Fagyosszentek rövidnadrágban – Időjárás a héten

Péntekig voltaképpen kellemes, habár izgalmasan változatos májusi napoknak nézünk elébe. Onnantól valami hidegebb érkezik, és ez még nem a koktél!

A hétvégén előrejelzésünknek megfelelően megtapasztalt, pár fokos lehűlést és csupán regionálisan (főképpen a zivataros keleten) jelentős csapadékot és élénk szelet okozó fronttevékenység nyomai nem múlnak el hirtelen. Hétfőn például még hűvösebb idő lesz, pláne a sokévi átlaghoz képest, és a keddre virradó éjszaka is tulajdonképpen módfelett didergős lesz. (A fagyponttól azért mindenhol messze leszünk).

Ekkor azonban következik a szerepéből kiesett három fagyosszent: a térségünket elfoglaló magas légnyomású övezet támogatásával Pongrác, Szervác és Bonifác (kedd, szerda, csütörtök) ugyanis minden szempontból tipikus (értsd: változatos) májusi időt varázsolnak nekünk. Kellemes hőmérsékletű, de nem túl meleg nappalokkal, néha napsütéssel (erre tejszínhabként rengeteg, nem is mindig szende gomolyfelhővel), a fagyveszélyt nyomaiban sem tartalmazó, enyhet adó májusi éjszakákkal. S ha még nem mondtuk volna: szerdán (amikor egy gyenge frontrendszer némileg szakadozott felhőzete is áthalad rajtunk), s pláne csütörtökre virradóan már kifejezetten labilis, nedves levegő lesz felettünk, ami kedvez a záporok, sőt a zivatarok (akár szervezett formájú) kialakulásának – és ugye, a májusi eső aranyat ér (már ha nem jön vele a jég is).

Persze az is lehet, hogy mindez csupán csel volt: péntek reggelre ugyanis befut egy újabb, ezúttal mediterrán genezisű ciklonrendszer, s az ország jelentős részén egyszeriben vagy egy hónappal forgatja vissza az idő kerekét. Mondjuk az is igaz, hogy a változatos (csapadékos és szeles) időt okozó időjárási rendszer egy napig fog rostokolni felettünk, s hőmérsékleti szempontból szó szerint kettévágja az országot: pénteken az ország északkeleti sarkában (ahová talán nem is jutnak el az esőfelhők) még kitart a májusi langymeleg, míg máshol a március és az április között választhatunk. Arról már nem is szólnánk, hogy pont a mediciklonok viselkedésében annyi a bizonytalanság, hogy további meglepetés sem kizárt.

Szombaton megnyugszik s kicsit melegszik is az idő, ám a csaknem kora nyári idő napokig csupán emlék lesz. A hét utolsó napján remek májusi körülményeket kapunk ajándékba - a jövő hétre pedig, természetesen nagyobb bizonytalanság mellett, egy alaposabb felmelegedés is kinézhet.

Péntek: markáns hidegfront

Hétfő: Változóan felhős időben délutánra 16, 19 fokig melegszik az idő. Még mindig többfelé (pláne keleten, még délelőtt!) erős északkeleti, illetve északnyugati szél fog fújni (késő délutántól határozottan mérséklődik), de eső, zápor csak elvétve, a keleti határnál várható. Éjszaka, immár gyenge légmozgás mellett erőteljesebben lehűl a levegő: mindössze 6, 10 fok várható.

Kedd: Sok napsütés, kevés felhő, csapadék pedig egyáltalán nem várható. Délután már többnyire 20 fok feletti (19, 23 fok közötti) maximumokra számíthatunk. A Dunántúlon fújhat élénkebb déli szél. A hajnal már nem lesz annyira hűvös: 11, 14 fokos minimumokkal érkezik; Észak-Dunántúlon lesz a legenyhébb a reggel. Hajnalban már elszórtan lehetnek záporok.

Szerda: Többfelé, így a főváros környékén is valószínűleg záporos, felhős időre ébredünk: napközben egy frontzónához tartozó zápor-zivatar rendszer halad végig az ország északkeleti részén, késő délelőttre-délre azért az ország nagyobb részében kiderül. Ennek köszönhetően melegszik az idő, nyugaton, a középső és a déli országrészben zömmel napos, néha erősebben gomolyfelhős időben 23, 28 fok lesz a maximum – késő délután, kora este főleg a Nyugat-Dunántúlon intenzívebb zivatarokból hullhat csapadék (néha bizony jég is). Élénk, a Dunántúlon és a középső országrészben erősebb szél fog fújni, többnyire északnyugati irányból. Éjszaka zömmel 9, 14 fokos lesz a legalacsonyabb hőmérséklet is: mind többfelé várható zápor, zivatar: egy szervezett zivatarrendszer még éjfél előtt elérheti a főváros környékét is.

Csütörtök: Sok felhő lesz felettünk, kiterjedten várhatók záporok, zivatarok - de főleg még a nap első felében: délutánra, amikor már kevesebb helyen várható csapadék, s a nap is többfelé előbújhat, zömmel 18, 24 fokig melegszik az idő (délen illetve a Dunántúlon lesz a melegebb). Élénk, néha erősebb északnyugati szél fog fújni. Késő este még északkeleten fordulhatnak elő kisebb záporok, majd átmenetileg ott is mindenhol eláll. Gyenge szélben zömmel 10, 16 fokos minimumok várhatók – de északkeleten ennél több fokkal hűvösebb is lehet. Hajnalban délnyugatról újabb esőt, záporokat hozó felhőrendszer érkezik, s mind többfelé felhős, csapadékos lesz a reggel.

Péntek: Egy több középpontú mediterrán ciklon hatására az északkeleti megyék kivételével sokfelé, napközben elsősorban a Dunántúlon és Duna-Tisza-közének déli részén esni fog - de például a fővárost csupán kora este éri el egy nagyobb csapadéktömb (kisebb eső addig sem kizárt). A Dunántúlon és délen élénk északkeleti szél fog fújni. Délután az esős nyugati és déli területeken többnyire 14, 16, a főváros környékén, valamint keleten, északkeleten (ahová talán még késő este sem ér el az esőt hozó frontfelhőzet) még 17, 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk. Éjszaka délen mérsékelten, északon csak gyengén  szeles idő lesz, további esőkkel, záporokkal, ritkán zivatarokkal: ezek reggelig főleg az ország déli részére koncentrálódnak. Reggelig többnyire 8, 13 fokig süllyed a hőmérséklet.

Szombat: Kissé javul az idő, főképpen északon több lesz a napsütés is - de késő délutánig délen még felhős, csapadékos idő lesz. A délután második felében 18, 23 fokos csúcsértékeket mérhetünk (az esős, felhős délen lesz hűvösebb!), keleten és délen élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka 9, 15 fokig csökkenhet a hőmérséklet – mérsékelt északnyugati szélben.

Vasárnap: Gyengén felhős, zömmel napos időben délután a 19, 24 fokot is elérhetjük (sőt, az Észak-Alföldön ennél több is lehet), futó záporokra is csak ritkán (főleg délen és északkeleten) kell számítani. Élénk, néha erősebb északnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk