Tévé

Vitatott

Sajtóklub
szerző
László Ferenc
publikálva
2017/4. (01. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„Sajtótörténeti pillanat” – ekként hirdette és ünnepelte az Echo Tv, hogy másfél évtizednyi szünetet követően újra összeállt a nagy csapat, a Sajtóklub válogatott társasága, és mint egy sereg más szertelen túlzás, úgy e tódítás mélyén is rejlik valamiféle valóságalap.

Merthogy az őseredeti műsor indulása – még a Magyar ATV-n – tényleg sajtótörténeti pillanat volt: Bayerék teli szájas vonalassága és főleg otrombasága új színt és új szintet jelentett az ezredforduló televíziózásában. (Ez még akkor is az ő merőben kétes érdemük, ha műsoruk pandanját, vagyis Avar János, Bolgár György és a többiek rendszeresített eszmecseréjét ugyancsak szívesen elfelejtenénk e korszakból.) Ehhez képest a Sajtóklub újraindulása persze már semminő újdonságot nem ígérhet, hiszen a résztvevők manírjait és körkörös gondolatmeneteit már rég (és jószerint pártállástól függetlenül) unásig ismerheti minden egyes néző. Mi több, még Huth Gergely szereplése sem jelenthet meglepetést ebben a körben, pedig ő relatíve új fiú, aki a hajdani Sajtóklub indulásakor talán még csak napközis lehetett – igaz, ez a pesti srác mintha még ma is e szerepben repetázna.

Mindezzel együtt az újraindulást követő második adás mégis szolgált pár figyelemre méltó érdekességgel. Elsősorban azzal a frappírozó mozzanattal, hogy a Bayer által elővezetett Trump-eufóriát éppen a társaság legmélyebb gondolkodója, Bencsik András próbálta meg némi kis aggodalommal átszínezni. Trump „nyomasztóan őszinte” nyilatkozatai, vagyis az Európát lenéző és többek közt a NATO-t is idejétmúltnak ítélő szavai ezek szerint tehát mégsem föltétlenül a magyar jobboldal fülébe belemuzsikált kívánsághangverseny számai lennének. Ezen akár érdemes is lenne gondolkodni egy kicsikét, persze annál azért termékenyebb módon, mint ahogy azt a Piłsudski marsall egykori közép-európai terveit nyomatékosan ajánlgató Bayer tette.

A műsor másik érdekességének a mániás aránytévesztés új szintje bizonyult. Lovas István ugyanis sorra vett ötöt Udo Ulfkotte, vagy­is a megvásárolt sajtót és a „menekültipart” kipellengérező publicista halálhíréről hírt adó német sajtóbeszámolók címei közül: és kérem szépen, mindegyikben ott szerepelt a „vitatott” jelző! „A nemzetiszocializmus alatt színesebb volt a német sajtó” – hangzott rögvest a kissé sommásnak tetsző ítélet, s persze Bencsik Andrásék szája hamar rájárt az elvtársazásra ebben a tárgyban is: „egyeztetik az álláspontjukat a német elvtársak”. Még szerencse, hogy a megyei lapoknak adott miniszterelnöki egyeninterjú témáját éppen csak futólag érintették ebben az adásban!

A kötelező gyakorlatok egyéb­iránt rendben lezajlottak: volt sorosozás szépen („miért hamisítjátok meg a Soros keresztnevét? …nézzétek meg az útlevelét”), egy kis libsizés úgyszintén akadt, de Izrael is megkapta a maga obligát kitérőit, és persze megállapíttatott az is, hogy a kismacskákkal és Gyurcsánnyal édel­gő Vona Gábor árt a Jobbiknak. A megszokás által legitimált otrombaság közepette szinte már csak Bayer Zsolt selypítése tűnt változatlanul kriminálisnak, merthogy ilyen krónikus beszédhibával amúgy legfeljebb gyermekműsorokban lehetne szerepelni. Igaz, ott Bayer kedves fordulatai egyelőre még szokatlanul vennék ki magukat.

Echo Tv, január 16.

szerző
László Ferenc
publikálva
2017/4. (01. 26.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Echo tévé
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2017. február 12., 19:29
  Manapság már a nosztalgia se a régi, de a Sajtóklub semmit se vesztett a hamvasságából a hosszú évek alatt.
 2. 4
  Világos
  2017. február 12., 12:11
  Aki ezeket nézi azoknak jó szórakozást.
  Bencsiknek volt dobtárosa a "Hűség" benne maradt.
 3. 3
  szegedi789
  2017. február 12., 01:14
  Na de hol marad a "klasszikus" ? Vagy egyszerűen a "krézi srác" ? Egy bayerzs. egy ilyen cikk után elvörösödött fejjel beszélt volna egyenesen bele a kamerába, nemis csak beszélt volna, hanem minimum emelt hangon, fenyegetően selypegett volna,mintha kamerán keresztül bárkit is tökön lehetne rúgni/selypegni ... De bayerzs.-t ez sohasem izgatta, az ún. "valóság" balliberális műfaj, ahol uncsi alibi dokumentumfilmeket szállítanak be a királyi televíziónak, vagy maníros, fröcsögő publicisztikákat ír az ember fia, persze megfelelő számlaszámmal... ; fegyelmezze helyette magát a sok kis libsi kritikus ... Haj, kérem, azok voltak a "daliás idők", még a Simicska kölcsöne és állami kereszt előtt ... Amikor Szabó Dezső nagycsoportos hülye kisöccse az esti fürdés előtt még alaposan lefejelte a kábeltévét, és még nem nagyon látszódott ki, mennyire kifizetődik kocsmapultosat játszani ...
 4. 2
  tiszapolgári
  2017. február 11., szombat 23:47
  Mint a legtöbbünket, Bayer Zsoltot is különböző LEGO-darabkákból rakta össze a Teremtő. Nagy, melák ember, busa fejjel, leragadó szemhéjakkal, beszéd közben nagyokat sóhajt, hogy kellő súlya legyen a mondandójának, amit selypegve ad elő, mintha Feleki Kamillt parodizálná.
 5. 1
  rworse
  2017. február 11., szombat 22:50
  Jaj, a héten véletlenül bele is akadtam a műsorba, és rá is ragadtam vagy három percre. Aztán rögtön CASCO-t akartam kötni.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...