Tévé

Vígan él a favágó

Helló, meló!

Interaktív

Itt minálunk munkaalapú társadalom épül, ezt ma már akár onnan is tudhatjuk, hogy a szakmáknak show-juk van a közszolgálati tévében.

Vasárnap este az M2-n egy kedvessé modulált hang bejelenti, hogy mára már nincs több mese, s rögvest kezdődik is az uniós pénzekből összehozott „pályaorientációs” műsor. „A mai nap is öt szakmát fogunk megismerni” – halljuk az Animal Cannibals építőmunkásoknak öltöztetett szövegládáitól, s mi persze máris tudjuk, miről van szó, jóllehet ez a legelső adás. A műsorformátum csupán nagyjából lett végiggondolva, de érezhetően minden rém fiatalosnak van szánva. Az utóbbi már onnan is látszik, hogy sztárvendégnek nem Korda György meg Aradszky László van meginvitálva, hanem Mc Columbo, Deniz, a rapper vagy Radics Gigi. Nekik kell kiválasztaniuk egy-egy jelentkezőt az ifjúsági stúdióközönség soraiból, azután velük közösen elmenni egy napra, s kitanulni egy-egy szakma fortélyait, míg végül a megszerzett tudással mind visszatérnek a stúdióba, ahol ezalatt nyilván szabadfoglalkozással töltötték idejüket a rájuk várakozó műsorkészítők és bértapsolók.

A bértapsolói mesterségről nem, de a többi szakmáról a rapnek is van szava: ismertetés gyanánt színre, pontosabban raklapra lép egy rapper (leginkább Hawaii Peti), hogy séróból lökjön némi kis méltató rizsát a hidegburkolás, a bábkészítés vagy a dekoratőri szakma szépségeiről. A visszatérő jelenet bizarrsága leginkább talán a Szexuális Zaklatás Panda megjelenéséhez fogható, persze azzal a számottevő különbséggel, hogy ez itt most nem vicc: íme, előttünk áll az oktató célzatú, pályaorientációs rappelés. Ehhez képest nyilván csupáncsak szolid mulatságot jelenthet, hogy láthatjuk felvételről meg persze a stúdióból is, amint Radics Gigi elhelyez egy „vagány, dögös” esküvői asztaldíszt vagy Kovács „Kokó” István („az orrok és állak átépítőmérnöke”) elmerül a fugázás rejtelmeiben. Még szerencse, hogy vannak érdekesebb és fotogénebb szakmák, mint például a légtornászat, mely tisztes mesterségnek nyilván jól jön végre egy ilyen bemutatkozási alkalom. És még nagyobb szerencse, hogy vannak értelmes, szavakész és hamvas fiatalok, akik ugyan váltig mellékalakok gyanánt, de azért csak feltűnhetnek a „sztárvendégek” oldalán.

A pályaválasztás rettentően fontos dolog, ez nem is lehet kérdés. Ha az ember vesztére rosszul dönt, végül még egy show forgatókönyvírója, szerkesztője vagy producere válik belőle, festenivalóan közegidegen ötletekkel. Mondjuk, azzal, hogy a stúdióközönség telefonos szavazás útján válassza ki a győztes szakmát: már a legelső adásban is minden szószaporító részletezés, felesleges magyarázat nélkül, két másodperc, és már meg is van az összesítés. Egyenlő pályák, egyenlő esélyek: toronymagasan győz a légtornászat. Bizony-bizony, ilyen célratörően praktikus ötletekkel parlamenti házelnöknek kellett volna menni, s persze az Országos Választási Bizottság is egyre várja a tehetséges jelentkezőket.

M2, szeptember 21.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.