Komoly játék: ez a kvíz segít a diákoknak, hogy felismerjék az álhíreket

szerző
- urfi -
publikálva
2017. szept. 09., 11:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az állam dolga lenne, de az Átlátszó és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete csinálta meg.

Mikor nyár végén egy egyetemi rendezvényen beszélgettem a propagandáról, a végén a meglepően érdeklődő közönségből valaki megkérdezte, hogy na jó, de mit lehet tenni? Mármint ha tényleg ennyire aggasztó világjelenség az álhírek terjedése, és ráadásul Magyarországon ebben a mainstream kormánypárti sajtó, sőt az állami média is aktívan részt vesz, és az egyszeri hírfogyasztó egyre kevésbé tudja kikerülni a szimpla hülyeségeket és az aljas rágalmakat, akkor mi a terv? Hogyan fog ez megváltozni?

Elsőre nem tudtam mást mondani, mint hogy sehogy, ez a közeljövőben nem fog elmúlni, de még javulni sem. Kis noszogatás után viszont sikerült kipréselnem magamból egy optimistább gondolatot: az "igazságon túli világról" és az álhírekről való folyamatos beszéd, ami itthon a független média elleni háborúval párosul, talán ráirányíthatja a figyelmet a tudatos médiafogyasztás fontosságára.

false

Ennek egyik legfontosabb ösztönzője, első lépése az lenne, hogy mint külföldön sok helyen, nálunk is legyen az oktatás szerves része a kritikus médiahasználat. Hogy már akár az általános iskolában kezdjék el érteni a gyerekek, hogy amit a tévében látnak, az nem feltétlenül igaz. Hogy nem szabad feltétel nélkül hinni egyetlen politikusnak és egyetlen médiaterméknek sem, de fontos különbséget tenni a többé-kevésbé megbízható hírforrások és a tele szájjal hazudozó álhírgyárak között.

Ez hosszú távon és elvileg minden politikai oldalnak egyformán érdeke, de a jelenlegi kormánytól ilyen kampányokat, ilyen tanterveket persze hiába várunk. Ezért is örömteli, hogy az Átlátszó és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elkészítette a Legyél te is álhírvadász! című tesztet. Fontos hangsúlyozni, hogy itt nem az egyes médiatermékek politikai elfogultságáról van szó, nem azt akarják demonstrálni, hogy a pártos sajtó a saját szája íze szerint értelmezi a híreket, sőt, ez az egész nem is csak a politikáról szól, hiszen az álhírek nagyon veszélyesek máshol is, gondoljunk csak az alternatív gyógymódokra. Vagyis itt tényleg a rendszerszintű dezinformáció, a keményvonalas álhírportálok leleplezése a cél.

Olyasmiket lehet megtanulni a kvíz során, mint hogy mindig nézzük meg, van-e egy oldalnak impresszuma, vagy hogy fogadjuk gyanakvással a világszintű összeesküvések leleplezését és hasonlókat. Apró praktikák is előkerülnek, mint hogy ne nagyon bízzunk olyan oldalban, amely egy másik hírportál nevét eltorzítva használja (HírOrigo, hir24.info stb), vagy amelyik .info-ra, .eu-ra végződik.

Az alhirvadasz.hu-n a teszten kívül megtaláljuk az álhíroldalak listáját, a témával foglalkozó cikkek ajánlóit és egy szószedetet, amely segít eligazodni az álhírek világában. Az Átlátszó és az MTE szakemberei azt is vállalják, hogy a tesztet játékos formában, egy-egy társadalomismeret vagy osztályfőnöki óra, esetleg szabad délutáni foglalkozás keretében bemutatják.

Azt viszont talán fölösleges is hozzátenni, hogy erre a tudásra nem csak a diákoknak lenne szüksége.

(Átlátszó)

szerző
- urfi -
publikálva
2017. szept. 09., 11:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2017. szeptember 10., 10:08
  "Ez hosszú távon és elvileg minden politikai oldalnak egyformán érdeke"
  Annyira hosszú táv sajnos nincs, attól tartok.

  amúgy nagyon jó a kezdemény, sokan lehetnek, akik nem megszállott konteóhívők, viszont ezekkel az alapvető trükkökkel nincsenek tisztában, számukra ez valóban hasznos lehet, sőt vitás helyzetekben mások meggyőzésére is adhat a kezükbe eszközt. Persze csak valóban vitára kész környezetben, a megszállottakra az ilyen ócska trükkök nem fognak hatni.
 2. 3
  rworse
  2017. szeptember 09., szombat 21:15
  Jobb ötlet, mint a témán rugózó "társadalmi célú hirdetések".
 3. 2
  tiszapolgári
  2017. szeptember 09., szombat 14:38
  Kipróbálom a tesztet, a beugró szintet hibátlanul teljesítettem, mondjuk elég kézenfekvőek a helyes válaszok. A gyakornoki szint már komolyabb.
  Amúgy nagyon jó ötletnek tartom.
 4. 1
  Pasinszki
  2017. szeptember 09., szombat 13:28
  "legyen az oktatás szerves része a kritikus médiahasználat. Hogy már akár az általános iskolában kezdjék el érteni a gyerekek, hogy amit a tévében látnak, az nem feltétlenül igaz."
  Micsoda? Kritikus gondolkodás? Egyáltalán, gondolkodás? Hát milyen alattvaló az olyan, aki gondolkodik?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...