Tévé

Hasonlónak örül

Sztárban sztár

Interaktív

Mostanság, amikor a politikai hirdetések híradóként bedíszletezve jutnak a tévénéző elé, s amikor pár csatorna körüli ija-fia és egyéb kebelbeli versengését rendszerint tehetségkutató gyanánt szokás sugározni, önazonos tévéműsort készíteni már-már tiszteletre méltó, mi több, hálás vállalkozás.

Jórészt ez lehet a TV2 meglepően sikeres péntek esti show-sorozatának titka is: ez ugyanis az a krumplileves, amely tényleg krumplileves. Sztárok (azaz ómagyarul: többé vagy kevésbé ismert médiaszereplők) hétről hétre elváltoztatják a külsejüket, s megpróbálkoznak egy-egy hazai vagy külföldi énekest megidézni fazonban és hangban, a közönség pedig kedvére kacaghatja vagy ámulhatja produkcióikat. Férfi alakít nőt, nő férfit, vadidegen stílusokba át-átkényszerülve, s egyáltalán: némiképp kimozdulva a bulvárszórakoztatás veszélytelen komfortzónájából. Az eredmény kétségkívül üdítő, s ha Friderikusz Sándor büszkén elsütött jelzőjét, a habkönnyűt túlzásnak érezhetjük is, egy órán át valóban könnyen telhet az idő a Sztárban sztárt nézdegélvén. Varga Viktor kedvére pojácáskodhat Zámbó Jimmy mezében, Szinetár Dóra frenetikus Nagy Ferónak bizonyul, Bereczki Zoltán újra tanúságát teheti Michael Jackson iránti hódolatának és Feke Pál henye csípőmozgású Komár-paródiája is a helyén van. S mivel az ilyen típusú műsorban a kínosan rossz szám is mulattatóan jó számnak tekintendő, hát a nagyközönség körében okvetlenül kedvező fogadtatásra talál az az osztályon aluli transzvesztitaprodukció is, amelynek állítólag nagyon tehetséges előadója (bizonyos Biga) szűk alsóban és topban vív reménytelen küzdelmet Geri Halliwell It's raining men-feldolgozásával. Igaz, e ponton kissé már valóban nehéz fenntartani a nívós szórakoztatás fikcióját, műsorkészítőnek és tévékritikusnak egyaránt.

Egy jó óra így is kijön a műsorból, s csak sajnálhatjuk, hogy a Sztárban sztár összességében bő kétórás. A lézer gemkapcsok ívását sejtető háttér előtt a magyar kereskedelmi televíziózás legszebb hagyományainak jegyében zajlik az időhúzás. Ennek egyik megbonthatatlan alappillére a zsűri, amely legyen bár itt mégoly arcba mászóan felesleges intézmény, azért kötelességtudóan felduzzasztja az SMS-küldésre szánt időt. Hajós András és Lakatos Márk szórakoztató és/vagy érvényes meglátásai mellett Liptai Claudia a túlspilázást és a dévajságot elegyíti, míg Majoros Péter a gonosz hálás-hálátlan szerepét vállalja fel, szembeötlő idegenséggel mozogva az elegancia és az úrias slágfertigség áhított regiszterében. Az ember biológiailag, kémiailag készül nagy sztárnak - fogalmaz az "utánozhatatlan" Friderikusszal csikorgóan évődő párt alkotó Majoros, ám az ő sokértelmű szavainál is figyelemreméltóbbá válik a túlságig nyújtott műsoridő révén a show néhány technikai gyöngéje. Mondjuk, a koreográfiák helyenkénti hozzávetőlegessége, s ami még érdekesebb és lényegbevágóbb egy dalos műsorban: az énekes teljesítmények meglepő ingadozása s összességében eléggé szerény színvonala. Még szerencse, hogy a versengők nem a jövő, hanem a jelen sztárjai, s így bennük immár nem is szükséges felfedeznünk az X-faktort.

TV2, november 15.

Figyelmébe ajánljuk