Vannak halottak is: hírzárlat a hortobágyi bombarobbanás ügyében

  • narancs.hu
  • 2016. július 1.

Hírnarancs

L. Simonnak se információja, se választása. Mészáros újabb villát villant. Hírözön.

Menjünk vagy maradjunk?

Szépen sorakoznak a politikusi (magán)vélemények az „úgysem tartunk népszavazást Magyarországon az EU-tagságot illetően, de azért tartsuk napirenden a dolgot” kérdéséről, miután tegnap Lázár János azt mondta, ő bizony nem tudna nyugodt szívvel igent mondani az Unióra. Megszólalt Gulyás Gergely Fidesz-alelnök, aki bár ostorozta a brüsszeli vezetőket, elmondta, hogy nemzeti érdekünk az EU tagjának lenni, hiszen: „Aki úgy gondolja, hogy az Európai Unió működésével, döntéseivel szembeni jogos kritika megfogalmazása (például a teljesen félrekezelt bevándorlási válság kapcsán) káros, az ugyanakkora tévedésben van, mint aki e kritikák megalapozottsága miatt el akarja hagyni az EU-t.” Ma reggel aztán az ATV-ben általában nagyot szereplő kormányszóvivő Kovács Zoltán is kijelentette, hogy igennel szavazna a kilépésre, Deutsch Tamás viszont maradna. Orbán Viktor nem foglalt állást. Mozgolódnak viszont a csehek: Miloš Zeman államfő ma egy dél-morvaországi lakossági fórumon azt mondta, népszavazást tartana Csehország uniós és NATO-tagságáról, de ő személy szerint a kilépés ellen szavazna.

Akinek senki sem szólt

A tegnapi kormányinfó nagy bejelentése volt L. Simon László menesztése, állítólag Lázár János nincs megelégedve munkájával. Az Indexnek ma Kápolnásnyéken sikerült utolérni a kiebrudalt politikust, aki fapofával közölte, hogy ő maga is a médiából tudta meg a nagy hírt, ettől függetlenül Orbán Viktor és a Velencei-tó térsége továbbra is számíthat áldozatos munkájára, ha máshogy sajna nem is, de országgyűlési képviselőként feltétlenül.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Bűnös!

Péntek délelőtt hirdetett ítéletet a Szegedi Járásbíróság azon migránsoknak az ügyében, akiket a röszkei összecsapás miatt vádoltak meg. Bár a tíz elítélt között volt kerekesszékes és bottal járó is, a bíróság úgy döntött, mindannyian részt vettek a szeptemberi zavargásokban és illegálisan lépték át a magyar határt. Ezért heten letöltendőt, hárman felfüggesztett börtönbüntetést kaptak és kiutasították őket Magyarországról. Az ítélet nem jogerős, másodfokkal folytatódik. Részletek az ítélethirdetésről itt.

Bomba a Hortobágyon

Bomba robbant a Hortobágyon péntek délután, aknamentesítés közben. Bár az ügyben hírzárlatot rendeltek el, az MTI értesülései szerint többen meghaltak. Ezt támasztotta alá a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, aki elmondta, négy honvédségi tűzszerész halt meg, egy pedig megsérült a volt bombázótéren. A terület mentesítése évekkel ezelőtt kezdődött, melynek során 4100 hektárnyi területet fésülnek át és számolják fel a veszélyes maradványokat.

Benkő Tibor, a magyar honvédvezérkar főnöke (b3) és Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a helyszínen

Benkő Tibor, a magyar honvédvezérkar főnöke (b3) és Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a helyszínen

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Hát én immár kit válasszak?

Újra választania kell Ausztriának, a szavazatszámláláskor elkövetett sok szabálytalanság miatt ugyanis érvénytelennek nyilvánították az osztrák elnökválasztás második fordulóját. Míg az első fordulót a szélsőjobber Norbert Hofer nyerte, a másodikban a Zöldek Alexander Van der Bellenje a levélszavazatokkal 30 ezres előnyt szerzett. A szavazást nem kell teljesen elölről kezdeni, csak a második fordulót kell a két induló között megtartani. Erre legkorábban szeptember közepén van esély.

Villa kilátással

Horvátországba készül a nyáron? Luxuskörülményekre vágyik? Közel a tengerparthoz? Ha van némi köze a focihoz, nagy eséllyel eljuthat Mészáros Lőrinc Zadar melletti, Ugljan szigetén található kellemes kis villájába. Így tett Ivan Rakitic, a Barcelona játékosa is: a Zadarski.hr értesülése szerint ugyanis a focista és családja az NK Osijek tulajdonosának villájában tölti a vakációt. Az infót a hvg.hu szúrta ki, meg is keresték a villa építőjét, aki megerősítette, hogy az ingatlan valóban Mészárosé, emlékei szerint tavaly vette meg, közel 700 millió forintért. Az impozáns épületről és a kilátásról itt láthat képeket. Arról viszont, hogy Mészáros bevallotta volna a vagyonnyilatkozatában ezt a villát, sehol.

Figyelmébe ajánljuk