A kínai oltást csak a lakosság 1 százaléka kérné

  • narancs.hu
  • 2021. január 15.

Katasztrófa

Pedig Orbán Viktor szerint épp azzal lehetne megoldani a helyzetet.

"Az oltásra fogékonyak legszívesebben a Pfizer/BioNTech páros vakcináját vennék fel, a második legnagyobb csoport pedig bármely engedélyezett vakcinát beadatná. A kínai oltást viszont csak a lakosság 1 százaléka kérné" - derült ki a Pulzus Kutató friss, a Napi.hu megbízásából végzett közvélemény-kutatásából. 

Hangsúlyozzák: abban minden szakértő egyetért, hogy a koronavírus-járvány megállításához a széles körű beoltottság és immunizáció vezethet csak el, illetve abban is, hogy "az elérhető vakcina a legjobb vakcina". 

Jelenleg Magyarországon az EU-n keresztül lekötött Pfizer/BioNtech és kis mennyiségben már a Moderna vakcinája is elérhet. A kormány 19,5 millió adag vakcinát kötött le eddig, ez közel 10 millió ember beoltására elegendő, de a szállítások gyorsasága és a mennyisége korlátozott. Ezért Orbánék gyakran kritizálják a közös EU-s vakcinabeszerzést, és megkezdték a kínai és orosz vakcináról a tárgyalásokat. Az orosz vakcina egyelőre engedélyeztetési fázisban van, 3000 adagot kutatási céllal küldtek belőle.

A kínai vakcinagyártók közül a kormány a Sinopharm nevű kínai gyártóval állapodott meg, amely akár egymillió adag vakcinát is tud szállítani, és amelynek az oltóanyaga elölt vírust tartalmaz. A vakcina a kínai hatóságok vizsgálata szerint 79 százalékos hatékonyságú, a készítményt szintén vizsgáló és helyben elő is állító Egyesült Arab Emírségek szerint pedig 86 százalékos - írják. Ez körülbelül megegyezik a harmadik legnagyobb mennyiségben rendelt AstraZeneca vakcinájával. Hozzáteszik: már a harmadik tesztfázis előtt széles körben alkalmazni kezdték, Gulyás Gergely szerint mostanra már 20 milliónál többen kapták meg, és súlyos reakciókról, komoly mellékhatásról nem érkezett hír.

Orbán Viktor a reggeli rádióinterjójában szintén azt hangsúlyozta, a kínai vakcinában látja a megoldást: azt mondta, ha az egészségügyi hatóság engedélyezhetőnek minősíti a vakcinát, és az emberek elfogadják, akkor a nyár előtt is visszaszerezhetjük a régi életünket. 

Az ezerfős, reprezentatív mintán végzett közvéleménykutatásban részt vevőket arról kérdezték, hogy a fent említett öt vakcina (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kínai, orosz) közül melyiket választanák.

A válaszadók 46%-a a Pfizer vakcinájával oltatná magát, 22% pedig azt válaszolta, bármelyik engedélyezett oltóanyaggal. 5%-ot kapott a Moderna, 4%-ot az AstraZeneca, 2%-ot az orosz és csupán 1%-ot a kínai vakcina. Hozzá kell tenni, a válaszadók 20%-a egyik oltást sem szeretné megkapni a felmérés szerint. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.