Az EU-s és a magyar halálozási statisztikán is nyomot hagyott a járvány

  • narancs.hu
  • 2021. január 20.

Katasztrófa

Áprilisban és októberben volt a legmagasabb a többlethalálozás, de az év utolsó két hónapja még nem szerepel az adatsorokban.

 

2020 márciusa és októbere között a megelőző négy év átlagánál közel 300 ezerrel több halálesetet regisztráltak az EU-ban - írja az Eurostat friss jelentésében. A dokumentum úgy mutatja be a koronavírus-járvány hatásait, hogy minden hónapra és minden tagállamra megadja, a 2016-2019-es időszak átlagos halálozási adatához képest mennyivel többen (vagy kevesebben) haltak meg tavaly.

Az összképből jól kiolvasható a koronavírus pusztító hatása, illetve a járvány két, tavaszi és a nyár végén kezdődött újabb hullámát is szépen nyomon lehet követni: EU-s összesítésben az ún. többlethalálozás első csúcspontja áprilisban volt, ekkor a korábbi évek átlagánál közel 25 százalékkal több halálesetet regisztráltak. A nyári hónapokban visszaesett a többlethalálozás, augusztustól azonban ismét növekedésnek indult. Szeptemberben már 8 százalék volt, októberben pedig 17,1 százalékos értéket ért el. Novemberben és decemberben valószínűleg tovább növekedhetett a többlethalálozás, de ezekről a hónapokról még nem közöltek uniós szintű statisztikát. Az Eurostat jelentése arra is kitér, hogy

2020 márciusa és októbere között 297 500-zal többen hunytak el, mint a 2016-2019-es azonos időszakban. 

Magyarországon az első hullám gyakorlatilag egyáltalán nem mutatkozott meg a halálozási adatokban, a második viszont annál inkább: szeptemberben 3,9 százalékos, októberben 14,8 százalékos, novemberben pedig 53,4 százalékos volt a többlethalálozás az Eurostat szerint. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni: több sajtóorgánum is megírta a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján, hogy Magyarországon szeptember eleje és december vége között az előző öt év átlagánál sokkal többen, egészen pontosan 11 696-tal többen haltak meg. December utolsó hetében pedig szinte csak a koronavírus miatt történt többlethalálozás.

 

Figyelmébe ajánljuk