Zuhant a Fidesz népszerűsége, talán Áder János állítja meg?

  • narancs.hu
  • 2016. március 2.

Hírnarancs

A Medián szerint a Fidesz-szavazók 78 százaléka EU-párti, közben a párt népszerűsége csökken. Matolcsy fizetése viszont emelkedik. Nyakó István nem hagyja annyiban. Itthon a Saul fia alkotógárdája. Szerdai hírek.

Hardcore videó

„Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a kifogását részben elutasító nemzeti választási bizottsági döntés miatt” – közölte a szocialista Nyakó István. Az NVB szerint a kopaszok múlt kedden ugyan jogsértőek voltak, de az NVI nem hibázott, és Erdősiné sem követett el jogsértést” – írja az Index, közben a 444 megszerezte és nyilvánosságra hozta azt a térfigyelő kamerás felvételt, amelynek alapján a Nemzeti Választási Bizottság „nem látta bizonyítottnak”, hogy Nyakót bárki is akadályozta volna. Ennek ellenére nem lennénk meglepődve, ha Nyakó épp ezt a felvételt vinné corpus delictiként a bíróságra.

false

 

Fotó: MSZP

 

Áder keresztbe tesz?

A Magyar Nemzet szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését. A cikk felidézi, hogy „a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik szerint a jegybanktörvény elfogadott módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját”, ám „Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint ugyanakkor nem állja ki az alkotmányosság próbáját, a javaslattal kapcsolatban megjegyezte: alkotmányossági aggályokat vet fel, szembemegy a bírósági és hatósági gyakorlattal. Péterfalvi hosszú levélben taglalta aggályait Gulyás Gergelynek”. Úgy tűnik, a Magyar Nemzet ennek alapján jutott Áder vétójára, mert más hivatkozást nem találhatunk a cikkben.

false

 

Matolcsy szerény jövedelme

A jegybankelnök felemelt fizetése nem éri el a szlovák jegybankelnök munkabérét, és közel azonos lesz a cseh jegybankelnöki jövedelemmel. A román, a lengyel, a horvát és a szlovén jegybankelnök fizetésénél viszont magasabb az ötmilliós havi fizetés, néhány esetben akár többszöröse is annak. Az Index elemzéséből azonban kiderül, hogy „a valódi összehasonlítást jobban segíti, ha az elnöki béreket az országok átlagos béreihez viszonyítjuk. Ez az összevetés már csak azért is adja magát, mert több helyen, például eddig Magyarországon is, az átlagos fizetésekhez mérve határozták meg a jegybankelnöknek jutó összeget, egy ideje például nálunk az volt a szabály, hogy a jegybankelnök a magyar bruttó átlag tízszeresét kapja. Így jött össze neki a korábbi közel 2,5 milliós havi bér.” Nos, ez a szabály ért véget most, Matolcsy György felemelt fizetése, amelyet kedden szavazott meg neki a parlament, euróban számolva csaknem 18-szorosa a 2014-es magyar átlagos bruttó bérnek.

És akkor még nem is beszéltünk a máris híres borozóról

 

Zuhant a Fidesz

A választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága – derült ki a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből. Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság döntő többsége (jelenleg 73 százaléka) továbbra is támogatja Magyarország EU-tagságát, ráadásul mindez a Fidesz-szavazók körében még az országos átlagnál is magasabb, 78 százalék.

Kíváncsian várjuk, mit lép erre a Nézőpont Intézet, amely pár nappal ezelőtt még azzal jött, hogy magyarok négyötöde elutasítja a belépési kvótát.

 

Újra itthon

Hazaérkezett az Oscar után a Saul fia stábja. A sajtótájékoztatón szó esett a következő filmről, a Saul utóéletéről, az Oscar-gáláról és még Steven Spielbergről is. Nemes Jeles László és Röhrig Géza gondolatait, válaszait itt olvashatják.

Nemes Jeles László

Nemes Jeles László

Fotó: Sióréti Gábor

 

Düböröghet a medvehagyma, a bodza, a csipkebogyó

Januártól egyszerűsödött a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éti csiga értékesítése, a magánszemélyként felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (NAV) szerdai közleményében. Az MTI-nek küldött közlemény szerint a nem védett, szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág. A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki – ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait –, melyből egy az értékesítő példánya.A vadon gyűjthető termékek adózásával kapcsolatos további információk a NAV honlapján találhatók – közölték.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

 

25 év fegyház

Huszonöt év fegyházra súlyosbította a kaposvári dohánybolti eladó gyilkosára korábban kiszabott huszonkét év büntetést a Pécsi Ítélőtábla – írja az MTI. Makai Lajos tanácsvezető bíró a jogerős ítélet indoklásában rámutatott: a vádlott a bűncselekmény elkövetésekor még nem töltötte be a huszadik életévét, a huszonöt év szabadságvesztés volt a legsúlyosabb büntetés, amit kiszabhattak vele szemben.
A bíró hangsúlyozta, hogy csak a legsúlyosabb büntetés lehet alkalmas e cselekmény következtében megbomlott társadalmi egyensúly helyreállítására, és arra, hogy közvetítse: az ilyen bűntettek elkövetőinek számolniuk kell a törvény szigorával.

Figyelmébe ajánljuk