Amikor jött az elnök - Marc Maron humorista

Interaktív

Az amerikai humorista Los Angeles-i házának garázsában fogadta Barack Obamát – az elnök a WTF (What The Fuck) podcast vendége volt, egy órán át beszélgetett az internetes rádióműsorai és a Maron című tévésorozata révén immár Amerikán kívül is híresnek számító komikussal.

Magyar Narancs: Mielőtt elkezdte a podcastokat, mit tárolt a garázsában?

Marc Maron: A bicajomat, néhány használaton kívüli bútordarabot, egy-két doboz könyvet, némi felhalmozott kacatot.

false

MN: Az elnök látogatása előtt rendet rakott a garázsban?

MM: Fel kellett szednem mindent a padlóról, az elnök biztonsági emberei ezt előre kikötötték. Az íróasztalomról el kellett tüntetnem egy kalapácsot, és egy zsebkésre is rámutattak mint a biztonsági protokollal ellenkező tárgyra. Mielőtt az elnök jött, azért egy kicsit kitakarítottam.

MN: A podcastjai közül az Obamával és a Louis CK-vel készített beszélgetései a legismertebbek. Más felkészülést igényel, ha az amerikai elnököt, és mást, ha egy komikustársát interjúvolja?

MM: Louis-t ezer éve ismerem, az elnökkel viszont korábban egyszer sem találkoztam, és az időnk is rövidre volt szabva, egyetlen órám volt csupán vele. Tudtam, hogy nincs idő a mellébeszélésre. Louis-val nem volt megkötés, minden jöhetett, ami csak az eszembe jutott.

false

MN: Voltak előre megírt kérdései Obamához?

MM: Normális esetben nem írok előre kérdéseket, de az elnök kivétel volt. Pénteken vettük fel a beszélgetést, hétfőn került adásba. Tudtam, hogy hétfőn esedékes egy legfelsőbb bírósági döntés, erről már pénteken be­szélnünk kellett. Ahogy beszélnünk kellett a charles­toni templomi mészárlásról is, ami nem sokkal a beszélgetésünk előtt történt.

MN: A podcastjai nem szűkölködnek a „fuck” szócskákban, Obamával szemben mégsem hallható egy sem…

MM: Tudja, hogy van ez. Az ember igyekszik viselkedni az elnök jelenlétében.

false

MN: A Fehér Ház bekérte az elkészült interjút?

MM: Sem a kérdéseimet nem kérték be előre, sem a kész beszélgetésbe nem akartak beleszólni. Az elnök felnőtt ember, helyt tud állni ilyen helyzetekben. Megesik ez olykor az elnökökkel. Mindössze annyi történt, hogy miközben folyt a beszélgetés, az elnök emberei kintről fejhallgatón követték az interjút. Ennyi. Szabad kezet kaptunk a szerkesztésben is.

MN: Azért nemcsak fejhallgatós biztonságiak, de fegyveres biztonságiak is kivonultak a garázsához…

MM: Jöttek a mesterlövészek is, a szomszédom, Dennis házának a tetején rendezkedtek be. A Los Angeles-i rendőrség is fokozta a jelenlétet a környéken, és a titkosszolgálat is képviseltette magát. Diszkrétek voltak, egyedül a parkolást tiltották be aznap. Rutinmunka voltam a titkosszolgálatnak, mégiscsak egy Los Angeles-i garázst kellett biztosítaniuk, és nem egy afganisztáni területet.

MN: Trumpot is meghívná egy podcastra?

MM: Csak elnököket interjúvolok. Mezei politikusokat nem.

false

MN: El tudja képzelni, hogy Trump elnök lesz?

MM: Sajnos igen. Akkor talán meghívnám, ámbár nem tudom, mit kezdhetnék egy ekkora egóval.

MN: Obama a podcast végén hosszan áradozott arról, hogy micsoda zseniális komikus az ön régi barátja és egyben vetélytársa, Louis CK. Nem bántotta, hogy az elnök a riválisát ajnározza?

MM: Egy kicsit kiborultam, igen; ám ez hamar elmúlt. Mielőtt az elnökkel leültem volna beszélgetni, dumáltam Louis-val, aki mást sem akart, csak azt, hogy valahogy hozzam szóba az elnök előtt. Végül meg sem kellett említenem, megtette magától az elnök. Na, gondoltam, jó napja lesz Louis-nak. Nem voltam mérges. Na, jó, egy kicsit.

MN: Louis-val elég mélyre mentek megfeneklett barátságuk kibeszélésében, amikor ő volt a podcast vendége. Aztán ön volt Louis tévésorozatának a szereplője. Csak az nem világos, miért nem viselt nadrágot a kérdéses epizódban.

MM: Az én ötletem volt, hogy egy szál bokszer­alsóban játszom végig a jelenetet. Úgy gondoltam, így természetesebb.

false

MN: Míg Louis-nál csak vendégszerepelt, a saját tévésorozatában kiélheti magát, elvégre egy Marc Maron nevű figurát játszik benne.

MM: Nem véletlen a hasonlóság, hiszen nagyrészt önmagamat alakítom, de a sorozatbeli Marc azért egy mérgesebb és érzelmileg korlátoltabb fazon, mint amilyen én vagyok. Amit a sorozatban lát, az, hál’ istennek, nem mind történt meg. A negyedik évad például egyáltalán nem történt meg velem, amiért nem lehetek elég hálás.

MN: A macskája hogy bírja a gyűrődést?

false

MM: Két macskám van, a tévésorozatban profi macskák alakítják őket, igen autentikusan. Egyedül az elnök látogatása viselte meg őket, nem örültek, amikor a bomba után szaglászó, titkosszolgálati kutyák megjelentek, de szerencsére nem érte őket trauma.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.