Még néhány meleg nap – Időjárás a héten

A hét közepén papíron véget ér a nyár – de az időjárás erről nem vesz tudomást, s rövid kánikulával köszönt be a szeptember.

A vasárnap este nagy dérrel-dúrral (zivatarokkal, helyenként jégesővel) átvonult hidegfront nyomán e hét elején kissé mérsékeltebb felmelegedésben lesz részünk: egyelőre még nem tér vissza a múlt heti kánikula. A nappali hőmérsékletek a hét első három napján nagyjából az augusztus végén szokásos értékek körül alakulnak, ráadásul éjszakánként alaposan felfrissül a levegő. Csapadékra egyáltalán nem kell számítanunk: a tartós anticiklonális helyzet miatt hétvégéig egészen biztosan marad a száraz, zömmel napos idő, ami kétségtelenül jót tesz a szőlőnek (de sajnos a parlagfűnek is).

Hét közepétől határozott melegedés kezdődik! Csütörtökön (augusztus utolsó napján) többfelé lépik át a hőmérsékletek a 30 fokot, pénteken – szeptember, így papíron az ősz első napján – főleg az ország keleti felén rendes kánikulai hőmérsékletekkel (31-32 fokos maximumokkal) köszönti a természet a tanévnyitót, ami azért valahol haladó hagyomány is. A hétvége időjárása némileg bizonytalannak tűnik a friss prognózisokban is. Pénteken délután csak a Dunántúlra futnak be némi lehűlést hozó záporok és keleten még a szombat nagyobb részén is maradhat a nyárias, bár már nem igazán kánikulai meleg, de egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően némileg megnő a légköri labilitás, és főleg a nyugati országrészbe már jóval hűvösebb levegő érkezik. Hétvégére e frontrendszere mentén egy sekély ciklon képződik (nagyjából itt, felettünk, a Kárpát-medencében), mely szombaton és vasárnap is sokfelé okoz záporokat, zivatarokat. Eközben az északnyugat illetve északkelet felől némi szélerősödés kíséretében bezúduló hűvösebb levegő alaposan visszaveti a felmelegedést.

Ez persze még nem egyenértékű az ősz végleges győzelmével: habár a kánikula idén már aligha tér vissza, de biztosra vehetjük, hogy a nyár ennyivel még nem adja fel a harcot! Igaz, ebből a  szempontból kevésbé biztató, hogy a friss előrejelzési modellek a jövő hét nagyobb részére is az átlagosnál hűvösebb időt prognosztizálnak.

false

Kellemes napok, majd ismét kánikulai meleg

Hétfő: Napközben ugyan kissé megnövekszik a gomolyfelhőzet, de legfeljebb csak elszórtan (leginkább délnyugaton) alakulnak ki záporok zivatarok – többnyire azért a napsütés lesz jellemző. Délután 24–29 fok közötti maximumokra számíthatunk: legfeljebb már csak a Dél-Alföldön mérhetünk közel kánikulai hőmérsékleteket. Közben többfelé még élénk északnyugati, illetve északkeleti szél fog fújni. Éjszaka nem várható csapadék, kora reggelig (mérséklődő szélben) 12, 17 fokig hűl a levegő.

Kedd: Derült időben délutánra 24, 27 fokig melegszünk. Közben keleten kissé élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka sem várható csapadék, gyengül a légmozgás is. Reggelig 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Zömmel napos idő várható, felhő is alig lesz az égen, délután 25, 29 fokos maximumokra számíthatunk. Északnyugaton már a déli szél élénkül meg. Csillagfényes éjszakánk lesz, hajnalra 12, 16 fokig csökken a hőmérséklet, miközben alig mozdul a levegő  (a magasban zajló melegadvekció miatt egyes hegycsúcsokon ennél több is lehet a reggeli minimum).

Csütörtök: Napos, meleg időben erőteljesen emelkedik a hőmérséklet: egészen 27, 32 fokig. Érdekes, de ezen a napon talán a Nyugat-Dunántúlon lesz a legmelegebb, köszönhetően annak is, hogy itt, illetve a Kisalföldön fújhat élénkebben az ország más részein inkább mérsékelt déli szél. Éjszaka sem várható csapadék, kezdetben legfeljebb gyenge délkeleti szél fog fújni, ám kora hajnaltól a Dunántúlon már megélénkül az északnyugati szél, ami a hűvösebb levegő érkezését jelzi.  Kora reggelig 14, 20 fokig hűlünk: ismét csak a szeles Dunántúlon lesz a melegebb.

false

Péntek: Főleg a Dunántúlon már erősebben felhős, keleten zömmel még napos időben 26 és 33 fok közötti maximumok várhatók: most keleten-délkeleten várható kánikula, nyugatra már egy árnyalattal kevésbé meleg levegő érkezik (itt már délután is több fokot hűlhet az idő). Napközben nyugaton mérsékelt nyugati-északnyugati irányú légmozgást tapasztalunk, de estétől mind többfelé feltámad az északnyugati szél. Délutántól kezdve főleg a Dunántúl nyugati és déli részén (kora estétől a Balaton környékén is) már előfordulnak záporok, zivatarok. Estétől előbb a Dunántúlon fog esni, de hamarosan az északi-északkeleti országrészben, így a főváros környékén is erőteljesen megnövekszik a felhőzet, és itt is előfordulhat zápor, zivatar, miként a Dél-Alföldön is. Reggelig egészen 15, 21 fokig hűlünk (délkeleten, pl. Békésben néhol még trópusi éjszaka várható). Főleg nyugaton és a középső országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél.

Szombat: Az ország délnyugati felén, a Dél-Dunántúlon már a nap első felében erősen felhős, sokfelé záporos, zivataros idő lesz, délutántól országszerte is egyre többfelé fog esni, közben azért akadnak közben hosszabb-rövidebb napos periódusok is. A csúcshőmérsékletek igen széles skálán, 18 (nyugati határvidék)  és 29 fok között alakulnak: elsősorban keleten még kitart a meleg (aminek a délutáni zivatarok vetnek véget). E napon még Budapesten is kellemes, 25 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk, de a délután derekától már ide is megérkeznek a záporok. Sokfelé fújhat élénk északnyugati, de keleten kezdetben még délnyugati-nyugati szél. Este illetve éjszaka a középső, a déli és a keleti országrészben várható a legtöbb csapadék, de a nyugati határ mentén is eshet. Közben nyugaton és keleten is megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati illetve északkeleti szél, miközben pl. a főváros környékén mérsékelt marad a légmozgás. Reggelig 11, 16 fokig csökken a hőmérséklet (talán délkeleten hűl a legkevésbé).

Vasárnap: Napközben egy sekély ciklon mozog a környékünkön, ennek hatására délelőtt és kora délután inkább nyugaton és a középső országrészben, a nap második felében, késő délutántól a középső mellett már a keleti országrészben várható inkább zápor, zivatar. Még északkeleten-keleten süthet a legtöbbet a nap, késő délutánra pedig délnyugaton is felszakadozhat a felhőzet, de az országban többnyire erősen felhős idő várható. 16, 23 foknál délután sem mérnek többet, ezen belül a Tiszántúlon és az ország délkeleti sarkában lesz a legmelegebb. Főleg a Dunántúlon és északkeleten élénkül illetve erősödik meg az északi szél. Éjszaka a középső és a keleti országrészben még sokfelé esni fog. Már jobban le is hűl a levegő: kissé még szeles időben egészen 9, 14 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk