Paks II. valóban az évszázad beruházása?

  • narancs.hu
  • 2017. november 14.

Interaktív

Grafitember rajzokkal magyaráz.

Paks2 - az évszázad üzlete, de kinek? címmel szervez holnapra beszélgetést, szakmai vitát az Ökopolisz Alapítvány. Szerintük "a tét hazánk energetikai mintázata erre az évszázadra".

A szervezők úgy vélik, a "legkevesebb, amit az évszázad beruházása ügyében elvárhatunk a kormányzattól, az, hogy nyilvános szakmai egyeztetési folyamatot vállal a Paks2 projektről. Ennek során komolyan meg kell vizsgálni, hogy a beruházással kapcsolatos számítások milyen feltevéseken alapulnak és melyek a lehetséges alternatívák hazánk energiajövőjét illetően."

 

Ezért hívták meg a vitára Aszódi Attilát, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt, Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárt, miniszterhelyettest, Felsmann Balázs kutató főmunkatárst (Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont - REKK), Mártha Imre energetikai szakértőt, az MVM korábbi vezetőjét és Ungár Pétert, az LMP országos elnökségének tagját.

 

Emellett készítettek egy ötperces tájékoztatófilmet Paks II. bővítéséről, aminek érthetőségét a Napirajz képregények alkotóinak, Merényi "Grafitember" Dániel rajzai segítik.

Kell-e nekünk Paks II.? - tények és számok Merényi "Grafitember" Dani rajzaival

Paks II. - az évszázad üzlete, de kinek? A Paks II. projekt a kormányzati propaganda szerint a kivitelezés szakaszába érkezett, megtérülő beruházás és ezt az Európai Bizottság is megerősítette. A tények azonban nem a kormány oldalán állnak, az érvelés több ponton is téves.

Figyelmébe ajánljuk