Január, február, itt a nyár!

Visszaoson a fagyos tél – Időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. dec. 12., 09:36
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A múlt hét végi felmelegedés röpke epizód marad: diadalmasan visszatér a zimankó, de a nagy havazásra még várni kell.

Múlt hét pénteken, egy álcázott hidegfront nyomán a felszín közelében kissé melegebb levegő érkezett – élveztük is hét végén az inkább késő őszies napsütést. Hétfőre virradóan megjött a párja, aminek köszönhetően ekkor még nem is fagyott, de a hét első (még viszonylag magas hőmérsékletű) napjának délutánján befutó harmadik hidegfront már visszahozza a sarkvidéki hideget.

Átmenetileg e front hétfő délután és este némi csapadékot is hoz magával, aminek halmazállapota időben és térben is változó lesz: ahogy naplemente után hűl a levegő, egyre több helyen biztosan havazásra, hózáporokra is számítanunk kell. Ahogy azonban a hideg száraz levegő bezúdul, kedd hajnalra a nedvesség utánpótlása is elapad.

Ezt követően a héten kevés változás várható: nappal sem lesznek túl magas hőmérsékletek: némely napokon (például kedden) napközben is kiterjedten fagyni fog, de máskor is csak éppen meghaladja a 0 fokot. Talán csak vasárnap, délnyugaton mérhetünk napközben akár 5 fokot is meghaladó hőmérsékleteket. Éjszakánként, mi több, a nap nagyobb részében (naplementétől másnap délelőttig) rendre cudarul fagyni fog. Ehhez jól jöhetne némi hó is, de egyelőre úgy tűnik, hogy csupán szerda estétől csütörtök hajnalig érkezik valamennyi, s még ennek mennyisége, eloszlása is bizonytalan. Sőt, szerdán napközben, amikor előbb a melegfront, majd a peremciklon okklúziós frontja is átvonul rajtunk, a csapadék halmazállapota is régióról régióra változik: a magasban zajló melegedés miatt bizony sokfelé eshet ónos eső, fagyott illetve havas eső is. A hét utolsó napjain pedig, némi fagyott ködszitálást, zúzmarát, a magas kémények által indukált ipari havat leszámítva már nem várható csapadék. A légmozgás viszont a hétfőhöz képest legyengül, és a héten már csak elvétve, egy-két régióban élénkül meg, ami egyrészt a ködhajlam növekedéséhez, helyenként festőien zúzmarás táj kialakulásához vezethet. A hétfői erős szélnek köszönhető nagytakarítás után pedig ismét gyorsan romlik majd az országban a levegő minősége: a fűtés miatt a levegőben amúgy is megszaporodó mikroméretű (meg annál is kisebb) részecskéket semmi sem fogja kimosni.

Apró örömhír: ezen a héten alig észrevehető módon már napról napra egyre később nyugszik a Nap, bár a változás csupán másodperc nagyságrendben mérhető. A nappalok ettől függetlenül még rövidülnek egy picit, egészen jövő hét elejéig, a téli napfordulóig. (A Föld dőlésszögének és pályájának sajátosságai miatt a napóra az év során hol késik, hol siet a középidőhöz képest, éppen ezért míg a legkorábbi napnyugta megelőzi a napfordulót, addig a tél legkésőbbi napkeltéje csupán január 2-ára várható.)

Keddtől megint hideg

Hétfő: Zömmel felhős, szeles idő lesz, elsősorban késő délelőttől-déltől esőkkel, havas esőkkel, futó hózáporokkal tarkítva. Napközben még 5, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Délelőtt északon és a keleti országrészben élénkül meg az északnyugati szél, kora délutántól fokozatosan mindenhol megerősödik. Naplemente után a csökkenő hőmérséklet miatt többfelé havazni fog – erre nagyobb az esély a keleti országrészben nyílik, ahol az erős északi szél hordani is fogja. Az éjszaka első felében délen még talán nem is fog fagyni, de hajnalra az egész országot elárasztja a sarkvidéki levegő: reggelig –5, –9 fokig süllyednek a hőmérsékletek – ekkorra már keleten is sokat gyengül a szél.

Kedd: Derült idő lesz, ennek dacára nem lesz több –2, +1 foknál, az ország nagyobb részén (főleg keleten) talán egész nap fagyni fog. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka (északnyugaton mérsékelten, máshol gyengén szeles időben) –4, –10 fokos minimumok várhatók – a Dunántúlon még az éjszaka első felében állnak be, később oda már kicsit vastagabb felhők érkeznek.

Szerda: Változóan, északon és nyugaton már napközben is erősen felhős időben –2, +4 fokos maximumok lesznek – még a Dunántúlon lesz a legmelegebb, keleten, északkeleten egész nap fagyni fog. Északkeleten mérsékelt, máshol csak gyenge délnyugati szél fog fújni. Előbb nyugaton és északon fog esni - ez a magasban zajló átmeneti melegedés miatt aligha hó lesz, inkább ónos eső, fagyott eső, havas eső. Naplemente után már mind a Dunántúlon, mind a középső és a keleti országrészben kialakulhat havazás is, de továbbra sem mindenhol ez a csapadékforma lesz a jellemző! Éjszaka zömmel –6, +1 fokos minimumok várhatók, a Dunántúlon inkább csak hajnalban fog fagyni, sőt, délnyugaton  helyenként 0 fölött ragadhat a hőmérséklet. Többnyire gyenge marad a légmozgás, a főváros környékén és attól nyugatra fújhat némi északnyugati szél. Sokfelé képződik köd és vele zúzmara is.

