Vona lenyomta Novák Elődöt, majd lemondott

  • narancs.hu
  • 2016. május 29.

Hírnarancs

Mármint a frakció vezetéséről. Ákos megint leszólta a nőket, a kormány meg migránsozott egyet gyereknapon. Hírek a magyar országból.

Konkludálódott a Vona–Novák-csörte

A Jobbik mai kongresszusán a küldöttek 80 százalékos többséggel újra Vona Gábort választották meg pártelnöknek. Vona előzetesen kijelentette, nem szeretné, ha Novák Előd, Hegedűs Lorántné, Apáti István és Szávay István elindulna az alelnöki pozícióért. Hegedűsné, Apáti és Szávay vissza is lépett, Novák indulását pedig a pártelnök vétózta meg. A kongresszus előtt Novák már azt mondta, beletörődött a döntésbe, nem csinál balhét a dologból. Ebben közrejátszhatott, hogy Vona Volner János javára lemondott a Jobbik parlamenti frakciójának vezetéséről, ezzel nyugtatva az egyszemélyi vezetéstől tartó Novákot. (A kongresszus lényegét tökön ragadó galériánkat itt találják.)

Az új elnökség élén

Az új elnökség élén

Fotó: MTI

Hírek az oktatás világából

21 milliárdos „szolidaritási hozzájárulást” fizettetne a kormány az önkormányzatokkal az iskolák totális államosítása miatt – írja az Eduline. Bár az iskolák fenntartója eddig is az állam volt, a 3000 főnél népesebb települések eldönthették, hogy az intézményeik működtetését megoldják maguk, vagy átadják az államnak. Jövő januártól azonban nincs mérlegelés: a fenntartó és a működtető is a Klebersberg Központ lesz. Az elmúlt évek látványos költségvetési alultervezései után nem lepődnénk meg, ha az új feladatokra kevésnek bizonyulna a 21 milliárd.

Igazgatóváltást akarnak a szülők a XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Tavaly a tantestület és a szülők véleményének ellenében az akkori államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit volt évfolyamtársát ültették az intézmény élére, nem törődve a pályázatában felmerülő plágiumgyanúval sem. A szülők és a tanárok szerint az első tanév igazolta félelmeiket, a kerületi Fidesz azonban nem hajlandó napirendre venni a kérdést. Részletek a hvg.hu-n.

Ákos elmagyarázta a Telekom-botrányt

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott Kovács Ákos dalszerző, énekes. Ákos szerint tudatos és természetesen liberális lejáratókampány eredményeként bontott vele szerződést decemberben fő támogatója, a Telekom. Nagy vihart kavart mondataival egyébként sem azt akarta mondani, hogy a nők ne dolgozzanak, csupán azt, hogy „szerintem rossz, ha a munkaerőpiacon a nők versenyezni kényszerülnek a férfiakkal: a legkiválóbb sportolónők se férfiak ellen küzdenek a versenyeken”.

Jól nyomja?

Jól nyomja?

Fotó: MTI

A kormánynak még a gyerekekről is „az” jutott eszébe

A kormány gyereknapi közleménye szerint „a gyermekeket tartjuk szem előtt akkor is, amikor minden eszközzel igyekszünk megvédeni Magyarországot az illegális bevándorlástól és a kényszerbetelepítéstől, mert szeretnénk, ha a gyermekek magyar országnak ismernék meg Magyarországot”. Kövér László ugyan nem a kormány, de ma ő is hasonló hangnemben nyilatkozott a hősök napja alkalmából: „magyar hőseink egy ezredéven át azért áldozták életüket, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, ahol a magyar emberek akarata és érdeke a legelső.”

Közben a Mérték Médiaelemző Műhely az ügyészségen támadja azt a nyilvánvalóan jogsértő gyakorlatot, hogy a kormány még a népszavazási kampányidőszak előtt elkezdte az „Üzenjük Brüsszelnek” reklámspotok közzétételét. Az ügyészség állítólag vizsgálódik. De vajon mit üzen a kormány Polt Péternek?

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligáját

false

 

Fotó: MTI/EPA

Szombat este a királyi gárda 1-1 után tizenegyesekkel verte városi riválisát, az Atletico Madridot. Nem volt különösebben eseménydús mérkőzés, a kétszer 15 perces hosszabbításban már kimondottan szenvedtek a csapatok. A büntetők negyedik körében az atleticós Juanfran hibázott, végül az egyébként gyengén játszó Cristiano Ronaldo lőtte a mindent eldöntő gólt. A Realnak ez a tizenegyedik győzelme (a BL elődjét, a BEK-et is számítva), az Atletico a harmadik döntőjét veszítette el.

Figyelmébe ajánljuk