Megbírságolta a közrádiót az NMHH egy tibeti mese miatt

Interaktív

A Kéklótusz apáca kalandjai túl sok "halált és erőszakot tartalmazott".

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményben jelezte, hogy a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet "annyi halált és erőszakot tartalmazott", hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül .

A médiatanács emiatt 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki.

Büntetést nem, de figyelmeztetést kapott a Hír TV, mert márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését.

A figyelmezetetést nem úszta meg az FM 103.9 - A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója sem, ők azt a hibát követték el, hogy a vizsgált hét napból ötben a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokben nem teljesítették napi négy-négy alkalommal a budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeiket.

A hatóság mindemellett kihirdette, hogy a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk