Kellemes késő ősz – Időjárás a héten

A szokásosnál némileg melegebb és kezdetben többnyire napos időnk lesz. Hétvégéig tisztes távolban marad a tél.

Az elmúlt hetek kifejezetten változékony időjárását jó időre magunk mögött tudhatjuk: a Kárpát-medence erre a hétre terjedelmes anticiklon uralma alá kerül, s ennek áramlási rendszerében még napokon át viszonylag meleg levegő érkezik délkelet felől, és ez napközben kellemes hőmérsékleteket biztosít, éjjelente pedig jó időre megóv a fagytól. Külön kell szólnunk ugyanakkor az ország északkeleti negyedéről, idővel harmadáról: itt kevésbé érvényesül majd a langyos szél enyhítő hatása, a hajnalra, reggelre képződő ködfelhők napközben is megmaradhatnak, ami visszatartja a hőmérséklet emelkedését, ráadásul ezen a fertályon ismét visszatérhetnek a talaj menti fagyok.

Míg a hét első felében a napsütésé lesz a főszerep, s igazán szép késő őszi napokat élhetünk meg, a hét közepétől mind többfelé maradnak meg a makacsul terjengő ködmezők – a szürkeségbe burkolózó tájakon márpedig a hőmérsékletek sem érik el a légköri helyzetből következő értékeket. A köddel együtt jár majd a ködszitálás is, ugyanakkor hagyományos, esőszerű csapadék péntekig nem igazán várható. Ezen a napon napközben északon már számolhatunk esőkkel. Szombaton még inkább a makacs ködmezők zavarják a napsütést, de vasárnapra virradóan nedvesebb levegő érkezik és aznap már borongós idő lesz, többfelé esni is fog (napközben még inkább eső), ám jelentős, nagy mennyiségű csapadékra, pláne országos léptékben, ne számítsunk. Vasárnap estétől, ahogy érkezik északról a hideg levegő, északkeleten és nyugaton az eső átválthat havazásba!.

A hét második felére - már péntektől! - megszűnik a szinte egész hétre jellemző erős regionális megosztottság is, s nyugaton is visszaesnek a csúcshőmérsékletek, de még vasárnap sem lesz hűvös. Péntektől pár napig sehol várható említést érdemlő légmozgás – majd csak vasárnap napközben támad fel a szél, de ezzel már északnyugatról érkezik az addiginál jóval hidegebb levegő, ami a jövő hét első napjaira véget is vet az enyhe késő ősznek.

Őszi utószezon

Hétfő: Jórészt napos idő lesz, az ország nagy részén 10, 14 fokos maximumok várhatók, de a Nyugat-Dunántúlon 15, 16 fok is lehet délután. A Dunántúl nyugati és északi részén, valamint a Dél-Alföldön élénk, délnyugaton és a középső országrészben inkább mérsékelt délkeleti szél fog fújni. (Ugyanakkor hazánk északkeleti negyedén a levegő sem rezdül majd). Éjszaka csupán a szélcsendes északkeleten fagyhat, a keleti országrészben többfelé képződhet köd is – ehhez képest a szeles Nyugat-Dunántúlon nem lesz 8-9 foknál kevesebb (az ország nagy részén 2, 7 fok körüli minimumok várhatók).

Kedd: Az ország nagyobbik, nyugati kétharmadán várható némi napsütés (és ezzel többé-kevésbé élénk délkeleti szél), északkeleten makacsul ködös, borongós, szélcsendes idő lesz. Ennek megfelelően 10, 15 fokos maximumok várhatók – ismét nyugaton lesz a legmelegebb. Éjszaka az ország nagy részén –2, +4 fokos minimumokra számíthatunk (adalékként gyenge vagy jelentéktelen szélre) – keleten-északkeleten ismét többfelé fagyhat, s errefelé ismét többfelé képződik köd. Ezzel szemben az élénken szeles Nyugat-Dunántúlon nem lesz kevesebb 6, 8 foknál.

