Egyelőre rejtély, mitől pusztulnak a halak az Odera folyóban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. augusztus 16.

Katasztrófa

A lengyel környezetvédelmi felügyelet külföldi laborvizsgálatokat rendelt, a rendőrség pedig keresi a folyó beszennyezésének felelőseit. 

Külföldi laboratóriumi vizsgálatra küldik a halpusztulás sújtotta Odera folyóból vett vízmintákat - közölte kedden a lengyel környezetvédelmi felügyelet.

A közlemény szerint az első vízmintákat hétfőn vették, és a rendőrség közreműködésével Csehországba továbbították. Kedden 29 helyszínen gyűjtöttek mintát, ezeket Hollandiába és az Egyesült Királyságba viszik.

Maga a lengyel felügyelet keddig több mint 280 mintát vizsgált meg az Odera vizéből, a külföldi laboratóriumokat a laboratóriumi eredmények hitelességének megerősítése céljából kérték fel együttműködésre.

Az Odera felső, mintegy 180 kilométer hosszú szakasza egyúttal határt is képez Lengyelország és Németország között. Az eddigi lengyelországi és németországi vizsgálatok nem tudták megállapítani a feltételezett vízmérgezés forrását. Korábbi médiaértesülésektől eltérően higanymérgezésre utaló nyomot sem találtak a folyó vizében.

Az Oderán július végén észlelték először a halpusztulást. Haltetemeket a múlt hét végén egy másik lengyelországi folyóban, a Nerben is találtak.

A lengyel tűzoltóság kedden a PAP hírügynökséggel közölte: a két folyóból eddig közel száz tonna elpusztult halat emeltek ki. A három érintett nyugat-lengyelországi vajdaságban - az alsó-szilézaiban, valamint az ettől északabbra fekvő Lubuskie és Észak-Pomerániai vajdaságban - több mint 500 tűzoltó vesz részt a károk elhárításában. A lengyel hadsereg önkéntes területvédelmi erőinek tagjait is bevetették.

A környezetvédelmi katasztrófa miatt a három említett vajdaságban péntektől belépési tilalmat rendeltek el a folyópartra.

A vízmérgezés ügyében az alsó-sziléziai Wroclaw kerületi ügyészsége eljárást indított. A lengyel rendőr-főkapitányság magas jutalmat ajánlott fel annak, aki az Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk