742 376 762 400 forintos gigabírság a Google-nek
Screen_Shot_2017-06-27_at_12.18.12.png

742 376 762 400 forintos gigabírság a Google-nek

  • narancs.hu
  • 2017. június 27.

Interaktív

Az Európai Bizottság 2,5 milliárd eurós bírságot szabott ki az amerikai óriáscégre

A bizottság úgy ítélete meg, hogy a Google piaci erejével visszaélve saját tartalmait előbbre sorolta, így a vásárlók inkább az ő termékeiket vásárolták meg. Története során még soha nem szabott ki ekkora bírságot az EB, írja a BBC. Az ítélet a 742 milliárd foritnos büntetésen túl arra is kötelezi a Google-t, hogy 90 napon belül szüntesse meg a versenykorlátozó gyakorlatot, különben további büntetésre számíthat, ám az amerikai cég még fellebbezhet a döntés ellen. Ha 90 nap után is előbbre sorolják saját termékeiket, akkor napi bevételük 5 százalékát kell további büntetésként befizetni.

A Google korábban azzal védekezett, hogy az Amazon és az eBay sokkal jobban befolyásolja az emberek vásárlási szokásait, és az Európai Bizottságnak fogalma sincs arról, hogyan vásárolnak az emberek online.

false

A döntés mindenesetre precedens értékű lehet, kijelölheti azt az irányt, hogy az Európai Unió milyen irányelveket tart elfogadhatónak az olyan egy-egy piacot uraló kvázimonopóliumokkal kapcsolatban, mint a Google. A Google ráadásul nem csupán a most kifogásolt Google Shopping szolgáltatásánál sorolja előre saját termékeit és a szponzorált tartalmakat, de hasonlóan jár el egy sor másik szolgáltatással kapcsolatban is (térkép, repülőjárat-kereső stb).

A Google Shopping elleni vizsgálat 2010-ben indult.

Figyelmébe ajánljuk