Szerda: Változóan, de északon és keleten többfelé már erősen felhős idő lesz, egészen pontosan a köd és az alacsony szintű rétegfelhőzet takarja majd az eget. Többnyire 6, 12 fokos maximumok várhatók – a nyugati és délnyugati régiókban azonban ismét mérhetünk 14, 15 fokot is. Megint a Dunántúl északi és nyugati részén fújhat élénkebb délkeleti szél, északkeleten viszont alig mozdul majd a levegő. Éjszaka csupán északnyugaton fújhat említést érdemlő szél, hajnalban többnyire –2, +3 fokos minimumok várhatók, keleten-északkeleten ismét többfelé fagyni fog, s már kiterjedtebben képződik köd. Inkább csak a Dunántúl nyugati részén lesz ennél melegebb, 5, 8 fok.

Csütörtök: Ahol felszakadozik az alacsony szintű rétegfelhőzet (vagy nem is képződött köd, mint a nyugati megyékben), ott derengő napsütésben 10, 16 fok is lehet, de a szürke hangulatú, ködös, hűvös vidékeken (immár az ország nagyobb részén) csupán 10 fok alatti, de északkeleten sokfelé csak 4-5 fok körüli/alatti maximumok várhatók. Továbbra is a Dunántúl északi és nyugati felén fújhat kissé élénkebb délkeleti-déli szél. Éjszaka szokás szerint keleten-északkeleten fog foltokban fagyni, s az ország nagyobbik felén mindössze –1, +4 fokos minimumok lesznek, és sokfelé képződik köd, de a Dunántúl délnyugati és nyugati részén 5, 7 foknál nem lesz kevesebb. Csupán északnyugaton marad érzékelhető (de itt is gyengülő) délkeleti irányú légmozgás, máshol hajnalban már nem várható említést érdemlő szél, ami szétfújhatná az egyre hízó ködmezőket.

Péntek: Kezdetben délen közepesen, északon erősen felhős idő lesz, többfelé még mindig makacs ködfoltokkal, északon már napközben is eshet. A délutáni maximumok 5 és 12 fok között szóródnak – már a Dunántúlon sem lesz melegebb 10-12 foknál. Többnyire csupán igen visszafogott légmozgást tapasztalunk. Éjszaka változóan felhős idő várható, s annak első felében elsősorban az északi országrészben fordulhat elő kisebb csapadék. Hajnalban  többnyire mérsékelt légmozgás mellett (de északkeleten átmenetileg megélénkülő északkeleti szélben) csupán -2 és +5 fok közötti minimumokra számíthatunk: északkeleten ismét fagyhat, máshol pár fokkal 0 felett maradunk. Megint csak többfelé képződik köd.

Szombat: Változóan, néhol ismét erősebben felhős idő lesz, napközben még nem fog esni, de köd többfelé megmaradhat, s abból szitálás kialakulhat. Délután 7 és 12 fok közötti maximumok várhatók, egész nap gyenge marad a légmozgás. Éjszaka sok felhő lesz felettünk, előbb a déli határ mentén, de hajnalban már az ország nagyobbik (nyugati és déli) felén eshet is - a magasabb hőmérsékletek miatt főleg eső. Éjszaka 1 és 7 fok közötti minimumokat mérhetünk, de ezek az értékek tipikusan még az éjszaka első felében jelentkeznek, hajnalban a megvastagodó felhőzet és feltámadó szél miatt többnyire már melegszik!. Kezdetben mindenhol gyenge marad a légmozgás (emiatt sokfelé is képződik köd), de reggelre az északi országrészben már megélénkülhet az északnyugati szél.

Vasárnap: Többnyire felhős (s a nap első felében sokfelé ködös) idő lesz, az északi határszél kivételével többfelé is esni fog, délután a hőmérsékleti maximumok még elérik az 5, 10 fokot. Az ország nagyobbik (északi, keleti és középső) részén élénkülhet meg az északnyugati szél, de délnyugaton például  mérsékelt marad a légmozgás. Éjszakára sem tűnnek el a felhők, keleten-északkeleten illetve a Dunántúlon elszórtan eshet is - a rohamosan csökkenő hőmérséklet miatt akár havazás, havas eső is előfordulhat. Hajnalra élénk északnyugati-északi szélben többnyire már csak –4, +2 fokos minimumok várhatók: északon és keleten kiterjedten fagyni fog.

Figyelmébe ajánljuk