Egy hét tudomány 2022/31.

  • Narancs
  • 2022. augusztus 3.

Interaktív

Rövid hírek: cetcápa, darázs, szaurusz...

KIHALT Végleg kihaltnak nyilvánították az egyik legnagyobb méretű részben édesvízi halat: a kardorrú tok (Psephurus gladius) a Jangce és a Sárga-folyóban (illetve azok vízgyűjtő területén más mellékfolyókban) fordult elő, kihalásához pedig a természeti környezet Kínában zajló, az ökológiai szempontokra fittyet hányó átalakítása, mindenekelőtt a gigantikus gátépítési program vezetett. Nem volt ritka közöttük a 3 méteres példány, de a legnagyobbak elérhették a 7 méter hosszúságot is. Alapvetően a tengerben élt, de ívás idején felúszott a folyókon. Éppen életciklusa tette oly sebezhetővé a folyókon épített óriási gátak okozta élőhely-fragmentációval szemben: ahogy megépültek a nagy gátak (mint a világ legnagyobb vízerőművét kiszolgáló Három-szurdok gát), ezek el is vágták vándorlási útvonalukat, ami pedig végzetesnek bizonyult a túlhalászat miatt amúgy is megtizedelődött kardorrú tok populációja számára (sokáig évente 25 tonnányit fogtak ki belőle). A faj funkcionális kihalása (amikor az állomány létszáma már elégtelen a faj fenntartásához) 1993-ra bekövetkezett, az utolsó példánya valószínűleg 2005 és 2010 között pusztulhatott el (2003 óta egyetlen élő példányt sem láttak), de csak most nyilvánította a halfajt hivatalosan is kihaltnak az IUCN, a vadon élő fajok megőrzésével foglalkozó nemzetközi szervezet.

 

NEHÉZ Az eddig ismert legnagyobb tömegű neutroncsillagot fedezte fel egy csillagászcsoport: az Astrophysical Journal Lettersben publikált tanulmány alapján a PSR J0952-0607 nevű, úgynevezett milliszekundumos pulzár korábban cafatokra tépte és csaknem teljes egészében felfalta csillagkísérőjét, így az eddig ismert legnehezebb (2,35 naptömegnyi) neutroncsillaggá hízott, közben a forgása is felgyorsult. A neutroncsillagok belseje exrém sűrű anyagot tartalmaz: egy köbcentiméternyi ebből ezermilliárd (1012) kilogramm tömegű lehet. A 2,35 naptömeg ugyanakkor már közel van a neutroncsillagok elméleti felső határához: egy ilyen nagy tömegű objektum belsejében már csak elfajult állapotú „neutronlevest”, továbbá up és down (fel és le) típusú kvarkokat tartalmaz, azaz hiányoznak belőle az egzotikusabb részecskék, mint a strange (furcsa) kvarkok vagy a kaonok.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.