Heti mérleg az Echo Tv-ben

Megbékélt szív

  • Solymosi Bálint
  • 2013. február 16.

Interaktív

Vannak szkepticisták, akik ugyan hajlandók fölfedezni egy globális békeközlemény empirikus megalapozását a honi plutokrata média szinte minden programjában, például a Heti mérlegben, e kis hétvégi hibátlanban, ám nem hiszik az ő békéjüket. Miért lendül így előre a békejobb? - ezt kérdik. Az Echo Tv Heti mérlege a hét legfontosabb politikai és gazdasági eseményeinek elemzése Szentesi Zöldi László szerkesztésében, Kúl Bernadett konferálásával. Ahogy ez lenni szokott, néhány párt- és véleményvezér kijelentéseiről vitázó tévéműsorokról vitázó tévéműsorokkal telt az idő az elmúlt héten is, amelyet sikeresnek elkönyvelni egyedül a mostani kormányunk tudhat, és hétre hét, hónapra hónap laza könnyedséggel meg is teszi. Hazánk gazdaságának és politikájának sikeresként való elkönyvelésével nemzetünk lelki békéjét is elhozza egyúttal az ország elitista konzervatív vezetését szolgáló média. Ezek a szkeptikusok a teljes elhülyüléssel, illetve elhülyítéssel azonosítják e szívünkre apelláló békességnek állandó propagálását. Ebből a belső békéből kitekintve természetszerűen minden agresszív támadásnak tűnik; mocskosság és gyűlöletkampány veszi körül hazánkat és kormányunkat. Ami a magyar nemzeten kívül van, nem szeretetteljes és aranyszívű, mint a derék magyar kormány, illetve a rendes magyar ember, azaz a volt és leendő "magyar lelkületű" választó.

A stúdió vécé- és műtőzöld háttérfalának vízszintes sávjában kékítő oldódik afféle rejtett dimenzióként, előtte Kúl Bernadett ül, blézerének hajtókáján rózsaszín virágdísz, kezében a műsorterv, hangjában az érintetlenségig tárgyilagos felkészültség. A műsor ismertetése után az imént vázolt szellemiségnek megfelelően mindjárt a megbocsátással kezd, mármint hogy az MSZP kért bocsánatot a külhoniaktól a friss nemzetpolitikai programjuk kezdeteként. Az egyszerű információ, hogy erről és ennek előzményéről Szili Katalint kérdezik, aki a Szociális Unió Párt elnöke, országgyűlési képviselő, már "szíves közlésnek" minősül; ő nyilatkozik tehát az MSZP ősbűnéről, mely szerint annak idején a külhoniak kettős állampolgársága ellen kampányolt. Annyit Kúl előre megjegyez, a helyzet nem túl biztató, hazaárulónak nevezték Mesterházy Attilát. Mert hát azért mindent nem lehet. Szili Katalinnak különvéleménye volt akkor a szocialista párton belül, ezért van itt a helye, és ha már e spirituális erőkkel rendelkező stúdióban van, akkor elmondja, az MSZP belső megtisztulása szükségszerű, és hogy a nemzeti együvé tartozás szentségét nem lehet kitenni pártpolitikai érdeknek, haszonszerzésnek, hiszen ezzel a nemzeti kohézió erejét tennénk tönkre, és exportálnánk a gyűlöletstruktúrát az érzékeny külhoniaknak. Gyurcsánnyal és sajátságos történelemfelfogásával (Trianon) dettó ez van, ez is a baloldal gyűlöletstruktúrájának jellegzetessége. Békekövet lett hát Szili Katalin, mint ahogy Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke is az. Ő és az új agrárkamarai törvény gyakorlata majd a magyar agráriumnak teremti meg a békét, aztán a gyümölcsöző kiteljesedést. Eszerint a termelő megfogja a felvásárló kezét, az a feldolgozóét, az a szállítóét és így tovább, aztán legényest táncolnak, már ha mindenki befizette a tagdíjat. Azt várja tudniillik, hogy így háromszázezerre nő a tagok létszáma az Agrárkamarában, mely így áldásosan fejtheti ki köztestületi tevékenységét, mint például Ausztriában. Miért ne hinnénk? Végül is hozzáállás kérdése minden, szívügy kell, hogy legyen a magyar mezőgazdaság, ahogy a magyar kultúra is, "oda kell tennie magát az embernek". Ilyen a magyar kultúra békét hozó nagyasszonya, Jókai Anna, aki nem rest enmagát felmutatni a felvidéki magyaroknak mint a magyar nyelv megőrzőjét, és ki ad annak ápoltságára, akárha magára. Az emberek szomjazzák az értelmes, mondja, beszédet. A legnagyobb gond most az eldurvult, kusza, rosszindulatú beszéd, mindazonáltal a komáromi estjén kézzelfogható volt a szeretet, és ő segíteni akarja és színesíteni a megfáradt embert, megértetni vele, hogy van más is... Ám az erős nemzet és az erős kultúra befogadóvá tesz. Nagy a mi szívünk, akárki meglássa, ha rólunk van szó.

Végül, afféle összekacsintásként, arról esik szó, hogy az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a Konzervatív Párt vezére, David Cameron majdan szeretné újratárgyalni a britek EU-tagságának feltételeit, illetve a kilépésükről népszavazást írna ki. A friss felmérések szerint fifti-fifti a kilépést és a maradást támogatók aránya, talán csak nem minket követnek? Ennek az elképzelésnek is a mi csüggedetlen magyar szívünk a növényháza, amelyből kisarjad és kivirágzik a magyar kultúra, amely elhozza a békét. Ez az a szív, amely megnyaraltatja a közmunkásokat.

Echo Tv, január 26.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.