Vegetál az ország harmada, de a pénzcsap újra folyik!

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 18.

Hírnarancs

És egekben az államadósság. Orbánt kiosztották, Juhász Pétert pedig lejáratják. Csak nem Rogánék? Ja, Antihoz is beugrottak, a Mazsihisz pedig csalódott. A hétfő hírei.

Megnyitották a brüsszeli pénzcsapokat. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt mondta: „az Európai Bizottság megindította az április 15-e után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését, és bár az intézményi rendszer átalakításának brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, a jelek szerint az EB rövid időn belül elfogadhatja azt, így hamarosan aláírható lesz a partnerségi megállapodás.”

Ez ugyan jó hír volt, ez már nem az: egekben az államadósság. Az államháztartás adóssága 2014 második negyedévének végén 25 432 milliárd forint volt, ami a GDP 85,1 százaléka – idézte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatait a napi.hu. A portfolio.hu szerint az utóbbi időszakban csak a négy évvel ezelőtti forintgyengülést követően állt ilyen magasan az államadósság.

Kemény kritikát kapott a Washington Posttól Orbán Viktor. A szerkesztőségi cikk szerint a magyarok „világosan látják, hogy mit forgat Orbán a fejében: a szabad véleménynyilvánítás szigorú visszaszorítását, hátrányos megkülönböztetést a nem keresztényekkel és a roma kisebbséggel szemben, és állami irányítású gazdasági populizmust, amely gyanakodva tekint a magán- vagy a külföldi tőkére”. A cikk így folytatódik: „Valójában amit Orbán egy új, válság utáni politikai modellként vázol, az nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a 20. századon át – köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim.”

Orbán állítólag megzsarolta az Erdélyi Magyar Néppártot – írja a Transindex. A portál azt írja, hogy forrásmegvonással fenyegette meg Orbán Viktor az EMNP-t, ha államelnökjelöltet állít. Részletek itt.

Tombol és növekszik Magyarországon a szegénység. Egy legújabb adat szerint közel 3,3 millió szegény él hazánkban. Ez azt jelenti a kutatás szerint, hogy ők azok, akik kevesebb mint 65 ezer forintból élnek havonta. A kimutatás szerint 2008 óta félmillió, tavaly óta százezer ember csúszott le ebbe a sávba.

Mészáros Lőrinc magasról tesz a parlagfűre. Tudjuk, láttuk, fotóztuk.

Juhász Péter érdekes posztot tolt ki reggel az Fb-re. „A családommal a Balatonnál töltöttük a hétvégét. Többen hívtak felháborodva, hogy a Belváros c. lap munkatársaként bemutatkozva felhívta őket valaki, hogy megkérdezze, tudják-e, hogy drogos vagyok. Ez már maga a kampány. A Rogán–Szentgyörgyvölgyi bűnszövetkezet, az V. kerületi lakosok pénzéből végigtelefonáltatta a kerület polgárait, hogy lejárassanak. Érdemes megnézni az RTL Híradóját, mert ugyanarról a cégről van szó, aminek Rogánék 400.000.000.- forintot fizettek ki állítólagos hirdetésekre. Ez nyilvánvalóan nem igaz, mert a 40 oldalas lapban közel 2000 oldalnyi hirdetés került volna ennyibe.”

Eközben a 444.hu-nak sikerült bejutni a híressé vált Pasa parkba. És ha már ott jártak, körbe is néztek. Aztán megírták.

Folyik a leépítés a Népszavánál: nemcsak Dési Jánost, hanem Bocskay Zsoltot is elküldték az egyre nehezebb anyagi helyzetben lévő laptól. Azt hallani, további 4-5 újságírót elküldhetnek még.

Lázár János korábban a zsidó-kerekasztal összehívását kezdeményezte. Erre meghívta a Mazsihiszt is. A szervezet most válaszolt, nem is akármit: Heisler Andrása elnök levélben külön kitért arra, hogy „mély csalódás volt számukra az elmúlt háromnegyed év”, a kormány emlékezetpolitikája a zsidó szervezetek véleményének, kéréseinek figyelmen kívül hagyása miatt, és hogy „nem volt érdemi kapcsolat” a Mazsihisz és a kormány között. Hangsúlyozta, hogy ha a kormány partneri viszonyt akar kialakítani, abban örömmel működnek közre, de a Zsidó Közösségi Kerekasztallal kapcsolatos meghívásra csak akkor tudnak érdemben válaszolni, ha Lázár János elküldi az ülés tervezett pontos napirendjét, és előzetesen a zsidó szervezetek megvitatják azt.

Egyre rémesebb ez az amerikai sztori. „A család kérésére elvégzett független halottkémi vizsgálat szerint legalább hat lövés érte a 18 éves Michael Brownt, ebből kettő a fejét. A gyilkosság ellen tüntetőkkel szemben vasárnap éjjel is könnygázt és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség a Missouri állambeli St. Louis város Ferguson nevű peremkerületében” – írja az origo. Hat lövés!

Itt pedig elolvashatják, hogy Kertész Imrén kívül kik kapnak állami kitüntetést augusztus 20-án.

Figyelmébe ajánljuk