A brit vakcinaminiszter reméli, tavaszra beoltják a legveszélyeztettebbeket

  • narancs.hu
  • 2021. január 6.

Katasztrófa

Ennél biztosan nem lesz gyorsabb a világ egyik legjobb vakcinakampánya.

„Reménykedem benne, hogy tavaszra végigoltjuk a kilenc katgóriát“, mondta a BBC-nek Nadhim Zahawi brit vakcinaminiszter.

Zahawi arra számít, hogy jövő héten képesek lesznek jelentősen növelni a felhasználható oltóanyagkészletet az Egyesült Királyságban.

Az egészségügyi minisztérium tervének kivitelezésehez az kell, hogy gyorsabban oltsanak a minisztérium alá tartozó immunizációs tanács által kiadott oltási rend alapján, ami 9 veszélyeztetett csoport oltási sorrendjét rögzíti.

A 9 csoport után kezdődhet meg a tömegek oltása, azonban Zahawi szerint a veszélyeztettetek immunizálsa után mintegy 99 százalékkal kell csökkennie a koronavírusos haláleseteknek.

A minisztérium kitűzött célja az, hogy hetente két millió embert beoltanak.

December 8-i indulása óta a brit oltási kampány során 1,3 millió embert oltottak be. Ezzel a brit vakcinakampány, mind az oltóanyag-elátottság, mind logisztikai megoldások, mind az oltás sebességét tekintve a világ élvonalába tartozik.

A szigetországban a Prifer-vakcina mellett december 30-án engedélyezték az AstraZeneca/Oxford-vakcinát is, egyelőre (India mellett) egyedüliként a világon.

A 100 főre vetített oltottsági listán az Egyesült Királyság jelenleg a negyedik helyen áll: közel kétszázalékos oltottságnál járnak. Ezt a listát egyébként Izrael vezeti, ott már 15 százalék fölött van az arány.

Az Egyesült Királyságban külön államtitkársága van a COVID-19 elleni vakcinaprogramnak, aminek élére tavaly november 28-án nevezték ki Zahawit. 

Koronavírus – Nagy-Britannia

 
Koronavírus – Nagy-Britannia
 
London, 2021. január 5. Nadhim Zahawi brit oltásügyi miniszter érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2021. január 5-én. A brit kormány január 5-től az egész országra vonatkozó zárlatot rendelt el az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. MTI/AP/PA/Stefan Rousseau
Fotó: Stefan Rousseau
 

 

Figyelmébe ajánljuk