Folytassa, október! – Időjárás a héten

Október eleje sem sok jóval kecsegtet: a rövid napos, melegedő időszakok után rendre borongós, esős, hűvös a folytatás.

Az átlagosnál hűvösebb szeptemberi hetek, a hideg (hétvégén helyenként már fagyos!) éjszakák után sokakban él a remény, hogy talán az október kárpótolja azokat, akik a langymeleg őszi napok hiánya miatt szomorkodnak. Nos, ez a hét is csak részlegesen teljesíti az elvárásokat: néha tényleg meglódul a felmelegedés, de kedden és csütörtökön is inkább a déli (utóbbi napon még a nyugati) országrészben élők élvezhetik a 20-21 fokos meleget, a visszafogott vénasszonyok nyarát. Ráadásul mindkét esetben egy-egy közelgő ciklon frontrendszere előtt gyorsul a melegebb levegő beáramlása, s ezt követően rendre esős lesz folytatás is – habár a következő napokban összességében nem várható sok csapadék. Ezzel szemben élénkebb lesz a légmozgás, mint a múlt héten, ami kevésbé kedvez a ködképződésnek. A péntekre virradóan befutó, leginkább a délnyugati régiót áztató mediterrán ciklon hátoldalán most úgy tűnik, hogy több fokkal hűvösebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, s a hét utolsó három napján még a sokévi átlagtól is elmaradhat a felmelegedés. Ezzel együtt a zömmel száraz, csapadékmentes, sőt napos szombat tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy a szabadban kirándulva élvezhessük a természet mind élénkebb színű őszi öltözékét (vasárnap azért már több lesz a felhő és némi csepergéssel is számolni kell).

A változatos időjárásnak köszönhetően végleg lecseng majd az idén különösen kellemetlen parlagfűszezon is, s a múlt héten (főleg a főváros környékén) még közepes, néha magas pollenkoncentráció mindenhol lecsökken majd, s a zsebkendőre is inkább a szokásos őszi vírusok miatt lesz szükségünk.

false

Már kedden is eshet

Hétfő: Gyengén felhős, inkább derengően napos időben napközben 16, 20 fokig melegszik az idő. Az északnyugati és részben a középső országrészben is megélénkülhet a délkeleti szél. Éjjel kezdetben nem várható csapadék, habár kora reggelig északnyugaton fokozatosan beborul, itt helyenként esni is fog. Talán az Észak-Dunántúlon fújhat még élénkebb délkeleti szél. Reggelre 5, 11 fokig hűlünk.

Kedd: A nap első felében délen zömmel napos, ám északon és nyugaton már felhősebb, pláne délután többfelé esős időben 14 és 22 fok közötti csúcsértékek várhatók: északon lesz a hűvösebb, a naposabb, s kora estig az esőtől is megkímélt délen a határozottan melegebb (a főváros környékén is meglesz a 18 fok). Napközben többnyire élénk déli-délnyugati szél fog fújni – északnyugaton is csak délután vált irányt a légmozgás. Estére keleten és délen is beborul, éjszaka is sok felhő lesz felettünk, kezdetben még kiterjedten fog esni, majd éjfél után nyugat-északnyugat felől fokozatosan eláll az eső. Főleg az éjszaka első felében élénk északnyugati szél fog fújni. Kora reggelig 6, 12 fokig csökken a hőmérséklet – ekkorra mindenhol szűnik a csapadék.

Szerda: Zömmel napos, közepesen (legfeljebb északkeleten erősebben) gomolyfelhős időben délután zömmel 15, 19 fokos maximumokat mérhetünk, csapadékra nem nagyon kell számítanunk. Főleg a az ország északi felén fújhat kissé élénkebb nyugati (délután már egyre inkább délnyugati) szél. Éjszaka is kevés felhő lesz felettünk, északon, északkeleten kissé élénk marad a légmozgás, délen a gyengülő szélben többfelé képződik köd. Reggelig 7, 11 fokig hűlünk.

Csütörtök: Kezdetben csupán gyengén felhős, délen többnyire még délután is napos időben 15, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet (főleg délen és nyugaton léphetjük túl a 20 fokot). Napközben az ott megnövekvő felhőzetből főleg északon és északkeleten alakulhat ki kisebb eső. Mindenhol élénk, északkeleten és délnyugaton kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Éjszakára észak felől megnövekszik a felhőzet, itt késő estétől helyenként már esni fog. ezzel együtt irányt vált a szél is: északon erős, de délen is élénk, egyre inkább északnyugati irányú szél fog fújni. A felhős, szeles időben reggelig  8, 12 fokig hűl a levegő (de délkeleten majd csak délelőtt állnak be a napi minimumok). Ekkor már főleg nyugaton és délen fog esni.

false

Péntek: Erősen felhős, főleg nyugaton és a Dél-Alföldön időszakonként esős időben napközben is csak 10, 15 fokra számíthatunk (Baranyában lesz a leghűvösebb). Észak-Dunántúlon és a középső országrészben élénkebb északnyugati szél fog fújni. Éjszakára csökken a felhőzet, az északnyugati és a középső országrészben még mindig élénk északnyugati szél dacára alaposan le is hűl az idő, egészen 3, 9 fokig.

Szombat: Változóan felhős, időszakonként napos idő lesz, délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb nyugaton és északkeleten alakulhat ki futó zápor, ám jelentősebb mennyiségű csapadék e napon nem várható. Délután is mindössze 13, 16 fokra számíthatunk – a Dunántúlon délelőtt még erős, délután is élénk, ám keleten többnyire csak mérsékelt északi, északnyugati szél fog fújni (a főváros környékén is élénk légmozgást tapasztalhatunk). Éjszaka már sehol sem várható eső, s az ország nagyobb részén kiderül az ég is. Kora reggelig egészen 3, 8 fokig hűlünk, a gyengülő szélben többfelé képződik köd.

Vasárnap: Többnyire felhős, délelőtt még többfelé esős időben délután is csak 12, 17 fokos maximumok várhatók - délen azért már egy kicsit jobban melegszik, nyugaton és északon marad a hűvösebb idő. Főleg a középső és a keleti országrészben élénk nyugati-északnyugati szél fog fújni. Késő estétől ismét vastagabb felhőzet érkezik észak felől, éjszaka elsősorban északkeleten és részben a Nyugat-Dunántúlon számíthatunk némi gyenge intenzitású esőre, szemetelésre. Kissé még élénken fújhat az északnyugati szél. Hajnalra 5, 10 fokig csökken a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk