Mikulás kis meleget hoz a puttonyában – Időjárás a héten

A hét eleji hideg után a hét közepétől pár napra megenyhül az idő. A hétvégére újabb lehűlést és sokfelé havat kaphatunk.
false

Idén a természet megkímél minket a szokásos unalmas, szürke decemberi időtől: a múlt hetihez hasonló alapos lehűlést rendre derekas felmelegedés követi. Ráadásul minden változást balkáni-mediterrán ciklonok hoznak el, amelyek – halmazállapotukat tekintve is – üdítően sokféle csapadékkal öntöznek minket! (Ennyi elég is volt a szarkazmusból: jól tudjuk, hogy ezek nagy részét utáljuk, pláne, ami a csúszásveszélyes ónos vagy a havas esőt illeti…) Hét elején még kitart a hideg, de nedves idő: hétfőn, majd keddre virradóan is többfelé havazhat, de a havas eső sem maradhat el! Kedden egy nyugalmas szürke nap után délutántól egy újabb csapadékzóna érkezik, amivel viszont enyhül a hideg, az éjszakai fagyok is visszaszorulnak, s például szerdán a felhők elvonulása után a nap is kisüthet, helyenként a 6-8 fokot is eléri a hőmérséklet. A maximumok tekintetében azonban alapos különbségek várhatók az országon belül. Az északkeleti régióban például rendre kevesebbet mérhetünk, ráadásul szerdán-csütörtökön többfelé maradnak napközben is makacs ködfoltok, köszönhetően a magasban érkező melegebb levegő által kialakított hőmérsékleti inverziónak, azaz a hidegpárnás helyzetnek. Ahol a gyenge szélben napközben sem oszlik a köd, ott alig emelkedik a hőmérséklet, míg mondjuk két faluval arrébb hét ágra süthet a nap, és akár 6-8 fokkal többet is mérhetnek. A hajnalok pedig – a szél erejétől függően – hol fagyosak lesznek (mint csütörtökre virradóan, a szinte szélcsendben), hol meg enyhébbek (mint a rá következő két szelesebb éjszakán).

Valószínűleg pénteken lesz a legmelegebb a héten, ekkor már sokfelé 10 fok feletti maximumokkal – de ezen a napon már egy újabb mediterrán ciklon érkezik, amelynek felhőzete hétvégén jelentős, változatos halmazállapotú csapadékot hullat magából, amerre jár. Eközben például péntek este még jelentős különbségek alakulnak ki a hamis tavaszt búcsúztató délkeleti és a zord tél visszatérésétől vacogó dunántúli régiók között. A mind hidegebb, közben nedves idő kitart a következő napon is, így szombaton mindenképpen, s talán egészen a már jócskán fagyos vasárnap hajnalig mindinkább havazással kell számolnunk. Vasárnap átmenetileg száraz, napos de kissé hideg időnk lesz, ám rövid szünet után már aznap estétől - korántsem meglepő módon - egy újabb ciklon érint minket, ezúttal is havazás, havas és sima esők, de átmenetileg talán ónos esők kíséretében. E légörvény nyomán megszűnnek a fagyok és jövő hét elejére alaposan melegszik az idő!

false

Hét közepére megenyhül!

Hétfő: Közepesen-erősebben felhős időben délután –1, +4 fokos maximumokra számíthatunk – a Dunántúlon, pláne annak nyugati felén lesz kevésbé hideg. Kissé élénk nyugati szél fog fújni (főleg északkeleten). Délelőtt még csak északnyugaton, később mind többfelé alakul ki kisebb-nagyobb, vegyes halmazállapotú csapadék – idővel azért zömmel hó. Éjszaka is még többfelé havazhat, közben –8, +1 fokig hűlünk, legfeljebb a nyugati, dunántúli régióban akadnak fagymentes területek. Közben a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben élénk északnyugati szél fog fújni.

Kedd: Napközben előbb nyugaton, majd a középső országrészben megvastagszik a felhőzet és ebből havazás, havas eső, és „sima” eső is hullhat. Előtte még, délelőtt a középső és a keleti országrészben kisüthet a nap is.  Délután 0, +5 fokot mérhetünk. Főleg a középső országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél. Este, majd éjszaka előbb a Dunántúlon és a déli országrészben, később északkeleten is havazhat, de havas eső és ónos eső is előfordulhat! Az ország nagyobb részén reggelig nem is fog fagyni, inkább csak 0, +2 fok körüli minimumok várhatók – azért délnyugaton és nyugaton hajnalban már igen, itt –3, –1 fok is lehet! Ám például keleten és északkeleten az éjszaka első felében néhol még –6, –1 fokig süllyednek a hőmérsékletek – igaz, hajnalra itt is enyhül a zord hideg. Közben főleg északon és a középső országrészben élénk északnyugati szél fog fújni – a szélcsendesebb vidékeken azonban többfelé képződik köd!

Szerda: Zömmel csak gyengén felhős idő lesz, többfelé kisüthet a nap is – már ahol feloszlanak a ködfoltok. Délután 2 és 7 fok közötti maximumok várhatók: nyugaton és délen különösen megenyhül az idő, de a ködös-párás északkeleten napközben is fagypont körüli értékek várhatók. Északon és keleten élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, hajnalra –6, 0 fokig hűlünk, a gyengülő légmozgás miatt többfelé képződhet köd is.

Csütörtök: Kevés felhő lesz az égen, így a ködfoltok lassú feloszlását követően többnyire kisüt a nap is (igaz, a korai naplemente miatt nem sokáig…). Napközben jelentős különbségek várhatók az országon belül, hiszen délután 1 és 8 fok közötti maximumok várhatók: délnyugaton és a Tiszántúlon (ahová a megélénkülő délnyugati széllel érkezik a mediterrán levegő) lesz viszonylag melegebb, a borongós-párás és szélcsendes északon-északkeleten marad fázósabb az idő – itt este kisebb havazás is kialakulhat. Éjszaka főleg délnyugaton és nyugaton kevésbé fog lehűlni a levegő – itt feltűnően enyhe lesz az éjszaka, köszönhetően az erős délnyugati szélnek (közben az Alföldön is megélénkül a déli szél). Hajnalra országosan –1, +5 fokig süllyed a hőmérő szála, s inkább csak a gyengébben szeles északon fog fagyni, de hajnalban már itt is melegszik.

Péntek: A nap első felében még mindenhol a napsütés dominálhat, ám kora délutánra északon és nyugaton beborul az ég, és itt már ekkor eleredhet az eső is: a csapadékzóna már a délután derekén eléri a fővárost is. Az ország zömén 7, 12 fokig melegszünk, de északkeleten helyenként csupán 5-6 fokot mérhetnek. A Kelet-Dunántúlon, a középső és déli országrészben is igen élénk délnyugati-déli szél fog fújni, de főleg délután az Alföldön is megélénkül a délies légmozgás (de ekkorra nyugaton és északon már sokat mérséklődik). Estétől már kiterjedten, sokfelé fog esni: előbb zömmel eső, később, ahogy hűl a levegő, havas eső és hó is érkezik – közben országosan –1, +5 fokig hűlünk. Keleten kezdetben még zömmel élénk déli-délnyugati szél fog fújni – ám éjszaka fokozatosan, mindenhol északnyugatira vált az iránya, s hajnaltól ismét nyugaton élénkül meg.

Szombat: Többnyire felhős idő lesz, az ország nagyobbik (keleti, déli és középső) felén még  eső, havas eső is hullhat, de mind többfelé egyértelműen havazni fog –  eközben napközben nyugat-északnyugat felől már szűnik a csapadék és az ország északnyugati negyedén (például a  főváros környékén) elvékonyodhat a felhőzet, s talán némi derengő napsütésben is lehet részünk. A napközbeni maximumok –1 és +5 fok között alakulnak (a Tiszántúlon lesz a legmelegebb - de itt még délelőtt állnak be a maximumok, déltől már itt is erőteljesen hűl a levegő!). A Dunántúlon és a Duna mentén, így a főváros környékén kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni - délután északkeleten is megerősödik az északi szél, de az Alföldön is megélénkül a légmozgás. Éjszaka is borult idő lesz, az ország keleti és részben déli felén esni fog: az alacsony hőmérsékleten zömmel hó, délkeleten havas eső. Kora reggelre már mindenhol megszűnik a havazás, de ezzel együtt jobban is lehűl: egészen -7, -2 fokig. Többnyire élénkebb-erősebb északnyugati szél fog fújni, ami hajnalig hordhatja a havat is (reggelre azért sokat mérséklődik a légmozgás).

Vasárnap: Gyengén felhős idő lesz, napközben több-kevesebb napsütéssel. A csúcshőmérsékletek azonban zömmel csak –1 és +4 fok között alakulnak: a Dunántúlon lesz a melegebb és itt estére sem hűl le a levegő. Délelőtt keleten még mérsékelt nyugati szél fog fújni, délután a Dunántúlon már élénk, északnyugaton erős déli szelet tapasztalunk (kora estére már keleten is a déli szél támad fel). Éjszakára sokfelé megnövekszik a felhőzet és elszórtan, inkább kisebb mennyiségben többfelé eshet is (legkevésbé nyugaton), a csapadék halmazállapota északkeleten egyértelműen hó, de eső, havas eső és ónos eső is előfordulhat. Közben mindenhol minimum megélénkül, de inkább megerősödik a délnyugati-déli szél. Az éjszakai minimumok -3 és +4 fok között alakulnak, de a mind a Dunántúlon (ahol a melegebbre számíthatunk), mind északkeleten (ahol a hidegebb lesz), még éjfél előtt állnak be.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk