tartanak közveszélyesnek, nem követtek el bűncselekményt, nem zajlik ellenük nyomozás, és nem jártak Szíriában. A francia hatóságok egyébként tizenkét további tábort akarnak nyitni hasonló feladatokkal 2017 végéig országszerte.

„A terrorszervezet keresztények elleni bűnei nem maradhatnak büntetlenül”

Ezt mondotta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New Yorkban zajló menekültügyi konferencián. Ezzel persze mindenki egyetért, bár az Iszlám Állam áldozatainak túlnyomó többsége nem keresztény, hanem muszlim vallású. Szijjártó mégis csak a keresztények elleni bűnök megtorlását követelte. Azt is kijelentette, hogy az Iszlám Állam civilizációs fenyegetést jelent a keresztény közösségekre. Ezért a miniszter a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének személyesen írt levelet, de az nem válaszolt neki. Úgyhogy inkább Magyarország is csatlakozik az Iszlám Állam bűncselekményeiért történő felelősségre vonást szorgalmazó kezdeményezéshez, amelyet Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibrahim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indított útjára a nemzetközi menekültügyi konferencián. A címzett az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Colleen Bell: nem megyek sehova!

false

Megszellőztette a Magyar Nemzet, hogy Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet a novemberi elnökválasztás után távozik a magyar fővárosból. Ezt a nagykövet gyorsan cáfolta is: „Nem megyek sehová belátható időn belül.” Bell közölte, hogy a napilap nem kért megerősítést, máskülönben közölték volna, hogy „semmi sem állhat távolabb az igazságtól”, mint a posztja elhagyásáról szóló hír. A diplomata hangsúlyozta: örömmel szolgálja hazáját budapesti amerikai nagykövetként, és addig tölti be a pozícióját, amíg csak lehetséges. „Még nem tudom, hol van a célvonal, de szándékomban áll átfutni rajta.”

Ki fog kiállni a cigányokért?

Néhány hónapon belül több fontos roma civil szervezet is lehúzza a rolót, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy újra aktivizálódni fognak. Az Index cikkéből kiderül: fel sem merül, hogy megoldottak volna minden problémát, ahogy véletlenül sem arról van szó, hogy mindannyian egyszerre égtek volna ki és fásultak volna bele a szélmalomharcba. Túlzás lenne azt mondani, hogy közvetlenül a kormány lehetetlenítette el őket: egyszerűen az van, hogy hazai támogatás és komoly önrész nélkül ma már szinte lehetetlen nagy külföldi adományozóktól komoly pénzt szerezni. Hazai támogatás pedig gyakorlatilag nincs.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány már áprilisban megvált munkatársaitól és bezárt, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda sem foglalkoztat már senkit, csak a kifutó ügyeket viszi, a Roma Sajtóközpont épp a napokban függeszti fel határozatlan időre a tevékenységét, a Romaversitas pedig 2017 nyarán teljesen leáll. Nem kell mondani, mennyire kilátástalan a helyzete a mélyszegénységben élő romák százezreinek, de hogy mi lesz velük az érdekeiket képviselő jogvédő szervezetek nélkül, el se lehet képzelni.

Kis színes dráma

Angelina Jolie és Brad Pitt válnak. Kétévnyi házasság és 12 évnyi együttlét után kibékíthetetlen ellentétek miatt külön folytatják útjaikat. A pletykák szerint Jolie-t felháborította az, ahogy Pitt a gyerekeket nevelte.

Figyelmébe ajánljuk