A vírusmutációk miatt súlyosabb a harmadik hullám

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 23.

Katasztrófa

Már Magyarországon is kimutattak több vírusvariánst, ezek súlyosabb ferzőzést okozhatnak. 

A járvány harmadik hulláma bizonyos mértékig súlyosabban zajlik; a második hullám csökkenő tendenciáját "megszakította" a harmadik hullám kezdete, így a fertőzöttek száma nem tudott visszatérni arra a szintre, ahonnan a második hullám indult - erről beszélt az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

Azt is kijelentette, hogy mindaddig nem fognak javulni a járványügyi adatok, amíg kellő számú ember meg nem kapja a védőoltást. 

Elmondta, aggasztja a szakembereket, hogy csak néhány napon tudnak kevesebb mint száz elhunytról beszélni, és hozzátette,

a harmadik hullámban megbetegedettek esetében súlyosabban zajlik a fertőzés,

ezért is emelkedik a kórházban ápoltak száma, jelenleg 4582-en vannak kórházban és 396-an szorulnak lélegeztetésre. Mint mondta, fontos lenne, hogy csökkentsék a szövődményes esetek és az elhunytak számát, de ezt addig nem tudják elérni, amíg a hatásos védőoltást a megfelelő számban nem kapják meg az emberek.

A vakcinákról azt mondta, meg fogják vizsgálni a beérkezett 100 ezer adag orosz Szputnyik V vakcinát is, ugyanis minden esetben átvizsgálják minden szállítmány dokumentációját, és vagy az alapján döntenek a "felszabadításáról", vagy a dokumentáció átvizsgálása és laboratóriumi vizsgálat után, de mindenképpen gyártási tételenként. 

A kínai Sinopharm vakcinájáról azt mondta, az 18 éven felülieknek korhatár nélkül beadható. Ezzel a vakcinával a héten 275 ezer idős embert akarnak beoltani, bár korábban többen is kétségeket fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban.  Müller most mindenkit arra buzdított, hogy fogadják el a felkínált oltást. 

Müller arról is beszélt, hogy a védekezés szabályai egyrészt feledésbe merültek, másrészt az emberek bele is fáradtak a védekezésbe, de ezt nem szabad, mert

a harmadik hullámban a mutáns törzseknek sokkal nagyobb a fertőzőképességük, és az is "igazolódni látszik", hogy súlyosabb megbetegedést okozhatnak, mint a korábban megismert vírus.

Mindenkit arra kért, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, akkor vegye legalább olyan komolyan, mint a járvány kezdetén, telefonon konzultáljon a háziorvosával, aki indokolt esetben intézkedik a mintavételről. Ha valaki ugyanis betegen közösségbe megy, a fertőzőbb vírustörzs miatt több embert veszélyeztethet.

Közölte, a fertőzésből már kigyógyultaknak is javasolják az oltást, mert azáltal jelentősen nagyobb lesz a védettség. Szólt arról is, hogy mivel egyik védőoltás sem biztosít százszázalékos védettséget, előfordult, hogy valaki az oltás ellenére megbetegedett, mert a szervezete nem termel elegendő ellenanyagot.

Kitért arra is, hogy

a brit mutáció mellett már azonosították a cseh és a csehhez hasonló variánst is Magyarországon.  

Müller kérdésre beszélt arról is, az AstraZeneca közölte, ha a második adag oltást később adják be, akkor erőteljesebb immunválaszt tudnak kiváltani, mint mondta, ezek alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai javaslatot fogalmaz meg az operatív törzsnek, hogy változtassanak az eddig alkalmazott gyakorlaton.

Figyelmébe ajánljuk