Csütörtök: Ezen a napon már szinte mindenhol enged a fagy: 0, +5 fokig „melegszünk”. Leginkább a Dunántúlon, majd északkeleten élénkül meg kissé az északnyugati, északi szél, többfelé (nyugaton és északon) kisüthet a nap is, viszont keleten kisebb havazás, hószállingózás még előfordulhat. Naplemente után ismét mindenhol fagyni fog, többnyire gyenge marad a légmozgás, egyedül északkeleten fújhat élénkebb északkeleti szél.. Éjszaka –1, –7 fokos minimumokat mérhetünk, a Dunántúlon fog kevésbé fagyni, többfelé képződhet zúzmarás köd.

Péntek: Változóan felhős időben –1, +3 fokos maximumok várhatók: a tartósan ködös régiókban lesz a leghidegebb –  keleten, ahol mérsékelt északkeleti szél fog fújni, helyenként a nap is kisüthet. Éjszaka, immár gyenge légmozgás mellett, –4, –11 fokig süllyed a hőmérséklet, ismét többfelé jellemző lesz a ködképződés.

Szombat: Jellemzően borongós, szürke, ködös, párás időnk lesz, többnyire szerény, 0, +3 fokos csúcsértékekkel, északon sokfelé makacs ködmezők alakulnak ki. Többnyire mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszaka –5, –10 fokig hűlünk, az északnyugati régió kivételével gyenge szélben ismét terjeszkednek a ködmezők.

Vasárnap: Változóan felhős, sokfelé párás, ködös időben –1, +5 fokos maximumokat mérhetünk – talán még az ország nyugati-délnyugati részén lesz kissé melegebb, s a makacsul ködös északi és keleti vidékeken mérjük a  kevesebbet, itt egész nap fagyni fog. A Dunántúlon mérsékelt északnyugati, míg keleten többnyire gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni, itt helyenként alig mozdul majd a levegő, így nem lesz, ami szétfújja a ködöt. Délután és este leginkább az Észak-Dunántúlon havazhat is! Éjszaka felhős, gyengén szeles időben keleten erősen fagyni fog, a Dunántúlon viszont kevésbé: hajnalig –6, +1 fokos minimumok várhatók.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. dec. 12., 09:36
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21 sálinger
  sálinger
  2016. december 15., csütörtök 04:25
  Rejtőnél a megoldás. Az "Elátkozott légió"-ban ismertetett eljárást követve a fél pár görkorcsolyát az utcakővel a termoszhoz kell rögzíteni, és ezáltal jutunk a "Játék félholtak"-nak nevü, azonnal forgalomképes türelemjátékhoz. A játék célja: kitalálni mi francért is kell a fél pár görkorcsolyát az utcakővel a termoszhoz rögzíteni lévén, hogy a kérdésre már Rejtőnél sem volt adekvát válasz lelhető. A játékhoz viszont igen jó alapozási lehetőséget nyújt az általa leírt biztosítótű-gumikesztyü-teniszütő kombó.

 2. 20 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 21:52
  Én meg vettem a karácsonyi vásárban egy türelemjátékot halottaknak, majd csak jó lesz valamire.
 3. 19 yoyo
  yoyo
  2016. december 14., szerda 20:35
  a határon elfogtak egy gyanús alakot, a hátizsákjából egy utcakő, egy félpár görkorcsolya és egy termosz került elő:

  http://www.artpool.hu/Fluxus/3x4/Erdely_tavalyi.html
 4. 18 sálinger
  sálinger
  2016. december 14., szerda 17:57
  Na, de hol van már a tavalyi hó? Tényleg, hol van? A tavalyi hó az már derogál, mint Tóth úrnak a dobozolás? Merazolyan snassz... Hogy csak egy olyan tavalyi rongy, őőő... izé.. hó, na. Úgyhogy, intézkedj kérlek. Legközelebb legyen elég a tavalyi is, tessék beosztani, nem pazarlunk.

 5. 17 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 17:37
  Szabolcsban du. 2 és 5 között esett a hó, szépen meg is maradt.
 6. 16 sálinger
  sálinger
  2016. december 14., szerda 06:40
  Pedig a gólyáknak az emberjóléti főhülye minisztériuma minden évben meghírdeti a kedvezményes Gólya-brikett akciót, de nem veszik, az istennek se. Nekik se telik tüzelőre. Semilyenre sem. Hülye csórók. Inkább mennek Afrikába.

 7. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. december 14., szerda 06:06
  Ha elfogyott a tüzelője, szálljon el Afrikába!
 8. 14 sálinger
  sálinger
  2016. december 14., szerda 02:31
  Variáció 2.: Ha elfogyott a tüzelője, szálljon át egy másik autóba.

 9. 13 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. december 13., kedd 19:39
  Segítünk! Ha elfogyott a tüzelője, álljon oda egy másik kályhához!
 10. 12 sálinger
  sálinger
  2016. december 13., kedd 18:30
  Faggyal, hóval, dérrel és durral jön a borzasztó Mészáros, rémséges franciakulcsát lóbálja, hol ez az Orbán, had szerelem meg. Ezt se érti a hülyéje. Orbán-agy szereléshez a franciakulcs nem külsőleg, hanem belsőleg dukál. Ha tetszik, per os, mert ott még szerelőnyílása is van.


Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk