Tévé

Maksa Zoltán köpönyege

AradiVarga Show
szerző
László Ferenc
publikálva
2018/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A pesti humor olyan, akár a turáni átok vagy a magyar sportnagyhatalom: olyan régóta emlegetjük az üres szófordulatot, hogy jó ideje már hiszünk is az általa leírt jelenség létezésében.

Egyszerűen megszoktuk, hogy valamiféle sajátosan fejlett humorú közegnek tekintsük boldogtalan fővárosunkat, dacolva a helyi mindennapok folytatólagos tapasztalatával. Mely tapasztalatok megszerzéséhez természetesen ki sem kell tenni a lábunkat az utcára, hanem elég, mondjuk, péntek esti főműsoridőben az ATV-re kapcsolni. Ott ugyanis legújabban a pesti kabaré (ismét egy kipusztíthatatlan fantazmagória!) hagyományát Sas József védőszárnyai alatt elsajátító két középkorú fiatalember, Aradi Tibor és Varga Ferenc József közös műsora a mintaszerű természettudományos levezetések kételyt nem hagyó bizonyosságával igazolja a fentebb emlegetett állandósult szókapcsolat megalapozatlanságát.

Persze hacsak nem azt a bizarr zárványt nevezzük a pesti humor igazi terrénumának, ahol az „Alstom – alszom” félrehallás, ez a hacseki emlékeket ébresztő izzadmány vélelmezett poén gyanánt juthat a közönség elé. Vagy ahol a „– Milyen a tanyád? – Tarlós” párbeszédrészlet a merészen kikacsintó politikai humor jelenlétét hivatott érzékeltetni a tévénézőkkel. No és persze az a nagy, bár dicstelen múltra visszatekintő helyi sajátosság is okvetlenül felemlítendő, amelynek szellemében mulatságosnak szokás tekinteni, ha egy burjánzó arcszőrzettel megáldott férfiú hosszú női parókát tesz a fejére és selypegve kezd beszélni.

Az utóbbi példa egyértelműen az Irigy Hónaljmirigy ihlető hatását illusztrálja, Sas József nevét az imént említettük már, a szándékoltan kínos szóvicceket pedig egyenesen Galla Miklós hangján tódítja Varga Ferenc József – szóval a páros igazán sokfelől merít serény működése során. Ám a legfontosabb tanítómester és példakép minden jel szerint mégiscsak Maksa Zoltán lehet Aradiék számára, hiszen a nyögvenyelősen poéntalan áltévéhíradó műfaja itthon éppúgy az ő nevéhez kötődik, akárcsak a nem létező tájszólásoknak az a szertelen parádéja, amellyel minden jel szerint hosszú évtizedeket lehet kihúzni a hazai pódiumokon. A múlt pénteki adásban a néhány suta történetkét és két verset is előadó, még itt is szerethető Csuja Imre mellett a másik vendég éppenséggel maga Maksa volt, akinek terjengős monológjával még a hosszan tűrő stúdióközönséget is sikerült elcsigáznia. „Életem legnagyobb története” – ezzel a sokat ígérő kijelentéssel indult útjára a sztori, s habár így Maksának sikerült a kelleténél feljebb srófolnia az elvárásokat, azért az egyszeri falusi bácsi öngyilkossági kísérletének taglalása alighanem a felvezető túllicitálás nélkül is éppily kiábrándító lett volna. (A slusszpoén: az öngyilkosjelölt nem a vonat elé, hanem a vonat mögé ugrott…)

Befejezésül aztán Aradi és Varga dalra fakadt, s ezzel a páros még egy izmos kabarétradíció előtt hódolt, felidézve Ayala és Brindisi, a Defekt- meg a Voga–Turnovszky-duó hajdani verítékszagú erőfeszítéseit. „Neked van nunid, igen, / ne mutasd meg, elhiszem” – legutoljára ez a sorpár csapott az arcunkba a Bad Boys Blue popslágerének (You’re a Woman) vicceskedő magyarításából. Jeléül annak, hogy elég lett volna az utolsó percre odakapcsolni az AradiVarga Show-ra, az is csakúgy reprezentatív és teljes képet kínált volna, akár a műsor egésze.

ATV, március 23.

szerző
László Ferenc
publikálva
2018/13. (03. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...